H σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας ενισχύει τον ευρωσκεπτικισμό

Οι λαοί των 27 χωρών μελών της Ε.Ε. δεν επιθυμούν την ένταξη της Τουρκίας σε αυτήν, τώρα και σε βάθος δεκαετιών. Ζητούν από την Ε.Ε. να πει στον πρόεδρο Ερντογάν τα πράγματα με το όνομά τους, να αποκτήσει τη δυνατότητα διαχείρισης των ευρωπαϊκών προβλημάτων ανεξάρτητα από τους ελιγμούς και τα παζάρια της Άγκυρας και να προετοιμάσει το έδαφος για μια ειδική σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία θα καλύπτει τις οικονομικές ανάγκες των δύο πλευρών και θα επισημοποιεί τις αγεφύρωτες πολιτικές διαφορές τους. Μετά το Brexit η Ε.Ε. ή θα αλλάξει σύμφωνα με τις επιθυμίες των Ευρωπαίων πολιτών ή θα διαλυθεί. Το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία είναι, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και την καταστολή του, ένα κρίσιμο τεστ.
Anadolu Agency via Getty Images

Ένα από τα προβλήματα στρατηγικής σημασίας που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. είναι η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των περισσότερων κυβερνήσεων να απορροφήσουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Η προοπτική της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι απωθητική για πολλούς λαούς και ενισχύει τον ευρωσκεπτικισμό και τον αντιευρωπαϊσμό που απειλούν να διαλύσουν την Ε.Ε.

Οι υποστηρικτές του Brexit αξιοποίησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δυσαρέσκεια και τον φόβο που προκαλεί στον πληθυσμό η προοπτική της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Στην αντίληψη ορισμένων παραγόντων των ευρωπαϊκών θεσμών και των εκπροσώπων κυβερνήσεων ισχυρών χωρών της Ε.Ε., η δέσμευση υπέρ της μελλοντικής ένταξης της Τουρκίας και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων διαπραγμάτευσης αποτελεί μία ιδιαίτερα έξυπνη κίνηση.

Από τη μία δεσμεύει την πολιτική της Άγκυρας σε σημαντικά ζητήματα όπως το προσφυγικό, μεταναστευτικό υπέρ των θέσεων της Ε.Ε, εφόσον είναι φυσικό να ενδιαφέρεται η τουρκική κυβέρνηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Από την άλλη η διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί αυτήν και πιθανότατα ούτε την επόμενη πενταετία, είναι μια μακροπρόθεσμη υπόθεση.

Αυτού του είδους οι χειρισμοί είναι ξεπερασμένοι από τις εξελίξεις, εφόσον οι ευρωπαϊκοί λαοί αμφισβητούν τις επιλογές της ηγεσίας τους και καταλήγουν σε δραστικές λύσεις, όπως το Brexit, όταν θεωρούν ότι βασικά αιτήματά τους δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και η ισοπεδωτική αντίδραση του καθεστώτος Ερντογάν επαναφέρουν στο προσκήνιο το είδος της Ε.Ε. που επιθυμούμε και την ποιότητα της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι λαοί των 27 χωρών μελών της Ε.Ε. δεν επιθυμούν την ένταξη της Τουρκίας σε αυτήν, τώρα και σε βάθος δεκαετιών. Ζητούν από την Ε.Ε. να πει στον πρόεδρο Ερντογάν τα πράγματα με το όνομά τους, να αποκτήσει τη δυνατότητα διαχείρισης των ευρωπαϊκών προβλημάτων ανεξάρτητα από τους ελιγμούς και τα παζάρια της Άγκυρας και να προετοιμάσει το έδαφος για μια ειδική σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία θα καλύπτει τις οικονομικές ανάγκες των δύο πλευρών και θα επισημοποιεί τις αγεφύρωτες πολιτικές διαφορές τους. Μετά το Brexit η Ε.Ε. ή θα αλλάξει σύμφωνα με τις επιθυμίες των Ευρωπαίων πολιτών ή θα διαλυθεί. Το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία είναι, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και την καταστολή του, ένα κρίσιμο τεστ.

Δημοφιλή