ΤΟ BLOG
14/11/2017 09:30 EET | Updated 14/11/2017 09:32 EET

Γυναίκα δήμαρχος στο Μοντρεάλ. Τρείς Ελληνες με την αντιπολίτευση στο Δήμο!

Η Βαλερί Πλάντ η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στο τιμόνι του Δήμου του Μοντρεάλ, έγραψε ιστορία με τη νίκη της ενάντια στον κραταιό αντίπαλό και προκάτοχο της Ντενί Κοντέρ, ένα έμπειρο πολιτικό και φίλο της Ελληνικής παροικίας του Μοντρεάλ. Η Βαλερί Πλάντ κέρδισε τις εκλογές του Μητροπολιτικού Δήμου του Μοντρεάλ από καθαρή αντίδραση των ψηφοφόρων στο πρόσωπο του Ντενί Κοντέρ, που διοίκησε από το 2013-2017. Μεγάλη και σημαντική είναι και η νίκη των Ελλήνων καθώς τρείς στους τρείς υποψήφιοι εκλέχθηκαν .

PC

Η Βαλερί Πλάντ η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στο τιμόνι του Δήμου του Μοντρεάλ, έγραψε ιστορία με τη νίκη της ενάντια στον κραταιό αντίπαλό και προκάτοχο της Ντενί Κοντέρ, ένα έμπειρο πολιτικό και φίλο της Ελληνικής παροικίας του Μοντρεάλ.

Η Βαλερί Πλάντ κέρδισε τις εκλογές του Μητροπολιτικού Δήμου του Μοντρεάλ από καθαρή αντίδραση των ψηφοφόρων στο πρόσωπο του Ντενί Κοντέρ, που διοίκησε από το 2013-2017.

Ο Ντενί Κοντέρ έγινε πρόσωπο αντιπαθές στη μάζα για πολλούς λόγους:

1.Διότι πέρασε στην κοινή γνώμη η πεποίθηση πως σπατάλησε το δημόσιο χρήμα στους εορτασμούς των 375 χρόνων του δήμου, κάνοντας λαθεμένες κινήσεις (40 εκατομμύρια δολάρια για το φωτισμό της γέφυρας Jacques Cartier, ράλλυ ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέσα στο κέντρο κλπ).

2.Διότι θεωρήθηκε «αλαζών» καθώς ήταν τρομερά συγκεντρωτικός και απότομος με τους δημοσιογράφους

3.Διότι πέρασε στη μάζα η άποψη ότι χρησιμοποιούσε τα χρήματα των φορολογουμένων χωρίς να ρωτάει το δημοτικό του συμβούλιο, επιβάλλοντας στους συμβούλους του αυταρχικά τις αποφάσεις του.

4. Διότι επί τέσσερα χρόνια γίνονται έργα υποδομής στο κέντρο της πόλης του Μοντρεάλ δυσκολεύοντας τη συγκοινωνία και προκαλώντας αγανάκτηση στους οδηγούς.

5. Διότι δεν επέτρεψε να κυκλοφορούν στους δρόμους τα σκυλιά πιτμπουλ χωρίς λουρί, γενικώς ήταν αυστηρός με τους κανόνες περί σκυλιών.

Στην πραγματικότητα λίγα από τα παραπάνω είναι σωστά. Βεβαίως, το εξοδολόγιο για τον εορτασμό των 375 χρόνων του Μοντρεάλ ήταν μεγάλο και ίσως υπήρξαν άστοχες επενδύσεις στο όραμα της μεγιστοποίησης της τουριστικής ταυτότητας της πόλης. Όμως το 90% των επενδύσεων τοποθετήθηκε στους δρόμους που είχαν χαλασμένα οδοστρώματα και σε άλλα έργα υποδομής.

'Ολα τα συμβόλαια έγιναν με απόλυτη διαφάνεια, διαγωνισμούς κλπ και κανείς δε μπορεί να κατηγορήσει το δήμαρχο για ατασθαλίες. Ο δήμαρχος κατόρθωσε να αποτινάξει ο στίγμα της «διαφθοράς» από το Δήμο, ακόμη και οι εχθροί του το παραδέχτηκαν.

Ο Denis Coderre κατέκτησε νομοθετικά το στάτους της Μητρόπολης για το Μοντρεάλ με το νόμο 121, που ψηφίσθηκε ομόφωνα από το Κοινοβούλιο του Κεμπέκ , γεγονός που δίνει αυξημένες εξουσίες στο Δήμο. Ετσι, ο Δήμος του Μοντρεάλ αποκτάει αρμοδιότητες που μέχρι πρότινος είχαν επαρχιακά υπουργεία κυρίως ως προς την στέγαση χαμηλών εισοδημάτων, την καταπολέμηση της έλλειψης στέγης και την ενσωμάτωση των μεταναστών στη ζωή του Μοντρεάλ.

Ο γαλλοκαναδός , Κεμπεκιώτης Denis Coderre είχε δώσει ιδιαίτερο βάρος στις εθνικές κοινότητες και είχε υποσχεθεί να χτίσει το Μουσείο των Εθνών στο Παλιό Λιμάνι.

Ταυτόχρονα , με την ανάδειξη της πόλης σε τουριστικό προορισμό κατόρθωσε να πέσει η ανεργία στο Μοντρεάλ 6,1%. Ενώ είχε υποσχεθεί να ασκήσει την «Διπλωματία του Αστεως" (Urban Diplomacy)

΄Η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Βαλερί Πλάντ, με τη δροσερή γυναικεία παρουσία της έχει υποσχεθεί πολλά και δαπανηρά έργα καθώς και αυξήσεις στα συνδικάτα.

Εκτός από την έλλειψη πείρας, δεν έχει αποκτήσει ακόμη επαφές με τις εθνικές κοινότητες αν και το υποσχέθηκε. Ισως η δημιουργία του Μουσείου των Εθνικών Κοινοτήτων να είναι ένα δείγμα εκτίμησης και σεβασμού προς τον πολυπολιτισμό της πόλης.

Τρείς 'Ελληνες στο Δήμο του Μοντρεάλ

Μεγάλη και σημαντική είναι η νίκη των Ελλήνων καθώς τρείς στους τρείς υποψήφιοι εκλέχθηκαν . Η παλαιότερη ελληνικής καταγωγής δημοτική σύμβουλος, η Μαίρη Ντέρος, που έθεσε υποψηφιότητα για 6η φορά στο Δήμο του Μοντρεάλ, κέρδισε με 50% την ελληνοκρατούμενη περιοχή του Παρκ Εξ, παρότι το κόμμα της πήρε την κατιούσα με την αρνητική δημοσιότητα του δημάρχου Ντενί Κοντέρ.

Ο Jim Bis, δήμαρχος της περιοχής Pierrefonds , επίσης επανεξελέγη με 46% . Ποδηλάτης και αθλητής δεν διστάζει να κατεβαίνει από το West Island στο δημαρχείο με το ποδήλατό του τις μέρες του καλοκαιριού.Είναι ένας δήμαρχος με οικολογικό προσανατολισμό.

Η νέα και φρέσκια δημοτική σύμβουλος Εφη Γιάννου-Καρμίρη στην περιοχή Bordeaux-Carterville εκλέχθηκε πανηγυρικά με 60% στην περιφέρειά της έχοντας μεγάλο πολιτικό μέλλον στα κοινά του Μοντρεάλ.