Πέντε γραμματόσημα, τρεις παρουσίες στα βραβεία του IFG

Ο Κώστας Γαβράς, που τιμήθηκε στον τομέα των Γραμμάτων και Τεχνών, ευχαρίστησε τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σημειώνοντας ότι ως γραμματόσημο θα έχει την ευκαιρία να ταξιδεύει σε μέρη του κόσμου που ποτέ δεν είχε φανταστεί. Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να ανακαλύπτει τα διακεκριμένα παιδιά της ανά τον κόσμο, να τα αναγνωρίζει και να τα τιμά. Σε ερώτηση προς τους Ελληνοαμερικανούς για το πώς μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα στους δύσκολους καιρούς της, ο Τζον Κατσιιματίδης είπε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί εγγύησης για τους επενδυτές, αναφέροντας ότι η βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι που βρίσκεται μαζί του στην Ελλάδα εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.
ioustini frangkouli

Τρεις απο τους πέντε τιμώμενους με γραμματόσημα των Ελληνικών ταχυδρομείων μέσω του Διεθνούς Ιδρύματος για την Ελλάδα (Intrenational Foundation for Greece - IFG) παρευρέθηκαν τελικά στην τελετή απονομής των βραβείων στο Μουσείο της Ακρόπολης την Πέμπτη το βράδυ. Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, ο άνθρωπος της τεχνολογίας Πίτερ Διαμάντης απο τις ΗΠΑ και ο Ελληνο-ευρωπαίος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Ο δημοσιογράφος Τζορτζ Στεφανόπουλος είχε ειδοποιήσει ότι δεν θα μπορούσε να παραστεί στην τελετή λόγω της δημοσιογραφικής κάλυψης των αμερικάνικων εκλογών, ενώ η παραγωγός Ρίτα Γουίλσον ακύρωσε την παρουσία της την τελευταία στιγμή.

Οι τρεις τιμώμενοι στη σειρά των Ελληνικών Ταχυδρομείων «Διακεκριμένες Προσωπικότητες» παραβρέθηκαν στη συνέντευξη τύπου, όπου παρουσιάσθηκε το βίντεο με τα σύντομα βιογραφικά τους, ενώ τους παραδόθηκε η νέα σειρά γραμματοσήμων που κυκλοφόρησε την 1η Σεπτεμβρίου.

Εντύπωση προκάλεσε η κάθετα αρνητική τοποθέτηση των Ελληνοαμερικανών βραβευθέντων Τζον Κατσιματίδη και Πίτερ Διαμάντη σχετικά με τον περιορισμό των τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα του 2016. Ο Κατσιματίδης και ο Διαμάντης τόνισαν ότι είναι μια παράλογη απόφαση της κυβέρνησης σε μια αγορά ελεύθερης διακίνησης ιδεών και τύπου, ενώ σημείωσαν ότι η τεχνολογία ξεπερνάει τα στεγανά των περιορισμών και των απαγορεύσεων στο τηλεοπτικό πεδίο. Μάλιστα ο Τζον Κατσιματίδης σημείωσε ότι έρχεται απο τις ΗΠΑ όπου υπάρχουν 300 κανάλια και δεν κατανοεί την εμμονή της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.

Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς υπήρξε ηπιότερος πάνω στο ζήτημα, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να θέτει κανονισμούς σχετικά με τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης.

Στη συνέντευξη τύπου εκ μέρους των Ελληνικών Ταχυδρομείων παραβρέθηκε η πρόεδρος των ΕΛΤΑ Φρόσω Σταυράκη, η οποία σημείωσε ότι τα ΕΛΤΑ αποφάσισαν να δίνουν σε γραμματόσημα τη μορφή διακεκριμένων εν ζωή Ελλήνων, καθώς θεωρούν πως τα ζωντανά παραδείγματα εμπνέουν περισσότερο, ενώ σημείωσε ότι τα ΕΛΤΑ σε συνεργασία με το Διεθνές Ίδρυμα για την Ελλάδα επιλέγουν κάθε τρία χρόνια να τιμήσουν σπουδαίους Έλληνες της Διασποράς, οι οποίοι με το έργο τους αναδεικνύουν τη σύγχρονη Ελλάδα.

Ο Κώστας Γαβράς αγοράζει το γραμματόσημό του από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία

Η πρόεδρος του Ιδρύματος Ασπασία Λεβέντη υπογράμμισε ότι η επιλογή των προσωπικοτήτων για τη βράβευση με τα Γραμματόσημα είναι δύσκολη εκ μέρους του Ιδρύματος και βασίζεται στα κριτήρια του Ήθους και του Φιλελληνισμού.

Ο Πίτερ Διαμάντης , που τιμήθηκε για το επιστημονικό του έργο , είπε ότι όντας ο ίδιος γραμματοσυλλέκτης νιώθει συγκινημένος για την τιμή που του επιφύλαξε η χώρα καταγωγής του, ενώ αναφέθηκε στις μεγάλες προκλήσεις της τεχνολογίας που θα αλλάξουν την ανθρώπινη ζωή, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Ο Πίτερ Διαμάντης παραλαμβάνει το βραβείο και το γραμματόσημο απο την πρόεδρο του Ιδρύματος Ασπασία Λεβέντη

Ο Τζον Κατσιματίδης που τιμήθηκε για την επιχειρηματικότητα, τόνισε ότι οι πρόγονοί του και οι γονείς του θα είναι περήφανοι για την τιμή, ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος είναι ικανοποιημένος απο το γεγονός πως τα παιδιά του, η Αντρέα και ο Τζον, νιώθουν περηφάνια για την Ελληνική καταγωγή τους. Σημείωσε ότι το Γραμματόσημο το αφιερώνει στην πατρογονική γη της Νισύρου, ένα απόμακρο νησί των 900 κατοίκων.

Ο Τζον Κατσιματίδης παραλαμβάνει το βραβείο και το γραμματόσημο από την πρόεδρο του Ιδρύματος, Ασπασία λεβέντη

Ο Κώστας Γαβράς, που τιμήθηκε στον τομέα των Γραμμάτων και Τεχνών, ευχαρίστησε τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σημειώνοντας ότι ως γραμματόσημο θα έχει την ευκαιρία να ταξιδεύει σε μέρη του κόσμου που ποτε δεν είχε φανταστεί. Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να ανακαλύπτει τα διακεκριμένα παιδιά της ανά τον κόσμο, να τα αναγνωρίζει και να τα τιμά.

Σε ερώτηση προς τους Ελληνοαμερικανούς για το πώς μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα στους δύσκολους καιρούς της, ο Τζον Κατσιματίδης είπε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί εγγύησης για τους επενδυτές, αναφέροντας ότι η βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι που βρίσκεται μαζί του στην Ελλάδα εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Είπε επίσης ότι αυτή η μαζική φυγή των επιστημονικών μυαλών της Ελλάδας προς το εξωτερικό είναι μια πληγή που πρέπει να κλείσει, καθώς η χώρα θα απογυμνωθεί γι' αυτό θα πρέπει να δημιουργηθούν κίνητρα προκειμένου να επανέλθουν.

Ο Πίτερ Διαμάντης, εξάλλου, σημείωσε ότι δε θέλει να ακούει για την Ελλάδα του ένδοξου παρελθόντος, αλλά επιζητεί μια χώρα με νέα οράματα, μια χώρα που θα χτίσει ευκαιρίες για τους πολίτες της προσελκύοντας τους Έλληνες του εξωτερικού για επενδύσεις.

Στην τελετή απονομής των βραβείων του ΙFG, που έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης, το ίδρυμα δέχθηκε δύο ασθενοφόρα ως δωρεά απο τον Δημήτρη Κοντομηνά και τον Τζoν Κατσιματίδη αντίστοιχα, τα οποία θα προσφέρει σε δήμους της Αθήνας. Την τελετή παρουσίασε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιώργος Αρχιμανδρίτης, ενώ τραγούδησε κλασικά κομμάτια του ο Γαλλοβέλγος ερμηνευτής Σαλβατόρ Ανταμό.

Δημοφιλή