Οι ΗΠΑ επέστρεψαν, λέει ο Ομπάμα. Αλλά παραμένουν προσεκτικές

Ο Μπάρακ Ομπάμα ήταν κατηγορηματικός για την αντοχή της οικονομίας των ΗΠΑ ενώ το αντίθετο ίσχυε για τις παγκόσμιες υποθέσεις- από την τρομοκρατία έως το περιβάλλον. Και αν η Αμερική επιστρέψει, ο Ομπάμα πρέπει να γίνει ειλικρινής, ενεργός και οραματιστής για τον κόσμο.
ap

Η ομιλία του Μπάρακ Ομπάμα μετά από όλα αυτά, ονομάστηκε «Η κατάσταση της Ένωσης» και όχι "State of the World" (Η κατάσταση στον κόσμο). Ενδεχομένως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα να μπορεί να δικαιολογηθεί για την αμερικανική οικονομία, εφ'όσον όμως αγνοηθούν οι οικονομικές και πολιτικές κρίσεις στον πλανήτη.

Υπήρξαν πολλές συζητήσεις σχετικά με το πως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) επέστρεψαν από τη Μεγάλη Ύφεση, και πολλές συζητήσεις για το σχέδιο του προέδρου (το οποίο πιθανότατα να απορριψει το Κογκρέσο στο οποίο κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι) στο οποίο θα χρησιμοποιηθούν νέα κυβερνητικά προγράμματα και φορολογικές περικοπές ώστε να επιτευχθεί μία συμφιλίωση με την ανησυχητική στασιμότητα των μισθών της μεσαίας τάξης.

Ο Μπάρακ Ομπάμα ήταν κατηγορηματικός για την αντοχή της οικονομίας των ΗΠΑ ενώ το αντίθετο ίσχυε για τις παγκόσμιες υποθέσεις - από την τρομοκρατία έως το περιβάλλον. Και εάν η Αμερική... επιστρέψει, ο Ομπάμα πρέπει να γίνει ειλικρινής, ενεργός και οραματιστής για τον κόσμο.

Υπήρξε μόλις μία αναφορά του στο Παρίσι. Ο πρόεδρος ανέφερε όλα τα συνηθισμένα στερεότυπα για την ανοχή και την ουσιαστική ειρηνική φύση των θρησκειών ωστόσο δεν πρότεινε νέες ιδέες για την αντιμετώπιση μιας δικαιολογημένης πλανητικής εμμονής με την τρομοκρατία.

Αυτό έχει συνέπειες παντού, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής, όπου οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι (τώρα που η οικονομία ενισχύεται) η τρομοκρατία / εθνική ασφάλεια βρίσκονται στην κορυφή των ανησυχιών των ψηφοφόρων.

Τα πλήγματα από drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) δεν αποτελούν εξωτερική πολιτική. Κανείς δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ τελείωσαν με την στρατιωτική εμπλοκή στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Και, αλήθεια, τι αποδείξεις υπάρχουν ότι το Ιράν διαπραγματεύεται καλή τη πίστει για να αφήσει αυτό που ξεκάθαρα επιθυμούν οι ηγέτες του: Το status μιας πυρηνικής δύναμης;

Οι προτάσεις του προέδρου για την «οικονομία της μεσαίας τάξης» είναι μπαλώματα σχεδιασμένα για να «μαλακώσουν» το χτύπημα του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου: Την αμείλικτη πίεση για μείωση των μισθών.

Αλλά ο άνθρωπος ο οποίος ακολούθησε τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους στη διάσωση και την προστασία της Wall Street και των αμερικανικών τραπεζών δεν πρότεινε παγκόσμιες μεταρρυθμίσεις. Και δεν το έκανε ούτε το βράδυ της Τρίτης.

Αντ ' αυτού πίεσε για μια σαρωτική νέα εμπορική συμφωνία με τις χώρες της Ασίας, εκτός από την Κίνα. Έχει σίγουρα γεωπολιτικούς λόγους για κάτι τέτοιο (οι ΗΠΑ δεν θέλουν μια κινεζική ηγεμονία στην περιοχή). Αλλά ο Ομπάμα δεν ανέφερε αυτό που τα συνδικάτα των ΗΠΑ γνωρίζουν: Ότι μια τέτοια συμφωνία θα είναι μια μικτή ευλογία, στην καλύτερη περίπτωση, για την μεσαία τάξη που θέλει να σώσει.

Τέλος, φυσικά, δεν υπήρχε αναφορά για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Το μόνο που ανέφερε ήταν ότι υπήρξε πρόοδος στη συμφωνία με τους Κινέζους για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα - η πρόοδος, αυτή είναι σίγουρη.

Αλλά αν είναι σωστό αυτό που αναφέρουν οι επιστήμονες ότι η πιθανότητα καταστροφής επιταχύνεται τότε ο πρόεδρος έχει καθήκον να προτείνει επειγόντως ένα σαρωτικό σχέδιο, και να προσφερθεί να χρησιμοποιήσει τη νέα σιγουριά του για να το εφαρμόσει.

Ο Ομπάμα έδειξε μεγάλη αυτοπεποίθηση το βράδυ της Τρίτης. Αλλά σίγουρα αυτή εντυπωσιάσε περισσότερο όσους ήταν εντός των ΗΠΑ παρά σε αυτούς που ήταν εκτός.

Μετάφραση από το Planet Politics: The U.S. Is Back, But Still Cautious In The World, στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post.

Δημοφιλή