Social Impact Diaries: Χάρης Σπυρόπουλος

Στο Impact Hub Athens ξεκινάμε μια νέα σειρά από εβδομαδιαία ημερολόγια, όπου οι συμμετέχοντες του φετινού Social Impact Award μάς συστήνονται και μοιράζονται μαζί μας τα όνειρα, τους στόχους τους, αυτά που τους εμπνέουν και αυτά που παρουσιάζονται ως οι μεγαλύτερες προκλήσεις για αυτούς. Στο πρώτο κεφάλαιο των Social Impact Diaries, φιλοξενούμε τον Χάρη Σπυρόπουλο από την Αθήνα. Ο Χάρης, είναι δευτεροετής φοιτητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και πάντα ήθελε να ασχοληθεί με τις οικονομικές επιστήμες.
archive

Στο Impact Hub Athens ξεκινάμε μια νέα σειρά από εβδομαδιαία ημερολόγια, όπου οι συμμετέχοντες του φετινού Social Impact Award μάς συστήνονται και μοιράζονται μαζί μας τα όνειρα, τους στόχους τους, αυτά που τους εμπνέουν και αυτά που παρουσιάζονται ως οι μεγαλύτερες προκλήσεις για αυτούς.

Στο πρώτο κεφάλαιο των Social Impact Diaries, φιλοξενούμε τον Χάρη Σπυρόπουλο από την Αθήνα. Ο Χάρης, είναι δευτεροετής φοιτητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και πάντα ήθελε να ασχοληθεί με τις οικονομικές επιστήμες. Στον ελεύθερο χρόνο του του αρέσει να αθλείται, να βλέπει "Suits", να συναναστρέφεται διαρκώς με νέο κόσμο -«κάθε άνθρωπος έχει κάτι να δώσει»- και φυσικά, να βγαίνει έξω με φίλους για καφέ. Σκέτο καφέ, όπως μας τονίζει, «γιατί μόνο έτσι γεύεσαι σωστά αυτό που πίνεις!»

Ελλάδα, μια χώρα γεμάτη προκλήσεις

Για τους περισσότερους νέους, η Ελλάδα του 2016 μοιάζει να είναι μόνο γεμάτη προκλήσεις. Από το οικονομικό και την ανεργία, μέχρι το προσφυγικό τα προβλήματα που υπάρχουν είναι αναμφισβήτητα πολλά. Για τον Χάρη το σημαντικότερο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η εργασία. Για αυτό και η επιχειρηματική ιδέα πάνω στην οποία δουλεύει αυτό το διάστημα, έχει να κάνει με την παιδεία. «Η άποψη μου είναι πως οποιαδήποτε χώρα θέλει να έχει πιθανότητες ανάπτυξης οφείλει να βασίζεται στο υλικό, το οποίο διαθέτει, στην προκειμένη περίπτωση το ανθρώπινο δυναμικό της. Όταν μία χώρα έχει τη δυνατότητα να βασιστεί σε ικανά άτομα, τα οποία είναι γνώστες του αντικειμένου τους, τότε έχει όλα τα φόντα να αναπτυχθεί».

Η Εμπερία του Social Impact Award

Για το Social Impact Award ενημερώθηκε εντελώς τυχαία από το γραφείο διασύνδεσης του πανεπιστημίου του. «Ως τότε δεν είχα ξανακούσει για αυτό και η αλήθεια είναι πως περίμενα να είναι άλλο ένα συνηθισμένο σεμινάριο και για πρώτη φορά στη ζωή μου χάρηκα που είχα άδικο». Παρακολουθώντας το σεμινάριο και γνωρίζοντας από κοντά την ομάδα του Impact Hub Athens, άλλαξε γνώμη.

«Ήταν ένα υπέροχο σεμινάριο αποτελούμενο από νέους, ταυτόχρονα ικανούς ανθρώπους, οι οποίοι παρά το νεαρό της ηλικίας τους ήταν αυτό που θα λέγαμε επιτυχημένοι. Αυτό είναι ένας από τους στόχους μου. Σε αυτό το σεμινάριο είδα τον εαυτό μου σε μερικά χρόνια, όπως ελπίζω να είμαι. Να είμαι δηλαδή ικανός να είμαι περήφανος για αυτό που κάνω και να το κάνω με ζήλο και αγάπη. Αυτό το γεγονός θα έλεγα πως έκανε την απόφασή μου να συμμετάσχω στο διαγωνισμό πολύ εύκολη.»

Δουλεύοντας μόνος vs Δουλεύοντας σε ομάδα

Για τον Χάρη, κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και έχει κάποιο χαρακτηριστικό ή ίσως κάποιο εφόδιο, το οποίο τον βοηθά να προχωρήσει. "Loyalty is a two way street" εξάλλου, όπως λέει ο πιο badass δικηγόρος στη Νέα Υόρκη, ο Harvey Specter - ο χαρακτήρας που υποδύεται δηλαδή ο Gabriel Macht στη σειρά "Suits". «Το να είσαι αφοσιωμένος σε κάποιον σημαίνει πως είσαι διατεθιμένος να τηρήσεις μια υπόσχεση, να δουλέψετε μαζί για ένα κοινό στόχο και να βάλεις πλάτη για αυτό το άτομο και να είστε μαζί σε αυτό το εγχείρημα μέχρι τέλους. Να μην τον απογοητεύσεις και να του φέρεσαι σαν οικογένεια, γιατί ουσιαστικά δουλεύετε ως μονάδα, ως ένας ανθρωπος».

Τι είναι πιο σημαντικό τελικά: η ομάδα, η ιδέα ή το κεφάλαιο εκκίνησης;

Όπως μας λέει ο Χάρης, όταν δουλεύεις πάνω σε ένα πρότζεκτ όλα είναι σημαντικά. Από τα άτομα που αποτελούν την ομάδα σου, την ίδια την ιδέα αλλά και το κεφάλαιο, το οποίο έχεις στην διάθεσή σου για την υλοποίησή της. Όταν βέβαια δουλεύεις με ικανά άτομα, τα οποία έχουν την όρεξη αλλά και την αφοσίωση πάνω στο πρότζεκτ, τότε μπορείς να καταφέρεις πάρα πολλά πράγματα μεταξύ αυτών και την εύρεση μίας έξυπνης ιδέας αλλά και την εύρεση κεφαλαίου.

«Αν η ομάδα σου απαρτίζεται από άτομα, τα οποία δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα τότε, όσο καλή και αν είναι η ιδέα ή όσο μεγάλο και αν είναι το κεφάλαιο, το πρότζεκτ σου είναι καταδικασμένο να αποτύχει».

«Εύχομαι και ελπίζω πραγματικά να κερδίσω στον διαγωνισμό του Social Impact Award, γιατί γνωρίζω πως θα κάνω τα πάντα για να υλοποιήσω την ιδέα μου και μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο να νιώσει καλά με τον εαυτό του και να νιώσει γεμάτος ως άνθρωπος και χαρούμενος»!

«Δεν πρέπει να τα παρατάς ποτέ. Πάντα υπάρχει μια λύση σε οποιοδήποτε αδιέξοδο βρεθεί κανείς. Δεν υπάρχει όμως η επιλογή να τα παρατήσεις, να υποκύψεις στις δυσκολίες που παρουσιάζονται και να μην δώσεις όλο σου το είναι στο να βγεις νικητής από οποιαδήποτε δυσκολία, ψάχνοντας για μια λύση μέχρι τελικής πτώσης».

Θέλεις να μοιραστείς και εσύ την ιστορία σου και να τη δεις δημοσιευμένη στο blog του Impact Hub Athens στη Huffington Post Greece; Επικοινώνησε μαζί μας! athens.media@impacthub.net