Τι να κάνεις όταν το αφεντικό δεν εκτιμάει τη δουλειά σου

Δουλεύεις σκληρά και δουλεύεις καλά. Έχεις αποτελέσματα, πιάνεις τους στόχους, κλείνεις πελάτες, δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό. Όμως το αφεντικό σου δεν δείχνει σημάδια ότι εκτιμάει τη δουλειά που κάνεις. Την πρώτη φορά δεν είναι θέμα. Στο κάτω -κάτω δεν μπορεί να περιμένεις επαίνους κάθε φορά που κάνεις κάτι καλά. Αλλά αν αυτό συμβαίνει συνεχώς και ενώ δουλεύεις σκληρά και αποτελεσματικά δεν ακούς ποτέ μια καλή κουβέντα, τότε πρέπει να αναλάβεις δράση για να γίνει η δουλειά σου (και η αξία σου) περισσότερο ορατή.
maselkoo99 via Getty Images

Δουλεύεις σκληρά και δουλεύεις καλά. Έχεις αποτελέσματα, πιάνεις τους στόχους, κλείνεις πελάτες, δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό. Όμως το αφεντικό σου δεν δείχνει σημάδια ότι εκτιμάει τη δουλειά που κάνεις. Την πρώτη φορά δεν είναι θέμα. Στο κάτω -κάτω δεν μπορεί να περιμένεις επαίνους κάθε φορά που κάνεις κάτι καλά.

Αλλά αν αυτό συμβαίνει συνεχώς και ενώ δουλεύεις σκληρά και αποτελεσματικά δεν ακούς ποτέ μια καλή κουβέντα, τότε πρέπει να αναλάβεις δράση για να γίνει η δουλειά σου (και η αξία σου) περισσότερο ορατή. Είτε το αφεντικό σου δεν έχει χρόνο, είτε δεν ασχολείται πια με τη δουλειά, είτε σε έχει βάλει στη μαύρη λίστα, υπάρχουν τρόποι να διορθώσεις την κατάσταση. Ανάλογα λοιπόν με το ποια είναι η περίπτωσή του αφεντικού σου, δες παρακάτω τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την κατάσταση:

Όταν δεν έχει χρόνο

Αν ο προϊστάμενός σου τρέχει συνέχεια από meeting σε meeting ή βρίσκεται από το ένα ταξίδι στο άλλο, τότε είναι όντως πιθανό ότι δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο και ενέργεια για να δει τη δουλειά σου με προσοχή. Το πρόγραμμά του είναι τόσο γεμάτο που όχι μόνο δεν έχει χρόνο για μια συνάντηση μαζί σου, αλλά ούτε για μια συζήτηση στο πόδι.

Τι να κάνεις: Το καλό εδώ είναι πως το αφεντικό σου δεν υποτιμά τη δουλειά σου συνειδητά. Το κακό είναι πως έχεις περιορισμένες ευκαιρίες να σε προσέξει. Για αυτό αντί να περιμένεις μήπως θυμηθεί να κανονίσει κάποιο meeting μαζί σου, ζήτα εσύ μία συνάντηση μαζί του.

Πολλοί άνθρωποι (και αυτός είναι μάλλον ένας από αυτούς) τρέχουν την κάθε μέρα τους βάσει της ατζέντας τους, οπότε αν δεν είσαι στο πρόγραμμα δεν έχουν χρόνο για εσένα. Αν όμως είσαι, τότε θα σου δώσουν το χρόνο που χρειάζεσαι για να αναδείξεις την δουλειά σου.

Όταν δεν μπορεί να σε καταλάβει

Είμαστε όλοι μοναδικοί στον τρόπο που σκεφτόμαστε, μιλάμε και δρούμε. Αν έχεις διαφορετικό στυλ επικοινωνίας από το αφεντικό σου (πχ εσύ είσαι πιο αναλυτικός και του γραπτού λόγου, ενώ αυτός είναι της αυθόρμητης επικοινωνίας), το αποτέλεσμα θα είναι να μην μπορεί να κατανοήσει απόλυτα τον τρόπο που δουλεύεις και άρα και την δουλειά σου.

Τι να κάνεις: Το πρώτο βήμα είναι να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες. Βασικά πράγματα, όπως η καλή οπτική επαφή όταν μιλάς, οι καθαρές ερωτήσεις, τα ακριβή email κλπ, μπορούν να βοηθήσουν άμεσα την κατάσταση.

Έπειτα, βρες τρόπους να γεφυρώσεις τις διαφορές. Αν το αφεντικό σου, για παράδειγμα, είναι εσωστρεφές και εσύ εξωστρεφής, τότε αναζήτησε τρόπους να ρίξεις την ενέργειά σου για να ταιριάζει με τη δική του. Αν αυτός είναι αγχώδης, τότε χρησιμοποίησε ήπιες λέξεις. Κάνοντας αυτές τις κινήσεις, όταν συζητάς μαζί του θα είναι πιο πιθανό να αντιδράσει θετικά στη δουλειά σου.

Όταν θυμάται ένα παλιό σου λάθος

Ίσως έκανες κάποιο λάθος στο παρελθόν. Ίσως έχασες κάποια σημαντική προθεσμία ή απέτυχες να πιάσεις κάποιον σημαντικό στόχο. Ενώ τα πιο πολλά αφεντικά θα αναγνώριζαν μεν το λάθος αλλά θα προχωρούσαν μπροστά, πάντα θα υπάρχει και κάποιο που θα μείνει σε αυτό και έκτοτε θα υποτιμά τη δουλειά σου.

Τι να κάνεις: Ένας από τους καλύτερους τρόπους να βελτιώσεις την εικόνα σου είναι με δεδομένα. Ναι, έχασες μια προθεσμία πριν δυο μήνες, αλλά από τότε τήρησες την προθεσμία σε άλλες πέντε υποθέσεις. Και ναι, υπήρξε μία αναστάτωση με έναν πελάτη, αλλά τελικά το project προχώρησε και έμεινε και απόλυτα ευχαριστημένος.

Μην αφήσεις λοιπόν ένα παλιό λάθος να πλανάται πάντα στον αέρα. Θέσε το θέμα και δείξε πως έχει αλλάξει η κατάσταση από τότε, περιγράφοντας και άλλες επιτυχίες που είχες πρόσφατα.

Όταν τα έχει παρατήσει και δεν ασχολείται

Τι κάνεις όταν το αφεντικό σου δεν ασχολείται με τίποτα πια; Ίσως ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί, να πάει σε άλλη εταιρία, ψάχνει για άλλη δουλειά ή τέλος πάντων έχει σταματήσει να δίνει σημασία στο τι γίνεται στο γραφείο. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για εσένα, αλλά για τους περισσότερους συναδέλφους γενικά.

Τι να κάνεις: Το αφεντικό σου βρίσκεται ήδη αλλού και το ίδιο πρέπει να κάνεις κι εσύ. Οπότε σταμάτα να προσπαθείς να έχεις την προσοχή του και δώσε περισσότερη έμφαση στο να δείξεις την αξία σου στους υπόλοιπους. Αναζήτησε ευκαιρίες να συνεργαστείς και να δουλέψεις με διάφορες ομάδες της εταιρίας και απλούς τρόπους να δείξεις τα αποτελέσματα που φέρνεις.

Ο στόχος εδώ είναι να δημιουργήσεις μια γενική καλή εικόνα για εσένα που θα μεταφερθεί και στο νέο αφεντικό (όταν με τον καλό έρθει αυτό). Ενώ φυσικά δεν πρέπει να δουλεύεις μόνο και μόνο για την αναγνώριση, το να παρατηρούν οι άλλοι τη δουλειά σου, σίγουρα θα σε βοηθήσει να εξελίξεις την καριέρα σου.

Δημοφιλή