Αναρρίχηση σημαίνει αδρεναλίνη

Το βουνό όμως τίποτα δεν χαρίζει. Ποτέ και τίποτα δεν θα πάρεις χωρίς να κοπιάσεις, από αυτά τα μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα. Με κανέναν τρόπο δεν είναι δυνατόν να μεταφερθεί στο χαρτί ούτε ο λόγος, ούτε ο τρόπος για το γιατί αλλά και για το πώς μπορεί να έχει κάποιος μια επιτυχημένη ανάβαση.
Navarino Challenge

Αναρρίχηση στην απλούστερη μορφή της είναι η πράξη ανάβασης σε ένα λόφο, βουνό ή τεχνητό τοίχο όπου η χρήση των χεριών είναι απαραίτητη.

Η ιστορία της είναι τεράστια, γεμάτη θρύλους, με τεράστιες επιτυχίες και συγκινήσεις. Κατορθώματα που έχουν γραφτεί στην ιστορία με ολόχρυσα γράμματα, καταρρίπτοντας πιθανότητες πέρα από κάθε φαντασία.

Επιτεύγματα που απλά έμειναν στην ιστορία επειδή κάποιοι τόλμησαν το αδύνατο και τα κατάφεραν. Επειδή ο άνθρωπος ακόμα πιο απλά όταν συνάντησε το βουνό απέναντί του έβαλε αντιμέτωπο τον ίδιο του τον εαυτό. Και όπως είχε πει και ο μεγάλος William Blake "Great things are done when men and mountains meet''.

Το βουνό όμως τίποτα δεν χαρίζει. Ποτέ και τίποτα δεν θα πάρεις χωρίς να κοπιάσεις, από αυτά τα μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα. Με κανέναν τρόπο δεν είναι δυνατόν να μεταφερθεί στο χαρτί ούτε ο λόγος, ούτε ο τρόπος για το γιατί αλλά και για το πώς μπορεί να έχει κάποιος μια επιτυχημένη ανάβαση. Βεβαίως το τι θεωρείται επιτυχημένη ανάβαση είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό, καθώς είναι μια αρκετά λανθασμένη έννοια για τους περισσοτέρους.

Γιατί όμως τέτοιες θυσίες, γιατί μπορεί άραγε να θέλει κάποιος να υποστεί όλες αυτές τις κακουχίες και μάλιστα εις γνώσιν του... Γιατί να θέλει κάποιος να προσπαθήσει να ξεπεράσει τον εαυτό του και να μην σταματήσει ένα βήμα πριν... Απλός εγωισμός ή υπερβολική δόση αυτοπεποίθησης; Σε πολλές περιπτώσεις ισχύουν και τα δύο. Η ουσία όμως είναι αυτό που κάνει την διαφορά.

Όπως ο κάθε αναρριχητής έχει μια δική του απάντηση σε όλα αυτά, έτσι έχω και εγώ. Οι πολλαπλές εκρήξεις αδρεναλίνης που παράγει ο οργανισμός μας καθ' όλη την διάρκεια μιας αναρρίχησης σε συνδυασμό με την απόλυτη θελκτικότητα της πλήρους πνευματικής αφομοίωσης καθιστά την πράξη αυτή μεγαλειώδη.

Υγιής στόχος των παλαιοτέρων είναι και πρέπει να είναι η σωστή μεταλαμπάδευση των αρχών και αξιών μιας ορθολογικότερης γενικότερα ορειβατικής παιδείας. Σκοπός μας επιβάλλεται να είναι η έμπνευση των νεοτέρων και εδώ χρειάζεται μια σωστότερη και περισσότερο συλλογική προσπάθεια.

Η αναρρίχηση στην χώρα αυτή ήρθε για να μείνει, καθώς έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία 10-15 χρόνια, τόσο ως ψυχαγωγική, σωματική δραστηριότητα όσο και ως ανταγωνιστικό άθλημα. Οι φίλοι του αθλήματος συνεχώς αυξάνονται με αποτέλεσμα το επίπεδο των Ελλήνων αναρριχητών συνεχώς να ανεβαίνει και κατ' επέκταση οι ανάγκες για περισσότερα οργανωμένα αναρριχητικά πεδία συνεχώς να μεγαλώνουν. Βεβαίως η Ελλάδα, αν και δεν είναι τόσο γνωστό για τους περισσότερους, είναι μια χώρα προικισμένη στον τομέα αυτό. Αναρριχητικά πεδία μπορεί κάποιος να βρει οπουδήποτε στην Ελλάδα αλλά και ομοσπονδιακές σχολές για τα πρώτα του βήματα και όχι μόνο.

Η Μεσσηνία είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα όχι τόσο της πορείας, όσο τις εξέλιξης του αθλήματος, όπου αν και τόπος ευλογημένος σε όλα τα επίπεδα, δεν μπορούσε να συνδεθεί με κανέναν τρόπο με το άθλημα της αναρρίχησης μέχρι και πριν 5 χρόνια.

Σήμερα, η ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας μπορεί και προσφέρει υπηρεσίες αναρρίχησης σε τεχνητές πίστες ανοικτού και κλειστού χώρου αλλά και φυσικά αναρριχητικά πεδία μεγάλης αισθητικής αξίας με σταθερά αυξανόμενη κινητικότητα.

Βέβαια, για να μεταφερθούν όλα αυτά από την σφαίρα της φαντασίας στην σφαίρα της πραγματικότητας ακόμα και των πιο φιλόδοξων και ρομαντικών του είδους θα έπρεπε να συντελέσουν πολλοί παράγοντες. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που προσπάθησαν και έδωσαν πολλά χωρίς να περιμένουν στην ουσία τίποτα. Ιδιώτες αναρριχητές, μεγάλο ιδιωτικό σχολείο, επιχειρηματίες, εθελοντές αλλά και το Navarino Outdoors ήταν και συνεχίζουν να είναι οι βασικοί αρωγοί και πρωτοπόροι του επιτυχημένου αυτού εγχειρήματος. Με τους τελευταίους να βρίσκονται αυτόν τον καιρό επί τω έργω σε ένα ίσως από τα σημαντικότερα οργανωμένα αναρριχητικά πεδία της Ελλάδας, αυτό της Νήσου Σφακτηρίας στον ιστορικό κόλπο του Ναυαρίνο, στην Πύλο. Πρόκειται για ένα ασβεστολιθικό νησί με κάθετα βράχια, κατάλληλα για αναρρίχηση, που σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και τα 70 μέτρα.

Από εκεί θα περάσει φέτος το γνωστό πλέον σε όλους μας, δρομείς και μη, Navarino Challenge. Η ιδέα που έγινε θεσμός και έρχεται κάθε χρόνο να μας προσφέρει απλόχερα σε μικρούς και μεγάλους την δυνατότητα να τρέξουμε, να αθληθούμε και να μάθουμε δίπλα στον παγκοσμίου φήμης και κορυφαίο Ελληνοαμερικανό υπερμαραθωνοδρόμο Dean Karnazes, τα μυστικά του ευ αγωνίζεσθαι, της καλής ευεξίας και σωστής διατροφής.

Το Νavarino Outdoors με την σειρά του επίσης θα είναι εκεί για να σας καθοδηγήσει υπό την επίβλεψη του έμπειρου και εκπαιδευμένου προσωπικού του στα πρώτα σας κάθετα βήματα. Ελάτε μαζί μας στις 11 με 13 Σεπτεμβρίου στην Costa Navarino, να μοιραστούμε μαζί πλήθος όμορφων εμπειριών και γνώσεων σε ένα μοναδικό τριήμερο στην όμορφη και μαγευτική Μεσσηνία.

*Ο Γιώργος Μάλαμας, θα συμμετάσχει στο "Navarino Challenge 2015" που θα λάβει χώρα στις 11-13 Σεπτεμβρίου 2015, και θα πραγματοποιήσει μαθήματα σχετικά με την αναρρίχηση.

Για πληροφορίες και συμμετοχές επισκεφθείτε την ιστοσελίδα.

Δημοφιλή