The Blog

Απομακρυσμένη εργασία: όνειρο, ή πραγματικότητα;

Η διαδικτυακή αγορά εργασίας είναι μια άλλη πόρτα που κρύβεται μέσα στις οθόνες των υπολογιστών μας. Υπάρχουν ευκαιρίες οι οποίες ευνοούν την απομακρυσμένη εργασία, από startups μέχρι ιδιώτες οι οποίοι στρέφονται σε πλατφόρμες και αναρτούν αγγελίες προσφοράς εργασίας. Μη γελιέστε, όσο μεγάλη είναι η προσφορά εργασίας, αντίστοιχα μεγάλη είναι και η ζήτηση. Το μεγαλύτερο ατού που μπορεί να έχει κάποιος, πέρα από την καλή γνώση του αντικειμένου του, το παγκόσμιο διαβατήριο στο σύχρονο κόσμο, είναι η γνώση της Αγγλικής γλώσσας.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Ποια είναι η ιδανική δουλειά; Πόσοι άνθρωποι γύρω μας είναι δυστυχισμένοι με αυτό που κάνουν ή είναι αναγκασμένοι να τους συντηρούν οι γονείς τους επειδή περιμένουν να βρουν δουλειά πάνω στο αντικείμενό τους; Και πόσοι είναι αυτοί που είναι εγκλωβισμένοι σε μια δουλειά που απλά τους προσφέρει ένα μισθό -όχι ότι είναι λίγο τη σήμερον ημέρα- αλλά δεν τους προσφέρει καμία ευχαρίστηση;

Είμαι Motion Graphics Designer και δουλεύω σε μια εταιρία με γραφεία στην πόλη που μένω, τη Λάρισα, καθώς και στην Αμερική, την customedialabs. Πελάτες μας είναι μεγάλες εταιρίες στις ΗΠΑ, όπως η Bayer, θυγατρικές της Johnson & Johnson, και η DOW. Ταυτόχρονα κάνω δουλειές για διαφημιστικές εταιρίες στην Αθήνα.

Τελείωσα το ΤΕΙ Βιομηχανικής Πληροφορικής στην Καβάλα. Το ερώτημα είναι, πώς κατάφερα να δουλεύω από την πόλη μου για πελάτες όχι μόνο σε άλλη πόλη, αλλά και σε άλλη ήπειρο και μάλιστα σε ένα αντικείμενο το οποίο δεν είναι ακριβώς αυτό που σπούδασα, χωρίς να ξενιτευτώ.

Μέχρι πριν μερικά χρόνια για να δουλέψει κάποιος με πελάτες του εξωτερικού έπρεπε να πάει στο εξωτερικό. Πλέον αυτό έχει ξεπεραστεί, αφού με το internet μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά, η οποία, πιστέψτε με, είναι τεράστια. Το ίδιο ισχύει και για τις δυνατότητες που σου προσφέρει το διαδίκτυο όχι μόνο να αποκτήσεις, αλλά και να διευρύνεις τις γνώσεις σου.

Είναι απίστευτο το αίσθημα της ελευθερίας που έχεις, αν σκεφτείς πως ό, τι και να θελήσεις να κάνεις, θα βρεις τον τρόπο να το μάθεις και αργότερα να συναγωνιστείς, να ανταγωνιστείς, όπως θέλεις πες το, όμοιούς σου στο αντικείμενο που επέλεξες. Μόνο που εκείνοι μπορεί να είναι οπουδήποτε, μπορεί να μην τους συναντήσεις ποτέ, παρά μόνο σε forums και στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες παρουσιάζετε τη δουλειά σας.

Ας ξεκινήσουμε με το μαγικό κόσμο των γνώσεων που είναι κρυμμένος στο internet. Μια απλή αναζήτηση θα σας εμφανίσει μερικά εκατομμύρια αποτελεσμάτων στο αντικείμενο που επιθυμείτε, αλλά αυτό το ξέρετε ήδη. Για τα animations για παράδειγμα τέτοια site είναι το lynda.com, digitaltutors.com, αλλά και το youtube και το vimeo. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι αν παρακολουθήσετε online μαθήματα και tutorials και εξασκήσετε αυτά που έχετε παρακολουθήσει, θα καταφέρετε καποια στιγμή να γίνετε καλοί σε αυτό που σας αρέσει και αν καταφέρετε να επενδύσετε μερικές χιλιάδες ωρών, όπως υποστηρίζει στη θεωρία του ο Malcolm Gladwell, θα γίνετε experts. Το μεγαλύτερο προσόν για να πετύχει κανείς κάτι τέτοιο, είναι η υπομονή. Σε συνδυασμό με την επιμονή και την εξάσκηση το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, αρκεί να μην τα παρατήσεις με την πρώτη δυσκολία.

Η διαδικτυακή αγορά εργασίας είναι μια άλλη πόρτα που κρύβεται μέσα στις οθόνες των υπολογιστών μας. Υπάρχουν ευκαιρίες οι οποίες ευνοούν την απομακρυσμένη εργασία, από startups μέχρι ιδιώτες οι οποίοι στρέφονται σε πλατφόρμες και αναρτούν αγγελίες προσφοράς εργασίας. Μη γελιέστε, όσο μεγάλη είναι η προσφορά εργασίας, αντίστοιχα μεγάλη είναι και η ζήτηση. Το μεγαλύτερο ατού που μπορεί να έχει κάποιος, πέρα από την καλή γνώση του αντικειμένου του, το παγκόσμιο διαβατήριο στο σύχρονο κόσμο, είναι η γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Οσο καλύτερα κατέχεις τη συγκεκριμένη γλώσσα, τόσο πιο ανταγωνιστικός είσαι και τόσο πιο εύκολο είναι να ξεχωρίσεις. Γιατί το κλειδί της επιτυχίας στην απομακρυσμένη εργασία είναι η επικοινωνία.

Κάπως έτσι θα καταφέρεις να δουλεύεις από το σπίτι σου, ή από όπου αλλού θέλεις, από το χώρο σου σίγουρα, απολαμβάνοντας την άνεση και την ευελιξία που σου προσφέρει αυτό το είδος εργασίας. Μην περιορίζεσαι στα μέχρι τώρα καθιερωμένα της ελληνικής κοινωνίας, όπου δουλειά σημαίνει πηγαίνω στο γραφείο, πλέον ο υπολογιστής μπορεί να είναι το γραφείο σου και κατά συνέπεια το γραφείο σου μπορεί να είναι όπου εσύ επιλέξεις.

Τόλμησε να εξερευνήσεις το μαγικό χώρο του διαδικτύου και εκμεταλλεύσου τις δυνατότητες που σου προσφέρει.

Ο Ηλίας Χαλκιόπουλος, θα μιλήσει στο TEDxAcademy Youth που Θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαϊου στο Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Πειραιώς. Η εκδήλωση με θέμα "Τόλμησε να ονειρευτείς" απευθύνεται άτομα 16-23 ετών και έχει σκοπό να δημιουργήσει μια πλατφόρμα διαλόγου με τους νέους. Για περισσότερες πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων πατήστε ΕΔΩ.