Οι Εβραίοι της Ευρώπης υπό Πολιορκία: Το 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού

Οι Εβραίοι της Ευρώπης βρίσκονται ολοένα και περισσότερο απομονωμένοι, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με μια έξαρση αντισημιτισμού που προέρχεται από εξτρεμιστές Ισλαμιστές και από ακραίες δυνάμεις τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς. Στην εξέλιξη αυτή συμβάλει και η άνοδος νέο-Ναζιστικών δυνάμεων, όπως είναι τα κόμματα της Χρυσής Αυγής και του Jobbik, στην Ελλάδα και την Ουγγαρία, αντίστοιχα.
Global Forum for Combating Antisemitism

70 χρόνια μετά την ήττα της Ναζιστικής Γερμανίας παρατηρούμε μια αναβίωση του αντισημιτισμού και της άρνησης του Ολοκαυτώματος σε όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Οι δολοφονικές επιθέσεις κατά των Εβραίων και το αντι-εβραϊκό μίσος έχουν γίνει συνηθισμένα φαινόμενα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Μερικά αποτρόπαια παραδείγματα είναι:

η δολοφονία τεσσάρων μελών της Εβραϊκής Κοινότητας του Παρισιού με πυροβολισμούς τον Ιανουάριο φέτος σε εβραϊκό παντοπωλείο από τους ίδιους τρομοκράτες της Αλ Κάϊντα που προκάλεσαν το μακελειό στην εφημερίδα "Charlie Hebdo."

η επίθεση με πυροβολισμούς από Ισλαμιστές τρομοκράτες εναντίον της Μεγάλης Συναγωγής στην Κοπεγχάγη τον Φεβρουάριο με αποτέλεσμα να δολοφονήσουν μέλος της εβραϊκής κοινότητας

η δολοφονία τεσσάρων τουριστών, μεταξύ των οποίων και δύο Ισραηλινών, όταν ένοπλος που σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος άνοιξε πυρ εναντίον του Εβραϊκού Μουσείου Βρυξελλών τον Μάιο του 2014

η άγρια δολοφονία τεσσάρων παιδιών και ενός ραβίνου από τρομοκράτη σε ένοπλή επίθεση σε εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη τον Μάρτιο του 2012.

Αυτές οι επιθέσεις καταγράφονται μεταξύ δεκάδων άλλων, καθώς η σωματική και λεκτική βία εναντίον Ευρωπαίων Εβραίων έχουν μετατραπεί σε σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Οι Εβραίοι της Ευρώπης βρίσκονται ολοένα και περισσότερο απομονωμένοι, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με μια έξαρση αντισημιτισμού που προέρχεται από εξτρεμιστές Ισλαμιστές και από ακραίες δυνάμεις τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς. Στην εξέλιξη αυτή συμβάλει και η άνοδος νέο-Ναζιστικών δυνάμεων, όπως είναι τα κόμματα της Χρυσής Αυγής και του Jobbik, στην Ελλάδα και την Ουγγαρία, αντίστοιχα. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι ιδεολογικά διαφορετικές δυνάμεις προσπαθούν να συγκαλύψουν τις ακραίες αντιλήψεις τους πίσω από το πρόσχημα του λεγόμενου αντισιωνισμού ή μιας υποτιθέμενης κριτικής εναντίον του Ισραήλ. Όλες όμως συγκλίνουν στο μίσος τους κατά των Εβραίων.

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Emmanuel Valls, και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, Frans Timmermans, έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον αυξανόμενο αντισημιτισμό, υπογραμμίζοντας ότι δεν απειλεί μόνο τους Εβραίους αλλά και τον ίδιο τον κοινωνικό ιστό της Ευρώπης. Μάλιστα πριν ένα μήνα, ο κ. Valls ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και του ρατσισμού στη Γαλλία, το οποίο περιλαμβάνει και αυστηρότερες ποινές για ρατσιστικά εγκλήματα.

Στην Ελλάδα, ο αντισημιτισμός έχει εκφραστεί με την άνοδο νέο-Ναζιστικών δυνάμεων, την αντισημιτική ρητορεία σε ακραία ΜΜΕ και περιθωριακές ιστοσελίδες καθώς και με βεβηλώσεις και εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον εβραϊκών χώρων, μεταξύ των οποίων Συναγωγές και νεκροταφεία. Οι Ελληνικές Αρχές έχουν πάρει κάποια ενθαρρυντικά μέτρα τα τελευταία χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2014, η Βουλή των Ελλήνων υιοθέτησε τον πολυαναμενόμενο Αντι-Ρατσιστικό Νόμο, που προσδιορίζει τις εκφράσεις αντισημιτισμού ως σημαντικά αδικήματα.

Γνωστά μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν αρνηθεί ανοικτά το Ολοκαύτωμα και έχουν προωθήσει την περιβόητη αντισημιτική πλαστογραφία των "Πρωτοκόλλων των Σοφών της Σιών" στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μαζί με τις επιθέσεις τους εναντίον μεταναστών και των πολιτικών τους αντιπάλων.

Αναμένεται να δικαστούν με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Ας ελπίσουμε ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί, όταν ξαναρχίσει η δίκη τους που αναβλήθηκε.

Στο πλαίσιο του αυξανόμενου αντισημιτισμού, το 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού" (5th Global Forum for Combating anti-Semitism) που θα συγκληθεί στις 12-14 Μάϊου στην Ιερουσαλήμ αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην διαμόρφωση σχεδίων δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Περίπου 1.000 ειδικοί απ' όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμοι Υπουργοί και αξιωματούχοι από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τον Καναδά βουλευτές, ακαδημαϊκοί και νομικοί καθώς και ο Πρόεδρος του Ισραήλ και ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχουν στο Φόρουμ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο συνέδριο του είδους του παγκοσμίως.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην διαμόρφωση συγκεκριμένων στρατηγικών για την αντιμετώπιση της έξαρσης του αντισημιτισμού στην Ευρώπη, στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 12 ομάδες δράσης θα συμμετάσχουν σε αναλυτικές διαβουλεύσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της άρνησης του Ολοκαυτώματος καθώς και για την χρήση νομικών μέτρων στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Σε ένα σημαντικό πάνελ θα συμμετάσχουν Μουσουλμάνοι ηγέτες από την Ευρώπη για την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης. Το Φόρουμ διοργανώνεται από τα Ισραηλινά Υπουργεία Εξωτερικών και Διασποράς.

Ο αντισημιτισμός, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός είναι όλα άρρηκτα συνδεδεμένα με τις δυνάμεις του εξτρεμισμού που απειλούν όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες. Επομένως, χρειάζονται διεθνείς απαντήσεις. Παρακολουθήστε αυτό το σημαντικό μας συνέδριο, καθώς οι δημοκρατικές χώρες συσπειρώνονται στην καταπολέμηση της μάστιγας του αντισημιτισμού που δεν πλήττει μόνο τους Εβραίους αλλά και τις ίδιες τις δημοκρατίες.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

Δημοφιλή