ΤΟ BLOG
10/01/2017 11:36 EET | Updated 11/01/2018 07:12 EET

Η κυβέρνηση κάνει ότι βιάζεται αλλά καθυστερεί τη συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους

NurPhoto via Getty Images

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του επαναλαμβάνουν τα διαπραγματευτικά λάθη του 2015, μόνο που αυτή τη φορά το ρίσκο μοιάζει - χωρίς απαραίτητα να είναι - μικρότερο μετά τη στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική, το καλοκαίρι του 2015.

Τα κυβερνητικά στελέχη έχουν υιοθετήσει μια επιθετική συνθηματολογία κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και κατά του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόϊμπλε ο οποίος ελέγχει ή επηρεάζει την πλειοψηφία των υπουργών που συμμετέχουν στο Eurogroup. Επομένως η κυβέρνηση συμβάλλει στη δημιουργία ενός συσχετισμού δυνάμεων, ο οποίος δεν ευνοεί μια συνεννόηση στα μέτρα των αναγκών της ελληνικής οικονομίας.

Υποτίθεται ότι σπρώχνοντας το ΔΝΤ έξω από το πρόγραμμα η κυβέρνηση θα περάσει τις θέσεις της και στο Eurogroup, ενώ είναι φανερό ότι και στην ελάχιστα πιθανή περίπτωση που θα αποχωρήσει άμεσα και πλήρως το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, οι περισσότερες θέσεις που υποστηρίζει για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης στηρίζονται και από το Eurogroup και θα προωθηθούν από αυτό. Το Μαξίμου υποκρίνεται ότι μπορεί να επιτύχει τη μεγάλη ανατροπή επενδύοντας στις καλές του σχέσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Ολάντ, ο οποίος φτιάχνει ήδη τις βαλίτσες του, εφόσον η εξαιρετικά χαμηλή δημοτικότητά του δεν του επιτρέπει να διεκδικήσει δεύτερη πενταετία και την κατανόηση που δείχνει στις θέσεις της ο αρμόδιος επίτροπος κ. Μοσκοβισί, ο οποίος όμως δεν επηρεάζει τις εξελίξεις πέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το τελικό αποτέλεσμα των χειρισμών της κυβερνητικής ηγεσίας θα είναι η υπονόμευση της αναπτυξιακής προοπτικής του 2017 και η αποδοχή, ύστερα από κάποια καθυστέρηση, ακόμη πιο δύσκολων μέτρων στα πλαίσια του τρίτου προγράμματος-μνημονίου.

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του γνωρίζουν ότι ο συσχετισμός δυνάμεων δεν τους ευνοεί υποκρίνονται όμως - όπως το πρώτο εξάμηνο του 2015 - ότι τελικά θα βρουν έναν μαγικό τρόπο να επιβάλουν τις απόψεις τους στους Ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές. Η αξιοπιστία του πρωθυπουργού έναντι των συνομιλητών του μειώθηκε δραστικά εξαιτίας της αιφνιδιαστικής χορήγησης του χριστουγεννιάτικου βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, εκτός της διαδικασίας που προβλέπει η συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο την οποία διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

Με έναν αρνητικό γι' αυτήν συσχετισμό δυνάμεων και με εξαιρετικά περιορισμένη αξιοπιστία η κυβέρνηση καθυστερεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος-μνημονίου, ενώ προσποιείται ότι βιάζεται να φτάσει σε αυτήν. Το τελικό αποτέλεσμα των χειρισμών της κυβερνητικής ηγεσίας θα είναι η υπονόμευση της αναπτυξιακής προοπτικής του 2017 και η αποδοχή, ύστερα από κάποια καθυστέρηση, ακόμη πιο δύσκολων μέτρων στα πλαίσια του τρίτου προγράμματος-μνημονίου.

Sponsored Post