Το δύσκολο σταυρόλεξο του Καναδά με Τραμπ στην προεδρία

Μια πιθανή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα επιφέρει πραγματικούς τριγμούς στις διμερείς σχέσεις, καθώς ο υποψήφιος για την προεδρία έχει πολλάκις εκφράσει την αμφισβήτηση της συνθήκης NAFTA (Βορειοαμερικάνικη Συνθήκη Ελεύθερου Εμπορίου), η οποία περιλαμβάνει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών ανάμεσα στον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Μεξικό με ορισμένη προνομιακή μεταχείριση και στις εργασιακές βίζες ανάμεσα στους πολίτες των εν λόγω κρατών. Ο Ντόναλντ Τραμπ, που είναι ηχηρός συνήγορος του περίφημου «προστατευτισμού» (της προστασίας δηλαδή του εσωτερικού κρατικού εμπορίου) έχει εκφράσει επανειλημμένως τη θέση του πως η NAFTA είναι μια «συμφορά».
ASSOCIATED PRESS

Λίγες μέρες πριν από τις Αμερικανικές εκλογές ο Ντόναλντ Τραμπ πλησιάζει επικίνδυνα την Χίλαρυ Κλίντον σε μια εκλογική αναμέτρηση, που αναμένεται να εξελιχθεί σε θρίλερ. Με την Χίλαρυ να βρίσκεται υπό την έρευνα του FBI για την αναζωπυρωμένη υπόθεση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Λευκού Οίκου στο κομπιούτερ του πρώην συζύγου της βοηθού της Ούμα Αμπεντίν, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι φαίνονται συγχυσμένοι σχετικά με το ποιον θα ψηφίσουν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζουν πραγματικά ένα δίλημμα σε τούτη την εκλογική αναμέτρηση που έχει δύο υποψήφιους προέδρους, από τους οποίους ο ψηφοφόρος δεν θα ήθελε-στην πραγματικότητα- να ψηφίσει κανένα: τη Χίλαρυ Κλίντον γιατί εκπροσωπεί το κατεστημένο, το νεποτισμό, το παλιό και φθαρμένο. Το Ντόναλντ Τραμπ γιατί είναι απρόβλεπτος, σαρωτικός, ξενοφοβικός, προβληματικός σε όλες τις εξαγγελίες του.

Υπό αυτές τις συνθήκες, με αγωνία παρακολουθεί ο Καναδάς τα τεκταινόμενα στα νότια σύνορά του. Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό με την ομάδα του προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Οι Καναδοί πολίτες αγωνιούν για όσα πρόκειται να συμβούν σε μια χώρα με την οποία είναι δεμένοι με ιστορικούς δεσμούς και συνθήκες.

Μια πιθανή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα επιφέρει πραγματικούς τριγμούς στις διμερείς σχέσεις, καθώς ο υποψήφιος για την προεδρία έχει πολλάκις εκφράσει την αμφισβήτηση της συνθήκης NAFTA (Βορειοαμερικάνικη Συνθήκη Ελεύθερου Εμπορίου), η οποία περιλαμβάνει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών ανάμεσα στον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Μεξικό με ορισμένη προνομιακή μεταχείριση και στις εργασιακές βίζες ανάμεσα στους πολίτες των εν λόγω κρατών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που είναι ηχηρός συνήγορος του περίφημου «προστατευτισμού» (της προστασίας δηλαδή του εσωτερικού κρατικού εμπορίου) έχει εκφράσει επανειλημμένως τη θέση του πως η NAFTA είναι μια «συμφορά». Δεδομένης, μάλιστα, της προεξαγγελίας πως θα κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό υψώνοντας τείχη από τις ΗΠΑ, είναι πολύ σαφές πως θα τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση να επανεξετάσει τους όρους της τριμερούς συνθήκης.

Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να έχει μεγάλες επιπτώσεις στο διμερές εμπόριο Καναδά -ΗΠΑ, το οποίο διευκολύνεται σήμερα λόγω της μερικής κατάργησης των δασμών, αλλά και του αδύναμου καναδικού δολαρίου. Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι κάθετα αντίθετος και με την Συνθήκη των Κρατών του Ειρηνικού Ωκεανού, την οποία έχει υπογράψει, αλλά δεν έχει ακόμη επικυρώσει ο Καναδάς.

Εξάλλου, ο Ντόναλντ Τραμπ - εάν εκλεγεί- πρόκειται να σφίξει ακόμη περισσότερο τους συνοριακούς ελέγχους με τον Καναδά υψώνοντας πραγματικά τείχη στη διακίνηση των πολιτών ανάμεσα στις όμορες χώρες. Η εξαγγελία του Τραμπ ότι θα απαγορεύσει την είσοδο Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και ότι θα στέλνει πίσω στον Καναδά τους Σύριους πρόσφυγες, είναι το έδαφος στο οποίο σκοπεύει να κτίσει ο Τραμπ τη συνοριακή απομόνωση των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, ο Καναδάς έχει εξαγγείλει ότι θα δέχεται 450.000 νέους μετανάστες το χρόνο μέσα στην επόμενη πενταετία, καθώς έχει πρόβλημα υπογεννητικότητας αλλά και έλλειψη εργατικών χεριών. Την ώρα, λοιπόν, που ο Καναδάς θα ανοίγει τα σύνορά του, οι ΗΠΑ με πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ θα τα κλείνουν πανταχόθεν.

Με το Ντόναλντ Τραμπ στα ηνία των ΗΠΑ, οι ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες θα είναι σχεδόν ανυπέρβλητες. Ο Καναδάς με τον Τζάστιν Τρουντό σκοπεύει να ενισχύσει το σοσιαλιστικό κράτος της πρόνοιας για τους αδύναμους και τους φτωχούς, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιδιώξει να συγκεντρωθεί μεγαλύτερος πλούτος στα χέρια των πλουσίων.

Σε μια χώρα αφιλόξενη, όπως θέλει να μετατρέψει τις ΗΠΑ ο Τραμπ, ο Καναδάς θα αποτελεί παράδεισο για τους μετανάστες και τους αδύναμους, ελκύοντας κυριολεκτικά την μάζα όχι μόνον εκτός της ηπείρου αλλά των ΗΠΑ και του Μεξικού. Ο Καναδάς θα πρέπει να προετοιμασθεί για κύματα μετανάστευσης απο τις ΗΠΑ και το Μεξικό, γεγονός που θα αλλάξει ίσως το πορτρέτο της μεταναστευτικής πολιτικής του.

Ηδη χιλιάδες Αμερικανοί έχουν κατακλύσει τις ηλεκτρονικές σελίδες για τη μετανάστευση στον Καναδά, ζητώντας πληροφορίες για τη μετακίνησή τους στη βόρεια γείτονα. Την ίδια ώρα η εφημερίδα The Globe and Mail σε ηλεκτρονική έρευνα, διαπιστώνει ότι το 19% θα ήθελε να μετακινηθεί στον Καναδά μετά την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, δεκάδες επώνυμοι Αμερικανοί μεταξυ των οποίων η Σέρ, η Γούπι Γκόλντμπεργκ, ο Σάμιουελ Τζάκσον, η Μάιλυ Σάιρους και άλλοι, έχουν δηλώσει πως αν εκλεγεί ο Τραμπ θα μετακομίσουν την επόμενη μέρα στον Καναδά.

Η τυχόν εκλογή του Τραμπ στον προεδρικο θώκο των ΗΠΑ, σίγουρα θα αποτελέσει ένα δυσεπίλυτο σταυρόλεξο στην εξωτερική, εμπορική και μεταναστευτική πολιτική του Καναδά. Με τον σκληροπυρηνικό Τραμπ θα έρθουν δύσκολες μέρες για τον Τρουντό και την ανοιχτή πολιτική του!

Ο χρόνος της ετυμηγορίας του αμερικανικού λαού πλησιάζει!

Δημοφιλή