ΤΟ BLOG
06/11/2017 11:48 EET | Updated 06/11/2017 11:49 EET

Ημερολόγιο τυραννίας: Λάθη

Ημερολόγιο τυραννίας, καταχώρηση 8/9/2017: Γάλλος πρόεδρος φιλοξενείται στην Αθήνα από τον Έλληνα πρωθυπουργό. 2,000 αστυνομικοί δεν έχουν τίποτε καλύτερο να κάνουν και ασχολούνται με την ασφάλεια της τερπνής μετά ωφελίμου εκδρομής μετά συζύγου στην Αθήνα. Συζητώνται επενδύσεις από μεγάλους γαλλικούς ομίλους. Δεδομένα: Λάθος ζευγάρι. Ο Γάλλος πρόεδρος ψηφίστηκε ως κατ' εξοχήν εχθρός του συστήματος, ξεχνώντας τη μικρολεπτομέρεια ότι ήταν υπουργός οικονομικών του συστήματος. Οι πρώτες του σημαντικές νομοθετήσεις (διόλου κατά λάθος) αφορούν σαρωτική κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων για ισχυροποίηση του συστήματος.

GCammarata via Getty Images

Κάθε φορά που γράφω ένα κείμενο, λέω θα είναι το τελευταίο. Φαίνεται αδύνατο να προλάβεις να σχολιάσεις όσα συμβαίνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στασιμότητας σε μια τυραννία. Τυραννία όχι μόνο με τον αυστηρά πολιτικό όρο, αλλά με την ευρύτερη έννοια τυραννισμένης ζωής. Μια γνήσια τυραννία φροντίζει να σε βασανίζει όπου και να βρίσκεσαι και με όσα μέσα έχει διαθέσιμα.

Και τι να πρωτοθυμηθώ για το καλοκαίρι που πέρασε. Διακοπές στην Ελλάδα. Διακοπές με Κάφκα. Κύριε Ιωαννίδη, από ότι φαίνεται στα έγγραφά μας είστε παράνομος εγκληματίας. Τι, γιατί, από πού κι ως πού, τι έγινε, τι έκανα! Τελικά διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει λάθος. Λάθος όνομα, λάθος καταχώρηση στα κιτάπια. Διατηρώ για σουβενίρ του κακόγουστου λάθους ένα έγγραφο από εισαγγελέα της «Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης». Παραλίγο και κακοποιός - από λάθος.

Λίγο πριν φύγουμε, φωνάξαμε υδραυλικό για κάτι ασήμαντο. Μας ενημέρωσε τυχαία ότι έχουν εκδοθεί οι δασικοί χάρτες του νομού. Μπήκαμε στο διαδίκτυο και βάλαμε τις γεωγραφικές συντεταγμένες με τα δεκαψήφια νούμερα με τα τρία δεκαδικά ψηφία. Πρέπει να ομολογήσω ότι σαν αδαής καθηγητής στατιστικής τα βρήκα μπαστούνια να βγάλω άκρη στο δαιδαλώδες λογισμικό. Όταν τελικά χαράχτηκε το ευλογημένο εικοσάγωνο πολύγωνο του οικοπέδου, διαπιστώσαμε την ωραία έκπληξη: το σπίτι μας κατάσχεται ως δάσος! Ενώ είναι τελείως νόμιμο. Πανικοβληθήκαμε, απορήσαμε, τα χαρτιά των συμβολαίων ήταν πεντακάθαρα. Μάθαμε τελικά. Α, να μην ανησυχούμε, δεν είναι τίποτε. Έγιναν λάθη στις περισσότερες ιδιοκτησίες του νομού. Για να κάνεις ένσταση και να διορθωθεί ο λαθεμένος χάρτης, απλώς πληρώνεις ένα αξιόλογο ποσό. Το δημόσιο θα συγκεντρώσει χρήματα από τα παραστατικά των ενστάσεων. Επίσης θα εργαστούν μηχανικοί και τοπογράφοι που θα κάνουν τις διορθώσεις. Θα κινηθεί επιτέλους η οικονομία. Μια λάθος οικονομία θα ζήσει από λάθη.

Τόσα μέρη που λάτρεψα καήκανε φέτος. Από λάθος. Ψάχνουμε ακόμα να βρούμε ποιος φταίει. Όλοι συμφωνούν ότι έγιναν πολλά, πάρα πολλά, ατέλειωτα λάθη επί λαθών. Αλλά πάντα φταίνε μόνο οι άλλοι. Κοιτάζω ένα ποίημα που έγραψα 22 χρονών. Οι Άεροι. Οι άεροι φυτρώνουν μόνο στα Κύθηρα. Διορθώνω το λάθος μου: Οι άεροι φυτρώνανε μόνο στα Κύθηρα, καήκανε πλέον. Ποίηση, ανάμνηση από εκτάρια παρελθόντος καρβουνισμένου - κατά λάθος.

Κάθε φορά που γράφω ένα κείμενο, λέω θα είναι το τελευταίο. Δεν ξέρω τι να πρωτοπρολάβω.

Ημερολόγιο τυραννίας, καταχώρηση 29/8/2017: Πρωθυπουργός επισκέπτεται θυγατρική του κολοσσού Philip Morris. Τον συνοδεύουν η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Υπουργός Επικρατείας & Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός δίνει θερμά συγχαρητήρια. Ο καπνός «θερμαίνεται αλλά δεν καίγεται» με σύγχρονη τεχνολογία. Ο προηγούμενος πρωθυπουργός (από φαινομενικά τελείως αντιδιαμετρικό κόμμα) επίσης είχε δηλώσει πανευτυχής που η καπνοβιομηχανία επενδύει. Το success story συγγράφεται πάνω σε φύλλα καπνού. Επενδύσεις να'ναι κι ότι να 'ναι.

Δεδομένα: Λάθος. Ο καπνός που «θερμαίνεται και δεν καίγεται» δε μειώνει το πρόβλημα της δημόσιας υγείας από το κάπνισμα, ίσως το μεγαλώνει κιόλας καθώς εθίζει περισσότερους. Η διαφήμιση του προϊόντος πρόκειται για συνηθισμένη εξαπάτηση της κοινής γνώμης, άθλημα στο οποίο αριστεύουν οι καπνοβιομηχανίες επί δεκαετίες. Το κάπνισμα ευθύνεται για περισότερους νεκρούς από οτιδήποτε άλλο μπορεί να προληφθεί παγκοσμίως, ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα. 29,5% των θανάτων ανδρών και 11,2% των θανάτων γυναικών στην Ελλάδα οφείλονται στο κάπνισμα, περίπου 500 φορές περισσότεροι από τους θανάτους από αυτοκτονίες λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι συγκεκριμένοι πρωθυπουργοί συγχαίρουν βιομηχανίες που σκοτώνουν μαζικά τους πολίτες τους. Κατά λάθος άραγε;

Πραγματικότητα: Ο νυν πρωθυπουργός έχει ψηφιστεί από 1925904 πολίτες. Ο προηγούμενος πρωθυπουργός είχε ψηφιστεί από 1825637 πολίτες. Συνειδητό λάθος;

Ημερολόγιο τυραννίας, καταχώρηση 2/9/2017: Ευρωβουλευτής (πρώην επάγγελμα: φοιτητομητέρα και τηλεπαρουσιάστρια) διατυπώνει σχόλιο στα κοινωνικά δίκτυα για δολοφονίες δικών της στα χέρια κομμουνιστών. Δημόσια συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό αν ο ναζισμός ή ο σταλινισμός είναι εξίσου σημαντικά λάθη ή ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία. Ποικίλοι πολιτευόμενοι έχουν τοποθετηθεί μαινόμενοι ανασύροντας μνήμες του εμφύλιου και λανθάνοντα πάθη. Τελικά η δημόσια συζήτηση εκφυλίζεται στο αν είναι αληθή ή λανθασμένα όσα ισχυρίζεται η ευρωβουλευτής για την ιστορία της οικογένειας.

Δεδομένα: Λάθη επί λαθών. Ο ναζισμός ευθύνεται για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, που στοίχισε στην ανθρωπότητα 60 εκατομμύρια νεκρούς, ανάμεσά τους 15 εκατομμύρια στο ολοκαύτωμα και 400 χιλιάδες αδικοχαμένους Έλληνες. Οι κουμουνιστές αντιστάθηκαν στο ναζισμό και η μάχη του Στάλινγκραντ ήταν ίσως η σημαντικότερη καμπή του πολέμου. Τα κουμουνιστικά καθεστώτα πάλι ευθύνονται για τις μεγαλύτερες εκατόμβες στην ιστορία: 49-78 εκατομμύρια νεκροί ο Μάο, 23 εκατομμύρια ο Στάλιν, 2 εκατομμύρια ο Πολ Ποτ στην Καμπότζη, άλλα 2 εκατομμύρια ο Kim Il Sung στη Βόρειο Κορέα. Καπιταλιστικές επιχειρήσεις ευθύνονται επίσης για ικανές εκατόμβες. Ξεχωρίζουν τα 2-15 εκατομμύρια νεκροί στο Κογκό από την εταιρεία εκμετάλλευσης με μαζική καταναγκαστική εργασία του πληθυσμού που ίδρυσε ο γαλαζοαίματος Λεοπόλδος του Βελγίου. Ο ελληνικός εμφύλιος στοίχισε πάνω από 40 χιλιάδες νεκρούς, πολλούς περισσότερους τραυματίες και εκτοπισμένους, και εκατομμύρια ψυχολογικά τραυματίες. Ωφέλησε μερικές χούφτες επιτήδειους.

Πραγματικότητα: Οι διαπληκτιζόμενοι επί ιστορικού χάρτου βουλευτές που ανασκαλίζουν ή επιχαίρονται κιόλας για τα μεγαλύτερα πάθη και λάθη της ανθρωπότητας, για τις φρικτές εκατόμβες πολιτικής παράνοιας, έχουν ψηφιστεί από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Ασυνείδητο λάθος;

Ημερολόγιο τυραννίας, καταχώρηση 5/9/2017: Βουλευτής δηλώνει ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική, αφού έχει εκλεγεί πολλαπλές φορές από το 1974 και προσθέτει ότι θα τον διαδεχτεί υποψήφιος στην ίδια εκλογική περιφέρεια ο γιος του. Μετά από κατακραυγή στα κοινωνικά δίκτυα, ο αρχηγός του κόμματος, γιος πρωθυπουργού, τοποθετείται αυστηρά πως δεν υπάρχει περιθώριο για νεποτισμό.

Δεδομένα: Στον κατάλογο εκλεγμένων βουλευτών του συγκεκριμένου κόμματος από το 1974 μέχρι σήμερα, 35 επώνυμα οικογενειών αντιπροσωπεύονται από πολλαπλά μέλη η κάθε μία. Η πιθανότητα κάποιος να εκλεγεί βουλευτής όταν έχει εκλεγεί ο πατέρας του είναι περίπου 0.03% αν τα συμβάντα είναι στατιστικά ανεξάρτητα, δηλαδή αν δεν υπάρχει νεποτισμός.

Πραγματικότητα: Ο αποχωρών βουλευτής όπως και οι βουλευτές όλων των οικογενειών με πολλαπλή αντιπροσώπευση στο κοινοβούλιο έχουν ψηφιστεί από πολίτες σε πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις. Επαναλαμβανόμενο λάθος;

Ημερολόγιο τυραννίας, καταχώρηση 8/9/2017: Γάλλος πρόεδρος φιλοξενείται στην Αθήνα από τον Έλληνα πρωθυπουργό. 2,000 αστυνομικοί δεν έχουν τίποτε καλύτερο να κάνουν και ασχολούνται με την ασφάλεια της τερπνής μετά ωφελίμου εκδρομής μετά συζύγου στην Αθήνα. Συζητώνται επενδύσεις από μεγάλους γαλλικούς ομίλους.

Δεδομένα: Λάθος ζευγάρι. Ο Γάλλος πρόεδρος ψηφίστηκε ως κατ' εξοχήν εχθρός του συστήματος, ξεχνώντας τη μικρολεπτομέρεια ότι ήταν υπουργός οικονομικών του συστήματος. Οι πρώτες του σημαντικές νομοθετήσεις (διόλου κατά λάθος) αφορούν σαρωτική κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων για ισχυροποίηση του συστήματος. Αντίστοιχα ο Έλληνας πρωθυπουργός ψηφίστηκε υποσχόμενος δήθεν την κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο σε μια μέρα. Ο άνθρωπος είχε κάνει λάθος. Όσο για τις επενδύσεις, μάλλον πρόκειται για εξαγορές και εξυπηρετήσεις σε εξευτελιστικές τιμές. Δεν πρόκειται περί λάθους, οι Γάλλοι επιχειρηματίες ξέρουν άριστα τι κάνουν, όταν συναντάνε εύκολα θύματα.

Πραγματικότητα: ο πρόεδρος της Γαλλίας ψηφίστηκε από 20603794 Γάλλους. Για τον Έλληνα πρωθυπουργό τα είπαμε παραπάνω. Γράψε λάθος.

Ημερολόγιο τυραννίας, καταχώρηση 11/9/2017: Στις παραλίες της Αττικής και της Σαλαμίνας, κατά λάθος απλώνεται μαύρη πετρελαιοκηλίδα. Το θαλάσσιο πρόσωπο της πρωτεύουσας παίρνει όψη μαυριδερή. Ήταν μια άτυχη στιγμή. Δεν πάρθηκαν γρήγορα μέτρα, ή αν πάρθηκαν, λαθέψανε. Φυσικά, θα αποδοθούν ευθύνες για σωρεία λαθών. Κάποιοι ταλαίπωροι κομπάρσοι θα αλοιφτούν πίσσα και πούπουλα, εξιλαστήρια θύματα. Ο Σαρωνικός καταστράφηκε από σαπιοκάραβο που έλαθε του απαραίτητου ελέγχου. Οι κλασικές ακτές της Αττικής και του νησιού του αυτόχειρα Αίαντα θα μαυρίζουν στον ήλιο για πολύ μετά την οικολογική αυτοχειρία.

Ασύδοτο λάθος. Δεδομένα: Λήθη. Πραγματικότητα: Μαύρη λήθη.