Μαζέψτε χαρτί υγείας, έρχεται η Αριστερά

Η Ελλάδα μας έδωσε τη δημοκρατία και το θέατρο και τώρα μας δίνει μια συναρπαστική νέα σύνθεση των δύο: Τους δραματικούς, υστερικούς αλαλαγμούς των υποστηρικτών της λιτότητας.
Anadolu Agency via Getty Images

Ουάσινγκτον - Η Ελλάδα μας έδωσε τη δημοκρατία και το θέατρο και τώρα μας δίνει μια συναρπαστική νέα σύνθεση των δύο: Τους δραματικούς, υστερικούς αλαλαγμούς των υποστηρικτών της λιτότητας.

Αντιμετωπίζοντας τη χαμηλή ανάπτυξη και το χρέος, οι αρχηγοί - υπέρμαχοι της λιτότητας στις δημοκρατίες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο (και, όχι πολύ καιρό πριν, η Ιαπωνία) έθεσαν τέλος στις δαπάνες υπέρ του Κοινωνικού Κράτους και χαλάρωσαν τις ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις.

Αλλά με την ανεργία εκτεταμένη, ειδικά ανάμεσα στους νέους, και τα ανησυχητικά σημάδια για μία νέα ύφεση σε πολλές χώρες, οι αρνητικές αντιδράσεις έχουν αρχίσει. Την Κυριακή η Ελλάδα επέλεξε για νέο της πρωθυπουργό τον 40χρονο αριστερό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υπόσχεται να επαναδιαπραγματευτεί 272 δισ. δολάρια ξένων δανείων και να αυξήσει τους μισθούς στο Δημόσιο αλλά και την κυβερνητική δαπάνη.

Στην Ελλάδα, την Ευρώπη και αλλού οι υπέρμαχοι της λιτότητας ανταποκρίνονται στις εξαγγελίες Τσίπρα με αποκαλυπτικές προειδοποιήσεις οι οποίες διογκώθηκαν με κωμικό, υπερβολικό ή και εντελώς λάθος τρόπο.

Σας παρουσιάζουμε έναν οδηγό θεατρικού παραλόγου γι' αυτές (και τους λόγους γιατί να μην πανικοβληθείτε) που συνέθεσαν οι συντάκτες της HuffPost US και των διεθνών εκδόσεων.

ΧΑΡΤΙ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ ΤΕΛΟΣ!

Καθώς πλησίαζαν οι ελληνικές εθνικές εκλογές, ένας υπέρμαχος της λιτότητας υποστήριξε ότι πολλοί από τους συμπολίτες της στην Ελλάδα έχουν αποθηκεύσει χαρτί τουαλέτας. Η θεωρία είναι ότι οι άνθρωποι του Τσίπρα θα μετέτρεπαν την Ελλάδα σε μία άλλη Βενεζουέλα, διάσημη για την έλλειψη σε καταναλωτικά αγαθά και τρόφιμα - συμπεριλαμβανομένου, ω ναι και χαρτιού υγείας.

Μέχρι στιγμής ωστόσο η κρίση του χαρτιού εξαπλώνεται μονάχα όταν οι υπέρμαχοι της λιτότητας είναι τριγύρω. Λέγεται ότι αυτοί έχουν επιβάλει τις περικοπές σε χαρτί τουαλέτας μόνο σε μαθητές στην Καταλονία.

Και όταν ο Τσίπρας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, βρήκε ότι δεν υπήρχε ούτε σαπούνι το οποίο είχε αφαιρεθεί από την απερχόμενη κυβέρνηση. «Πήραν τα πάντα», είπε, «Έψαχνα μία ώρα για να βρω σαπούνι». Κανείς δεν είπε τίποτε για το χαρτί υγείας.

ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ!

Από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και την άνοδο της γεμάτης κέρδος Κίνας, είναι πολύ δύσκολο για τους καπιταλιστές της Ευρώπης (για να μην αναφέρουμε για τον υπόλοιπο κόσμο) να κάνουν το κομμουνισμό να ακουστεί τρομακτικός. Τώρα οι υπέρμαχοι της λιτότητας δαιμονοποιούν τις δυνάμεις κατά τις λιτότητας.

Παρά τη βαθιά κομμουνιστική ιστορία της Ελλάδας, το παλιό αφήγημα δεν έπιασε - ίσως γιατί ίσως γιατί οι υπέρμαχοι της λιτότητας δεν μπορούσαν να αποφασίσουν εάν θα κατηγορούσαν τους εχθρούς τους ότι είναι αδίστακτοι κομμουνιστές ή αφελείς και ανόητοι ακαδημαϊκοί. Και αν το υπουργικό του Τσίπρα θα μπορούσε αποτελέσει παράδειγμα, τείνουν περισσότερο σε ιδεαλιστές οικονομολόγους και ακαδημαϊκούς.

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΕΡΧΕΤΑΙ!

Οκ, η Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει πια. Αλλά υπάρχει ακόμη ο Βλάντιμιρ Πούτιν και οι προτάσεις ότι αυτός θα κάνει άνοιγμα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες οι οποίες κοιτούν να γλιτώσουν από τον κλοιό των επαχθών δανείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους δυτικούς διεθνείς οργανισμούς.

Αλλά, ειδικά με τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου να μένουν στάσιμες, η Ρωσία δεν είναι σε θέση να είναι ο δανειστής έσχατης ανάγκης για την Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη χώρα στην οποία δεν έχει στείλει τανκς. Ακόμη και οι Κουβανοί σταμάτησαν να υπολογίζουν στη Ρωσία, και λάμβαναν βοήθεια από Βενεζουέλα και τώρα θα αρχίσουν να λαμβάνουν από τις ΗΠΑ.

ΟΙ ΝΑΖΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!

Στην Ελλάδα, το κόμμα του Τσίπρα βρήκε συμμάχους, αν όχι φίλους, μεταξύ των δεξιών υπερ-εθνικιστών που μισούν επαχθή ξένα δάνεια περισσότερο για φυλετικούς απ' ότι για οικονομικούς λόγους. Αυτό οδήγησε κάποιους να πιστέψουν ότι το κίνημα αντί - λιτότητας θα φέρει τελικά την άκρα δεξιά πίσω στην εξουσία.

Αλλά ούτε ακριβώς θα πρέπει να είσαι ένας ακροδεξιός τρελός στην Ελλάδα για να απεχθάνεσαι την ιδέα της μίσθωσης του λιμανιού του Πειραιά στην Κίνα, που ήταν μια μόνο από τις ιδέες που είχαν οι υπέρμαχοι της λιτότητας για το πώς να σωθεί την Ελλάδα.

Αν και υπάρχουν ενδείξεις αναβίωσης της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ο λόγος δεν είναι το αντι-μνημονιακό μήνυμα της αριστεράς. Στη Γαλλία ειδικότερα υπάρχουν πολλές άλλες εξηγήσεις γιατί η ακροδεξιά βρίσκεται σε άνοδο - και γιατί οι περισσότεροι ψηφοφόροι στη Γαλλία τους περιφρονούν. «Ο φόβος μας είναι περισσότερο για την ακροδεξιά», δήλωσε η Αν Σινκλέρ, διευθύντρια σύνταξης της Le Huffington Post στο Παρίσι.

H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ !

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα Ισπανό ομόλογό που ονομάζεται Podemοs. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ολοένα αυξανόμενη τάση των Podemοs. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις περιλαμβάνουν περιφερειακές εκλογές στην Ανδαλουσία, στις 22 Μαρτίου, και εθνικές περιφερειακές εκλογές στις 26 Μαΐου.

Αλλά στην Ισπανία , οι συντηρητικοί και οι σοσιαλιστές ενωμένοι επιμένουν ότι «η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα», δήλωσε η Διευθύντρια σύνταξης της El Huffington Post, Montserrat Dominguez από τη Μαδρίτη.

Η Ισπανία δεν είναι τόσο χρεωμένη όσο η Ελλάδα, και οι Ισπανοί ηγέτες περιμένουν ότι η οικονομία θα αυξηθεί κατά 2% αυτό το έτος. Ισχυρίζονται ότι θα δημιουργήσουν 800.000 νέες θέσεις εργασίας και πτώση του ποσοστού ανεργίας στο 22 τοις εκατό - ακόμη άθλιο , αλλά ίσως αρκετά για να αποτρέψουν τη νίκη των Podemos. Αλλού στον πλανήτη , η Ιαπωνία εγκατέλειψε τη λιτότητα χρόνια πριν, και φαίνεται ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θέλει τώρα να κάνει το ίδιο.

Η ΕΕ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ!

Ήδη υπό πίεση, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι περισσότερο ευάλωτη σε προτάσεις που λένε πως θα μπορούσε να καταρρεύσει - και ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η αφορμή. Μια θεωρία είναι ότι θα πρέπει να πετάξει την Ελλάδα έξω, γεγονός που θα προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων. Άλλοι υποστηρίζουν πως η ΕΕ θα καταλήξει να είναι επιεικής, γεγονός που θα προκαλέσει ένα διαφορετικού είδος ντόμινο με το ίδιο αποτέλεσμα .

Αλλά και τα δύο αυτά σενάρια υποτιμούν, ή ακόμη και αγνοούν, το πρακτικό πνεύμα και την πονηριά των ηγετών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Υπάρχει λόγος που αυτό είναι το μεγαλύτερο οικονομικό μπλοκ στον κόσμο σήμερα, και έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτικό και επιτυχές από ό, τι πολλοί προέβλεπαν .

Ο Τσίπρας έχει ήδη δηλώσει ότι αυτό που θέλει ο ίδιος και οι συμπατριώτες του είναι μια θέση σε ένα τραπέζι για άμεσες διαπραγματεύσεις, και περισσότερες επενδύσεις σε αντίθεση με ακόμα μερικά δάνεια προς την Ελλάδα.

ΖΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΟΣ, ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΑ ΧΑΘΕΙ

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Συντηρητικός Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε πως μια κυβέρνηση κατά της λιτότητας θα οδηγήσει σε οικονομικό «χάος». Αυτό το μήνα, σκηνοθέτησε μια άνευ προηγουμένου φωτογραφία με πέντε υπουργούς της κυβέρνησης των Συντηρητικών παραταγμένους σε μια σειρά για να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους της εγκατάλειψης της λιτότητας , αναφέρει ο Μεχντί Χασάν της Huffington Post UK. Πρόσφεραν έναν ημι-επίσημο φάκελο γεμάτο με μακάβριους ισχυρισμούς σχετικά με το τι θα κάνουν οι Εργατικοί στη Βρετανική ζωή.

Οι προειδοποιήσεις αυτές θυμίζουν άλλες ολέθριες προβλέψεις σε παρόμοιες αντιπαραθέσεις εδώ και πολύ καιρό. Όταν ο Φρανσουά Μιτεράν κατέβαινε στις γαλλικές εκλογές το 1981, ένα μέλος της συντηρητικής ηγεσίας πρότεινε ότι μια νίκη του Μιτεράν θα έφερνε τα ρωσικά τανκς στην Place de la Concorde και μια εποχή καταπίεσης στη Γαλλία. Ο Μιτεράν κέρδισε, τα τανκ δεν έφτασαν ποτέ . «Γελάγαμε με αυτό για χρόνια », θυμάται η Sinclair.

Την ίδια χρονιά, ένας στενός φίλος του Μιτεράν, ο Ανδρέας Παπανδρέου, κέρδισε τις εκλογές στην Ελλάδα. Υπήρξαν παρόμοιες προειδοποιήσεις σχετικά με το πώς ο Ψυχρός Πόλεμος είχε χαθεί γιατί η - πάντα ζωτικής σημασίας - Ελλάδα είχε πέσει στην Ανατολή. Ο Ψυχρός Πόλεμος τέλειωσε και ηττήθηκαν οι Ρώσοι.

Συνεργάστηκαν οι: Anne Sinclair (Γαλλία), Montserrat Dominguez (Ισπανία), Mehdi Hasan (Ην. Βασίλειο.), Nίκος Άγουρος (Ελλάδα), and Kosuke Takahashi (Ιαπωνία)

Δημοφιλή