Το χρονικό μιας εκλογικής νίκης

Η Εμμανουέλλα ήταν σίγουρο πως θα νικούσε στις προκριματικές διότι δεν την είχαν υπολογίσει ως επικίνδυνη και την άφησαν να γράφει μέχρι το τέλος μέλη στο κόμμα. Τη νύχτα της άνάδειξής της σε υποψήφια του Φιλελεύθερου Κόμματος στο Σαιν Λωράν, οι κομματικοί παίχτες πάγωσαν από την απρόσμενη νίκη της. Τα μέσα ενημέρωσης του Μοντρεάλ, ιδίως τα γαλλόφωνα, άρχισαν κατά μέτωπον επίθεση στην Εμμανουέλλα επειδή την στήριξε η ελληνική παροικία κατηγορώντας τις εθνικές κοινότητες ανοιχτά και απροκάλυπτα από τις στήλες των εφημερίδων τους.
justine frangoulis

Μετά από ένα προεκλογικό θρίλερ στην περιοχή του Σαιν Λωράν, η ελληνικής καταγωγής υποψήφια, Εμμανουέλλα Λαμπρόπουλος, αναδείχθηκε την Δευτέρα το βράδυ σε ομοσπονδιακή βουλευτή των Φιλελευθέρων του πρωθυπουργού Τζάστιν Τρουντό.

Η 26χρονη δασκάλα, άγνωστη εν πολλοίς, στην πολιτική σκηνή του Καναδά αλλά και στην ελληνική παροικία, είχε προλάβει να δείξει το πολιτικό τσαγανό της από τα φοιτητικά της χρόνια. Ανήκοντας στην ομάδα δημιουργίας ενός δευτεροβάθμιου ελληνικού φοιτητικού οργανισμού στο Κεμπέκ υπό την καθοδήγηση του τότε γενικού προξένου της Ελλάδας, Θάνου Καφόπουλου, οργάνωσε δύο μεγάλες εκδηλώσεις με τίτλο «Meet the Greek», τουτέστιν «Συνάντησε τον Ελληνα», που στόχο είχαν να γνωριστούν οι Ελληνες φοιτητές των τεσσάρων πανεπιστημίων του Μοντρεάλ μεταξύ τους.

H Εμμανουέλλα, ζυμωμένη με το πάθος του πατέρα της Τόμ Λαμπρόπουλος για τα κοινά, νωρίς πλαισίωσε το κόμμα των Φιλελευθέρων του Καναδά από 18 ετών, μπαίνοντας στην επιτροπή της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Στεφάν Ντιόν, βουλευτή της έδρας του Σαιν Λωράν αλλά και υπουργού εξωτερικών στην κυβέρνηση του Τζάστιν Τρουντό.

Όταν ο Τζάστιν στον ανασχηματισμό του Φεβρουαρίου κυριολεκτικά «πέταξε» τον Στεφάν Ντιόν από το υπουργείο εξωτερικών προσφέροντάς του την θέση του Πρεσβευτή του Καναδά στην ΕΕ, ο ίδιος παραιτήθηκε αφήνοντας κενή την έδρα του Σαιν Λωράν.

Το Φιλελεύθερο κόμμα προκήρυξε εσωτερικές προκριματικές εκλογές στις οποίες κυρίαρχος υποψήφιος φαινόταν να είναι ο δήμαρχος της περιοχής Αλαν Ντε Σούζα. Η Εμμανουέλλα παρά τις προτροπές από στελέχη του κόμματος των Φιλελευθέρων να μην θέσει υποψηφιότητα έναντι του παντοδύναμου Ντεσούζα, αντιστάθηκε και υπέβαλε την αίτησή της στο κόμμα.

Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές του χρίσματος, το Φιλελεύθερο κόμμα απέρριψε την υποψηφιότητα του δημάρχου Ντεσούζα προσπαθώντας να επιβάλει στην περιοχή την υποψηφιότητα της εκλεκτής του Γιολάντ Τζέιμς, πρώην επαρχιακής υπουργού του Κεμπέκ.

Έτσι στην κούρσα του χρίσματος έμειναν τρείς υποψήφιες: η φαβορί των Φιλελευθέρων Γιολάντ Τζέιμς, η Μαροκινής καταγωγής Μάρουα Ρίζκυ και η ελληνικής καταγωγής Εμμανουέλλα Λαμπρόπουλος. Τα μέσα ενημέρωσης του Καναδά έπαιζαν μόνο τις υποψηφιότητες της Γιολάντ και της Μάρουα, αγνοώντας επιδεικτικά την ύπαρξη της Εμμανουέλλας που έγραφε πυρετωδώς κομματικούς οπαδούς με μια ομάδα φίλων και με την υποστήριξη των γονιών της. Μόνο ο Dom Fazioli από το Breakfast Television έδωσε στην Εμμανουέλλα την ευκαιρία να μιλήσει για την υποψηφιότητά της λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του χρίσματος.

Τότε μπήκε στο παιχνίδι η οργανωμένη ελληνική παροικία διακρίνοντας ότι ο θυμός των ψηφοφόρων του δημάρχου Ντεσούζα θα έδινε την ευκαιρία στην Ελληνίδα να κερδίσει το χρίσμα. Ο πρόεδρος της ΕΚΜΜ Νικόλας Παγώνης και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσου του Κεμπέκ, Τζον Θεοδοσόπουλος στήριξαν αναφανδόν την υποψηφιότητα της Εμμανουέλλας μέσα από την εκπομπή του Λυκείου Ελληνίδων (Montreal Greek Times).

(photo credit: Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη)

Η Εμμανουέλλα ήταν σίγουρο πως θα νικούσε στις προκριματικές διότι δεν την είχαν υπολογίσει ως επικίνδυνη και την άφησαν να γράφει μέχρι το τέλος μέλη στο κόμμα. Τη νύχτα της άνάδειξής της σε υποψήφια του Φιλελεύθερου Κόμματος στο Σαιν Λωράν, οι κομματικοί παίχτες πάγωσαν από την απρόσμενη νίκη της.

Τα μέσα ενημέρωσης του Μοντρεάλ, ιδίως τα γαλλόφωνα, άρχισαν κατά μέτωπον επίθεση στην Εμμανουέλλα επειδή την στήριξε η ελληνική παροικία κατηγορώντας τις εθνικές κοινότητες ανοιχτά και απροκάλυπτα από τις στήλες των εφημερίδων τους.

Στο μεταξύ, το κομματικό κατεστημένο καθυστερούσε σε όλες τις διαδικασίες του προεκλογικού αγώνα της Εμμανουέλλας Λαμπροπούλου. Τους πήρε μια εβδομάδα να αναρτήσουν τις αφίσες της και απέκλεισαν την ελληνική ομάδα από τα τηλεφωνήματα προς τους Έλληνες ψηφοφόρους στο εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών.

Η ομάδα των εθελοντών εργαζόταν είτε από το σπίτι των γονιών της είτε από άλλες κρυφές αίθουσες με κινητά τηλέφωνα για να μην δεχτούν τις επιθέσεις των κομματικών στελεχών. Η Εμμανουέλλα περιτριγυριζόταν μονίμως από τους κομματάρχες.

Η μόνη στιγμή που αφέθηκε ελεύθερη ήταν το βράδυ της Εθνικής Γιορτής στην ελληνική Κοινότητα όπου οι πρόεδρου Παγώνης και Θεοδοσόπουλος την έβγαλαν στο βήμα και την σύστησαν στο ελληνικό κοινό, ενθαρρύνοντας τους ψηφοφόρους του Σαιν Λωράν να πάνε στις κάλπες να την ψηφίσουν.

Και την ημέρα της Εθνικής παρέλασης ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό την επισκέφθηκε στο εκλογικό της γραφείο, πηγαίνοντας μαζί της να συναντήσει πολίτες στο Σαιν Λωράν.

Η Εμμανουέλλα επί έξι εβδομάδες πολεμήθηκε από το κόμμα, πολεμήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης του Μοντρεάλ, που ξαφνικά θυμήθηκαν να υπερασπίζονται τη δημοκρατία στο όνομα του δημάρχου Ντεσούζα.

Η Εμμανουέλλα Λαμπρόπουλος με τα μακριά μαύρα μαλλιά, τα μελένια μάτια, την πολιτική μαγκιά κατόρθωσε να νικήσει το παλιό κουρασμένο κατεστημένο του Φιλελεύθερου Κόμματος. Ηρθε η ώρα για τους Φιλελεύθερους να γιορτάσουν τη νίκη του αγνού πολιτικού αγώνα της Εμμανουέλλας. Και να μάθουν ότι τις νίκες τις κατορθώνουν οι αληθινοί άνθρωποι και όχι τα στελέχη με ίντριγκες και συνωμοσίες.

Όσο για την ελληνική παροικία του Μόντρεαλ, μετά από 11 χρόνια ξαναστέλνει ομοσπονδιακή βουλευτή στην Οττάβα με την υποστήριξη στο πρόσωπο της 26χρονης Εμμανουέλλας Λαμπροπούλου. ΄Ενας αγώνας πολιτικής αγνότητας και αλληλεγγύης επιτέλους δικαιώθηκε!

Δημοφιλή