Ημουν στη νίκη της Εμμανουέλας Λαμπροπούλου

Η 26χρονη Εμμανουέλα Λαμπροπούλου είναι μια νεαρή καθηγήτρια γυμνασίου (μιλάει άψογα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά) η οποία έχει φυτέψει τις ρίζες της στο κυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων από τα 17 της χρόνια, βοηθώντας στις προεκλογικές εκστρατείες του Στεφάν Ντιόν, μέχρι πρότινος υπουργού εξωτερικών του Καναδά.
archive

Το χρίσμα της υποψηφιότητας του Φιλελευθέρου Κόμματος της περιοχής του Σεντ Λοράν στο Μόντρεαλ ήταν μια υπόθεση θρίλερ,που ανέτρεψε η ελληνικής καταγωγής υποψήφια, Εμμανουέλα Λαμπροπούλου χθες το βράδυ στις προκριματικές εκλογές της περιοχής της.

Η 26χρονη Εμμανουέλα Λαμπροπούλου είναι μια νεαρή καθηγήτρια γυμνασίου (μιλάει άψογα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά) η οποία έχει φυτέψει τις ρίζες της στο κυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων από τα 17 της χρόνια, βοηθώντας στις προεκλογικές εκστρατείες του Στεφάν Ντιόν, μέχρι πρότινος υπουργού εξωτερικών του Καναδά.

Όταν ο Στεφάν Ντιόν μετακινήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών (απόφαση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τρουντό) παίρνοντας τη θέση του πρεσβευτή του Καναδά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η έδρα του έμεινε κενή κι έτσι προκηρύχθηκαν οι εκλογές για το χρίσμα.

Στις υποψηφιότητες έπαιζαν ηχηρά ονόματα, εκείνο του δημάρχου της περιοχής Αλαν Ντεσούζα, της Μαροκινής Μαρουά Ριζκγί και της Γιολάντ Τζέιμς την οποία επέβαλε το Κόμμα των Φιλελευθέρων στην περιοχή.

Η Εμμανουέλα Λαμπροπούλου, ετών 26, φαινόταν πως δεν είχε καμία πιθανότητα να κερδίσει το χρίσμα, καθώς πάλευε με πραγματικούς ταύρους στο βάλτο της πολιτικής των Φιλελευθέρων. Ωστόσο, με το πείσμα και το όραμα της νεότητάς της νίκησε όλες τις φωνές, καταθέτοντας τη δική της υποψηφιότητα παρά τις αντιρρήσεις πολιτικών κύκλων της περιοχής.

Αυτό ήταν το μυστικό της επιτυχίας της, πως προχώρησε δυναμικά στον αγώνα αγνοώντας τις παροτρύνσεις του κατεστημένου. Η Εμμανουέλλα Λαμπροπούλου στάθηκε παράλληλα τυχερή, καθώς το κόμμα των Φιλελευθέρων έβγαλε από τη μέση την υποψηφιότητα του κυρίαρχου παίκτη στην περιοχή, του δημάρχου Ντεσούζα.

Έτσι, η Εμμανουέλλα έμεινε στο στίβο με τις δύο άλλες γυναίκες συνυποψήφιες. Η Μαροκινή Μαρουά Ριζκγί στηρίχθηκε μαζικά από την αραβική παροικία που κυριαρχεί στην περιοχή, ενώ η Γιολάντ Τζέιμς στηρίχθηκε στο μηχανισμό του κόμματος. Μόνο που το κόμμα υπολόγισε λάθος διότι η απόρριψη της υποψηφιότητας του δημάρχου Ντεσούζα, έστρεψε όλους τους ψηφοφόρους του εναντίον της Γιολάντ Τζέιμς, που στάλθηκε να καπελώσει τις προκριματικές εκλογές εκ μέρους του κόμματος.

Ετσι, το γήπεδο έμεινε αδειανό για την Εμμανουέλα Λαμπροπούλου με μόνη ουσιαστική αντίπαλο την Μαροκινή Μαρουά Ριζκγί. Μόνη της χωρίς καμία υποστήριξη στα μέσα ενημέρωσης του Καναδά. Μόνη, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στους Ελληνες ψηφοφόρους της περιοχής.

Εκεί στο κρίσιμο σημείο που άλλαζαν όλα η ελληνική παροικία κατάλαβε το μομέντουμ. Και οι πρόεδροι της ΕΚΜΜ και του Ελληνικού Κογκρέσου του Κεμπέκ κκ. Ν. Παγώνης και Γ. Θεοδοσόπουλος καθώς και το Λύκειον Ελληνίδων Μοντρεάλ μπήκαν στο παιχνίδι. Κι έδωσαν την αμέριστη υποστήριξή τους στην Ελληνίδα υποψήφια. Βγήκαν στο μικρό διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι του Δημήτρη Παπαδόπουλου και κάλεσαν τους Έλληνες ψηφοφόρους της περιοχής του Σεν Λοράν να πάνε στις εκλογές και να ψηφίσουν την Εμμανουέλα της νεότητας και της ελληνικής καταγωγής.

Από τις 4 το απόγευμα που άνοιξαν οι κάλπες γέροι, νέοι, μεσήλικες με υπερηφάνεια προσέρχονταν μαζικά στο εκλογικό κέντρο να ψηφίσουν την δική τους υποψήφια, την Εμμανουέλα Λαμπροπούλου. Αλλωστε, είναι απογοητευμένοι που δεν έχουν εκπροσωπηθεί στην Βουλή του Καναδά εδώ και μια δεκαετία.

Η Εμμανουέλα στον προεκλογικό της λόγο υπήρξε αγνή, φυσική, αληθινή. Είπε πως θα παλέψει για την περιοχή της δίνοντας έμφαση στις εταιρείες που προωθούν την καθαρή ενέργεια και δεν μολύνουν το περιβάλλον. Και είπε ότι θα αλωνίσει τα σχολεία για να προσελκύσει τα παιδιά στην πολιτική, αποδεικνύοντάς τους πως δεν νικάει πάντα το κατεστημένο αλλά ο καλύτερος και γνωστικότερος υποψήφιος.

Η νίκη της Εμμανουέλας ήταν μια νίκη δική της αλλά και μια νίκη της ελληνικής παροικίας του Μοντρεάλ, που απ΄ άκρη σ΄άκρη ενθουσιάστηκε με την υποψηφιότητα της νεαρής γυναίκας και τη στήριξε αναφανδόν.

Η «αουτσάιντερ» Εμμανουέλα Λαμπροπούλου σήμερα είναι πρώτη είδηση σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα και τις εφημερίδες του Καναδά. Στις 3 Απριλίου που θα γίνουν οι επαναληπτικές εκλογές θα κερδίσει άνετα την έδρα του Σεν Λοράν, καθώς αποτελεί παραδοσιακή έδρα των Φιλελευθέρων. Η είδηση βρίσκεται στον υπότιτλο: «Η 26χρονη Εμμανουέλα νίκησε το κομματικό κατεστημένο». Και το ηθικό συμπέρασμα για τους Ελληνες του Μοντρεάλ βρίσκεται στο ρηθέν: «Ισχύς εν τη Ενώσει».

Δημοφιλή