Πολιτική και θρησκεία στα όρια της λογικής

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προχωρήσει σε πολλές κινήσεις οι οποίες χρήζουν πολιτικής προσοχής. Έχει επιτρέψει στην παρούσα Κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις στα όρια της συνταγματικότητας, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ήταν σε συνεργασία με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για να αντιμετωπίσει μία, κατά τη γνώμη του, πιθανή εκτροπή μιας δημοκρατικά εκλεγμένης Κυβέρνησης, έχει ταξιδέψει σε χώρες της Ευρώπης προκειμένου, κατά δήλωσή του, να ασκήσει πολιτική πίεση, χωρίς να είναι σαφές τι πρεσβεύει αυτή η πολιτική πίεση.
sooc

Δεν πάει πολύς καιρός που κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα η φράση γνωστού Έλληνα κωμικού - καλλιτέχνη - διαμορφωτή κοινής γνώμης: «Παράλογο; Είσαι εδώ; Ορίστε δεν απαντά. Άρα λογικό!». Εκείνη τη φράση μου θύμισε η επίκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Παναγία. Σε επετειακή δήλωση, στην Καλαμάτα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Γι' αυτό..., η Εορτή της Παναγίας της Υπαπαντής, μας δίνει την δυνατότητα, αλλά μας επιβάλλει και το χρέος, να ζητούμε την ευλογία της Παναγίας, την ευχή για να μπορέσουμε όλοι να επιτελέσουμε το χρέος μας. Να δείξουμε αυτό το οποίο μας περιμένει και στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούμε. Όλοι μας.»

Σε άλλο σημείο συμπλήρωσε: «Εμείς, ακριβώς ως Έλληνες, ως Ορθόδοξοι, ξέρουμε πολύ καλά το χρέος αυτό. Θα το επιτελέσουμε στο ακέραιο. Αλλά ζητάμε από τους Εταίρους μας να πράξουν και εκείνοι το δικό τους απέναντι σε έναν Λαό, ο οποίος για να μείνει στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια, να μείνει πάνω στο σκάφος της Ευρώπης έχει θυσιάσει πολλά. Και καιρός είναι, ακριβώς τώρα που δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για την Ευρώπη που ονειρευόμαστε και που μας αξίζει, να αντιληφθούν και οι Εταίροι μας ότι και εκείνοι έχουν χρέος απέναντι στην Ελλάδα. Γιατί, όπως εμείς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει Ελλάδα έξω από την ευρωπαϊκή της πορεία, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι και η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν θα ήταν αυτό το οποίο οραματίστηκαν εκείνοι που την έφτιαξαν. Και πολύ περισσότερο δεν θα είναι αυτό στο μέλλον για το οποίο όλοι σήμερα αγωνιζόμαστε».

Μα τι το κακό βρίσκω θα αναρωτηθούν πολλοί; Υπάρχει πιο ωραία ευχή από την επίκληση στα Θεία; Υπάρχει καλύτερος τρόπος πολιτικής έκφρασης από το «να μας επιβάλει (και) το χρέος να ζητούμε την ευλογία της Παναγίας»; Που είναι το κακό να επικαλούμαστε τα Θεία στην πολιτική;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προχωρήσει σε πολλές κινήσεις οι οποίες χρήζουν πολιτικής προσοχής. Έχει επιτρέψει στην παρούσα Κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις στα όρια της συνταγματικότητας, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ήταν σε συνεργασία με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για να αντιμετωπίσει μία, κατά τη γνώμη του, πιθανή εκτροπή μιας δημοκρατικά εκλεγμένης Κυβέρνησης, έχει ταξιδέψει σε χώρες της Ευρώπης προκειμένου, κατά δήλωσή του, να ασκήσει πολιτική πίεση, χωρίς να είναι σαφές τι πρεσβεύει αυτή η πολιτική πίεση. Ο ρόλος του έχει τεράστια πρακτική και συμβολική σημασία. Ο λόγος του πρέπει να είναι ανάλογος του ρόλου του. Τα καταφέρνει; Μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης του; Ή μήπως ο ίδιος χρειάζεται να επικαλείται τα Θεία για να τον βοηθήσουν;

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ted Cruz μετά τη νίκη του στον προκριματικό της Iowa δήλωσε μεταξύ άλλων: «τα Δικαιώματα μας δεν προέρχονται από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ή το Δημοκρατικό Κόμμα ή το Κόμμα του Τσαγιού (Tea Party ας πούμε συνιστώσα των Ρεπουμπλικανών για να καταλάβουμε όλοι με βάση τα δρώμενα της εγχώριας πολιτικής σκηνής). Τα δικαιώματα μας προέρχονται από τον Δημιουργό μας» και σήκωσε το δάκτυλό του δείχνοντας τον Ουρανό. Ο Ted Cruz είναι Ευαγγελιστής.

Ο χριστιανικός λόγος είναι μοναδικός, διότι πρωτίστως πρεσβεύει αρχές κι αξίες. Δεν είναι ορθόδοξος ή καθολικός ή προτεσταντικός, είναι πάνω απ' όλα χριστιανικός. Προσωπικά, η σοφία του με αγγίζει. Θεωρώ ότι σε πολλά σημεία δίνει απαντήσεις και -κυρίως- ορθή κοινωνιολογική προσέγγιση. Και προσωπικά πολλές φορές τον επικαλούμαι. Αλλά δεν μπορώ να δικαιολογήσω τις δικές μου αδυναμίες μέσα απ' αυτόν. Και δεν μπορώ να τον επικαλεστώ στο όνομα της πολιτικής μου απόφασης.

Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα έχουν γίνει στο όνομα της θρησκείας. Και γενικά γίνονται στο όνομα μιας Ανώτερης Δύναμης. Είναι πραγματικά δυσάρεστο, εάν όχι δείγμα αντικειμενικής αδυναμίας λήψης αποφάσεων, να επικαλείσαι τα Θεία στην Πολιτική.

Το περιβόητο "God Bless America" ξεκίνησε ως πατριωτική ανύψωση και συμβόλιζε την πολιτιστική και θρησκευτική ανεκτικότητα στις ΗΠΑ. Κι εμείς φυσικά πολλές φορές λέμε: με τη «βοήθεια του Θεού, όλα καλά». Κι η αλήθεια είναι ότι όλοι την θέλουμε τη βοήθεια του Θεού.

Αλλά επιτρέπεται σε ένα πολιτικό να την επικαλείται για να μπορέσει να λύσει προβλήματα των πολιτών; Θα είναι ο Θεός ή η Παναγία εκείνοι που θα βρουν τη λύση γι' αυτόν; «Παράλογο; Είσαι εδώ; Ορίστε δεν απαντά. Άρα λογικό!»

Δημοφιλή