Γνωρίστε το Flipside

Ένα επικίνδυνο σύννεφο σκεπάζει το τοπίο των ειδήσεων προσφάτως: fake news, ειδήσεις για να «τσιμπήσει» ο αναγνώστης, μεροληπτική ρητορική και σάτιρα φτάνουν στους αναγνώστες πιο γρήγορα από ποτέ. Για όσους από μας πιεζόμαστε να κρατάμε το κοινό μας ενήμερο, οι τελευταίοι μήνες ήταν αρκετά δύσκολοι. Όταν αυτό το γράφημα άρχισε να κυκλοφορεί στους κολλημένους με τις ειδήσεις κοινωνικούς μου κύκλους πριν μερικούς μήνες, με έβαλε σε σκέψεις. Το φάσμα «ψεύτικες ειδήσεις εναντίον αληθινών ειδήσεων» δεν είναι στα αλήθεια δυαδικό. Σκιές απόψεων και ναι, μερικές φορές, μεροληψία «χρωματίζουν» την κάλυψη των γεγονότων μιας ιστοσελίδας.
Huffington Post

Ένα επικίνδυνο σύννεφο σκεπάζει το τοπίο των ειδήσεων προσφάτως: fake news, ειδήσεις για να «τσιμπήσει» ο αναγνώστης, μεροληπτική ρητορική και σάτιρα φτάνουν στους αναγνώστες πιο γρήγορα από ποτέ. Για όσους από μας πιεζόμαστε να κρατάμε το κοινό μας ενήμερο, οι τελευταίοι μήνες ήταν αρκετά δύσκολοι.

Όταν αυτό το γράφημα άρχισε να κυκλοφορεί στους κολλημένους-με-τις-ειδήσεις κοινωνικούς μου κύκλους πριν μερικούς μήνες, με έβαλε σε σκέψεις. Το φάσμα «ψεύτικες ειδήσεις εναντίον αληθινών ειδήσεων» δεν είναι στα αλήθεια δυαδικό. Σκιές απόψεων και ναι, μερικές φορές, μεροληψία «χρωματίζουν» την κάλυψη των γεγονότων μιας ιστοσελίδας. Και όταν αυτές οι ιστορίες διαμοιράζονται μέσω «φιλτραρίσματος» (filter bubbles), πολλαπλασιάζονται και γίνονται αληθινές μέσω της επανάληψης, μην επιτρέποντάς μας να επικοινωνήσουμε με τους ανθρώπους που παίρνουν τις ειδήσεις τους από την αντίπαλη πλευρά.

Αυτές οι συνθήκες μας ενέπνευσαν να διαμορφώσουμε το Flipside, το τελευταίο πρότζεκτ της ομάδας μας που ασχολείται με καινοτόμους τρόπους ειδήσεων. Η ιδέα είναι απλή: χρησιμοποιήστε αυτό το εργαλείο για να εξερευνήσετε την ποικιλία ιστοριών που γίνονται trend στο twitter σε οποιαδήποτε στιγμή σχετικά με ένα μικρό αριθμό θεμάτων. Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τα link από 14 δημοσιεύσεις, μερικές πιο κοινότοπες, μερικές από το άκρο του πολιτικού φάσματος.

Σήμερα, μπορείτε να «βουτήξετε» στο θέμα της Ρωσίας και να δείτε μια σειρά ιστοριών για την επίθεση της Δευτέρας και τη σχέση της ομάδας του Τραμπ με τη ρωσική κυβέρνηση. Ωστόσο αυτό το οποίο καταγράφεται ως τάση σε αυτές τις πηγές δίνει μία εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα από αυτό που έχει πραγματική σημασία στο θέμα. Μια ιστορία της Daily Kos για την επίδραση του Comey στις προεδρικές εκλογές διαμοιράζεται αρκετά, ενώ αυτό που γίνεται τάση στο Breibart αφορά το γεγονός ότι η Μαρίν Λεπέν ενθαρρύνει τον Πούτιν να συνεργαστεί με τη Δύση ενόψει των τρομοκρατικών απειλών. Όσον αφορά τα κυρίαρχα ΜΜΕ, επικρατεί ένα μείγμα ειδήσεων για τις επιθέσεις μαζί με αρθρογραφία για τον Τραμπ και τη Ρωσία. Τι μας δείχνει αυτό; Ότι αναλόγως με το «φιλτράρισμα» που έχει ο καθένας, οι ιστορίες που παρουσιάζονται στο timeline μας -και μετέπειτα η γνώση που αποκτούμε για αυτές τις περίπλοκες ειδήσεις- διαφέρουν σημαντικά. Ο απώτατος σκοπός του Flipside είναι να σας βοηθήσει να δείτε αυτή την άλλη πλευρά - και να ακούσετε τι έχει να πει.

Θα το ενημερώνουμε συνεχώς με θέματα καθώς ο κύκλος των ειδήσεων αλλάζει -δίνοντάς σας μια ευκαιρία να δείτε πώς είναι τα νέα από την άλλη πλευρά.

Σημείωση για τη μεθοδολογία: Δεν κάναμε την κατάταξη σε αυτό το διάγραμμα μόνοι μας. Ευχαριστούμε το Snopes.com για τη συνεργασία, που κατέταξε αυτές τις ιστοσελίδες στην κλίμακα αξιοπιστίας και αυτή την έρευνα του 2016 που μας βοήθησε να βάλουμε σε ένα διάγραμμα αυτές τις σελίδες, κατατάσσοντάς τες από φιλελεύθερερες ως συντηρητικές.

Πολλά συγχαρητήρια στην απίθανη ομάδα που βοήθησε στην υλοποίηση: Victor Brand, Mike Dorfman, Troy Dunham, Ali Fenichel, Emily Ingram, Aviva Kerstein, Marc Janks, Qing Wu.

Εξερευνήστε το Filpside εδώ.

Δημοφιλή