ΤΟ BLOG
31/10/2017 09:22 EET | Updated 31/10/2017 09:22 EET

Όταν η Εθνική Γιορτή έχει λόγο πραγματικής Υπερηφάνιας!

Σ' αυτή την εθνική εκδήλωση είδα πολλούς Ελληνες πολιτικούς, υποψήφιους της παλιάς και της νέας γενιάς. Συγκινήθηκα, ιδιαίτερα, που έβλεπα την 27χρονη Εμμανουέλλα Λαμπρόπουλος να κάθεται στο βήμα των επισήμων με την ιδιότητά της ως ομοσπονδιακή βουλευτής του Καναδά. Αντιλήφθηκα, εκεί στο κοινοτικό κέντρο, ότι η νέα γενιά έχει διεισδύσει στην εκλογική αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών του Μόντρεαλ και του μεγάλου δήμου του Λαβάλ...Αυτός ο εορτασμός με γέμισε αισιοδοξία πως οι μεγάλες προσδοκίες μου γι αυτόν το δυναμικό Ελληνισμό του Μόντρεαλ θα πραγματοποιηθούν. 

Vince Talotta via Getty Images

Μέσα σε εθνική συγκίνηση και κλίμα ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκαν φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις για το 'Επος του 40 στο Μόντρεαλ, αναδεικνύοντας την Ελληνοκαναδική νεολαία σε όλες της τις εκφάνσεις.

Ο εορτασμός άρχισε με δοξολογία στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου προεξάρχοντος του αρχιμανδρίτου π. Δημητρίου Αντωνόπουλου . Τα παιδιά των ελληνόφωνων σχολείων με τις σημαίες τους παρατάχθηκαν στο σολέα του μεγαλόπρεπου λαού πλημμυρίζοντας με περηφάνια το εκκλησίασμα, ενώ στεφάνι στη μνήμη των ηρώων του 40 είχε κατατεθεί σε βωμό στολισμένο με τη Γαλανόλευκη.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Νικόλας Σιγάλας, ενώ μετά το «Υπερμάχω» στο τέλος της δοξολογίας ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι της Ελλάδας και του Καναδά αντίστοιχα.

Στη συνέχεια ακολούθησε επίσημο γεύμα οργανωμένο από την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ, στο οποίο παρέστη ο δήμαρχος του Μόντρεαλ Ντενί Κοντέρ, ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος και πλήθος υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και δημάρχων, καθώς πλησιάζουν δημοτικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου.

Ο δήμαρχος του Μόντρεαλ εξήγγειλε στην Ελληνική παροικία ότι κατά την επόμενη θητεία του -εάν επανεκλεγεί- θα χτίσει στην καρδιά του Παλιού Μόντρεαλ ένα πολυεθνικό μουσείο με μεγάλη ελληνική πτέρυγα . Ο Ντενί Κοντέρ ευχαρίστησε την ελληνική παροικία για τη συμμετοχή της στους εορτασμούς των 375 χρόνων του Μόντρεαλ με τη δωρεά του Γλυπτού του Έλληνα Μετανάστη, που έχει τοποθετηθεί σε κομβικό σημείο της πόλης αλλά και της ελληνικής παροικίας.

Στη συνέχεια ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Νικόλαος Σιγάλας αφού αναφέρθηκε στο νόημα της ημέρας, στην ανάγκη διατήρησης της μνήμης και της διαρκούς αναγνώρισης των αγωνιστών, στις θυσίες τους ώστε η Ελλάδα να αντιταχθεί στο βαθύ σκοτάδι του ολοκληρωτισμού, έστρεψε την προσοχή του στο σήμερα επισημαίνοντας ότι η χώρα μας βρέθηκε στο μέσο μιας προσπάθειας σπίλωσης και κατασυκοφάντησης του ονόματος της εξαιτίας της κρίσης χρέους.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Νικόλας Παγώνης στον πανηγυρικό της ημέρας έδωσε το λόγο στην ταλαντούχα μαθήτρια Αθηνά Νικολή.Η ομιλία της στα ελληνικά και τα γαλλικά ήταν υποδειγματική για τη γραφή, αλλά και για την εκφραστική απόδοση στις δύο γλώσσες.

Και βέβαια, ο ενθουσιώδης λόγος του προέδρου ήταν εξαιρετικός τονίζοντας την σπουδαιότητα των ελληνόφωνων σχολείων με το παράδειγμα της Αθηνάς και της χαρισματικής της ισορροπίας ανάμεσα στις δύο ταυτότητές της.

Τα παιδιά των Ελληνόφωνων σχολείων απήγγειλαν ποιήματα προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στο πλήθος, ενώ η χορωδία υπό την υψίφωνο Μαρία Διαμαντή τραγούδησε τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και του Καναδά.

Σ' αυτή την εθνική εκδήλωση είδα πολλούς Ελληνες πολιτικούς, υποψήφιους της παλιάς και της νέας γενιάς. Συγκινήθηκα, ιδιαίτερα, που έβλεπα την 27χρονη Εμμανουέλλα Λαμπρόπουλος να κάθεται στο βήμα των επισήμων με την ιδιότητά της ως ομοσπονδιακή βουλευτής του Καναδά.

Αντιλήφθηκα, εκεί στο κοινοτικό κέντρο, ότι η νέα γενιά έχει διεισδύσει στην εκλογική αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών του Μόντρεαλ και του μεγάλου δήμου του Λαβάλ, που βρίσκεται μετά τη γέφυρα του ποταμού Αγίου Λαυρεντίου, αποτελώντας τμήμα της ευρύτερης πόλης.

Στο Μόντρεαλ ήδη η Ελληνική παροικία μετρά ένα υποδήμαρχο, τον Τζίμ Μπέις (Πιερφόντ), μία δυναμική δημοτικό σύμβουλο τη Μαίρη Ντέρος (Πάρκ Εξτένσιον) και τώρα ετοιμάζεται να δώσει την μάχη της με επιτυχία η Εφη Γιάννου -Καρμίρη (Μπορντό-Καρτιεβίλ).

Οσο για το Λαβάλ, πολλοί είναι οι υποψήφιοι αλλά με βεβαιότητα διεκδικούν την επανεκλογή τους η Αγλαϊα Ρεβελάκη και ο Βασίλης Καρυδόγιαννης.

Αυτός ο εορτασμός με γέμισε αισιοδοξία πως οι μεγάλες προσδοκίες μου γι αυτόν το δυναμικό Ελληνισμό του Μόντρεαλ θα πραγματοποιηθούν. Και πως θα νιώθω μέσα μου περήφανη όλο και περισσότερο για μια υπέροχη γενιά που μεγάλωσε κι αντρώθηκε τα τελευταία χρόνια που ζώ σ' αυτή την ευλογημένη πόλη!

Ζήτω η εθνική επέτειος με πραγματικό αντίκρυσμα υπερηφάνιας!

Sponsored Box