ΤΟ BLOG
22/08/2016 12:49 EEST | Updated 23/08/2017 08:12 EEST

Ο Τζον Κατσιματίδης γραμματόσημο απο τα Ελληνικά Ταχυδρομεία

Βαθιά συγκινημένος ο Τζον Κατσιματίδης για τη μεγάλη τιμή εκ μέρους της πατρίδας του σκουπίζει με το μαντήλι τα δάκρυα της συγκίνησης. Τι κι αν διαθέτει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στα πορτφόλιο των επενδύσεων της εταιρείας του Red Apple Group, που ποικίλλουν απο ενεργειακές επενδύσεις μέχρι σούπερ μάρκετ και αεροπλάνα; Τι κι αν πίνει πρωινό με τον Ντόναλντ Τραμπ και τη Χίλαρυ Κλίντον κατά περίπτωση; Τι κι αν φιλοξενεί κάθε εβδομάδα τις μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες των ΗΠΑ στο ραδιοφωνικό του πρόγραμμα;

Slaven Vlasic via Getty Images

Με το ιδιωτικό του αεροπλάνο θα πετάξει στην Ελλάδα ο ομογενής μεγιστάνας Τζον Κατσιματίδης, προκειμένου να παραστεί την 1η Σεπτεμβρίου στην τιμητική τελετή της έκδοσης γραμματοσήμου με το πορτρέτο του απο τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Βαθιά συγκινημένος ο Τζον Κατσιματίδης για τη μεγάλη τιμή εκ μέρους της πατρίδας του σκουπίζει με το μαντήλι τα δάκρυα της συγκίνησης. Τι κι αν διαθέτει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στα πορτφόλιο των επενδύσεων της εταιρείας του Red Apple Group, που ποικίλλουν απο ενεργειακές επενδύσεις μέχρι σούπερ μάρκετς και αεροπλάνα; Τι κι αν πίνει πρωινό με τον Ντόναλντ Τραμπ και τη Χίλαρυ Κλίντον κατά περίπτωση; Τι κι αν φιλοξενεί κάθε εβδομάδα τις μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες των ΗΠΑ στο ραδιοφωνικό του πρόγραμμα;

Ο ίδιος παραμένει το ταπεινό αγόρι που ξεκίνησε στα σπάργανα έξι μηνών στην αγκαλιά των γονιών του απο τη Νίσυρο για να κατακτήσει το μεγάλο αμερικάνικο όνειρο, μα δε λησμόνησε ποτέ τις ρίζες του. Η συζήτησή μας είναι χαλαρή καθώς μας συνδέει μια φιλία περίπου εικοσαετίας:

-Πώς νιώθεις που επιλέχθηκες απο τα Ελληνικά Ταχυδρομεία να γίνεις γραμματόσημο στη σειρά των Εκλεκτών Προσωπικοτήτων της Ελλάδας; Τι σημασία έχει αυτό για σένα;

-Μου προκαλεί κύματα υπερηφάνειας το γεγονός ότι επιλέχθηκα απο τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ως μορφή για γραμματόσημο, καθώς γεννήθηκα στην Ελλάδα. Θα αποτελεί καταξίωση για τους γονείς και τους προγόνους μου που θα βλέπουν από ψηλά την εν λόγω διάκριση κι αυτό μου προκαλεί ιδιαίτερη συγκίνηση.

-Πώς βλέπεις αυτή την κίνηση της Ελληνικής πολιτείας ως Ελληνοαμερικανός;

-Τη βλέπω σα μια ένδειξη τιμής εκ μέρους της πατρίδας προς τους επιτυχημένους Έλληνες του εξωτερικού που έχουν φύγει απο την Ελλάδα αλλά θέλουν να διατηρήσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα.

-Αισθάνεσαι τιμή αλλά και υποχρέωση να βοηθήσεις τη χώρα της καταγωγής σου;

-Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή βεβαίως αλλά όχι υποχρέωση, καθώς ανέκαθεν έκανα τα πάντα για να βοηθήσω τη χώρα των γονιών μου και των προγόνων μου. Δεν έπαψα να νιώθω βαρύ το χρέος προς τη γενέτειρά μου ούτε μια στιγμή.

-Πρόσφατα υπέβαλες προσφορά για την αγορά του ξενοδοχείου Hilton της Αθήνας, το οποίο τελικά απέκτησε ένα άλλο επενδυτικό γκρουπ. Σκοπεύεις να επενδύσεις στον τουριστικό τομέα της Ελλάδας, παραταύτα;

-Εχω προσπαθήσει πολλάκις να επενδύσω στην Ελλάδα και δεν θα πάψω να προσπαθώ.

-Πώς βλέπεις να εξελίσσονται τα πράγματα στην Ελλάδα;

-Η χώρα χρειάζεται βοήθεια αλλά και κοινή λογική στην πολιτική της.

-Πιστεύεις ότι μπορεί να ξεφύγει από το τέλμα;

-Ναι, επιχειρώντας περισσότερες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της.

-Ηταν το "Brexit" μια απόφαση σοκ για σένα;

-Θεωρώ ότι οι Βρετανοί ανησύχησαν με την εκλογή του Μουσουλμάνου δημάρχου στο Λονδίνο. Κι έτσι αποφάσισαν πως η Αγγλία είναι για τους Άγγλους γυρίζοντας το πρόσωπο προς την μετανάστευση.

-Προβλέπεις προβλήματα διάσπασης στην Ευρώπη μετά το Brexit; Διαβλέπεις ακόμη τον κίνδυνο του "Grexit»;

-Εξαρτάται απο τους Γερμανούς. Εάν δεν προσφέρουν καλύτερους όρους στην Ελλάδα... Οι Έλληνες δεν πρέπει να υφίστανται καθημερινά το μαστίγιο, όπως κάνουν τώρα.

-Ποια είναι η γνώμη σου για το προσφυγικό πρόβλημα της Ευρώπης;

-Οι εισβολές στις ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να σταματήσουν... Ειδικές ζώνες ασφαλείας για τους πρόσφυγες πρέπει να οριοθετηθούν και οι πρόσφυγες θα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους όταν επικρατήσει η ειρήνη...

-Πώς προβλέπεις να εξελίσσεται ο προεκλογικός αγώνας στις ΗΠΑ; Ποιος πιστεύεις ότι θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, δεδομένης της φιλίας σου τόσο με τον Τραμπ όσο και με τη Χίλαρυ;

-Αν οι εκλογές διεξάγονταν αύριο, η Χίλαρυ θα νικούσε. Αλλά απομένουν δύο μήνες ως την ημέρα της κάλπης και όλα θα κριθούν στις 26 Σεπτεμβρίου από την τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο αντιπάλων. Και οι δύο υποψήφιοι είναι φίλοι μου και θα χαρώ για τη νίκη τους.

-Τι προτάσεις έχεις να κάνεις στην ελληνική κυβέρνηση για να ελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις;

-Να διασφαλίσει εγγύηση απο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ότι οι επενδυτές θα προτατευθούν απο την επιβολή νέων φόρων κάθε φορά που ζητούμενο είναι να ικανοποιηθούν νέες απαιτήσεις των δανειστών.

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σου που έχει μείνει ακόμη απραγματοποίητο;

-Να κάνω το πνεύμα των γονιών μου υπερήφανο για μένα.

-Σκοπεύεις να υποβάλεις πάλι υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης;

-Νομίζω ότι θα τρέξω άλλη μια τελευταία φορά ως υποψήφιος στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για τη Δημαρχία της Νέας Υόρκης. Το απαιτούν οι συνθήκες και η ανήσυχη φύση μου.