Πόσο χιούμορ χρειαζόμαστε;

Αν ανατρέξει κάποιος στη μνήμη του για να θυμηθεί ευχάριστα γεγονότα με οικογένεια, φίλους ή συναδέλφους, θα δει ότι πρώτα πρώτα του έρχονται στο μυαλό οι στιγμές που περιείχαν μια δόση χιούμορ και δημιούργησαν μία ευχάριστη κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Επίσης μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το χιούμορ στις αναρτήσεις τους. Ακόμα και πρόσωπα που παραδοσιακά έχουν ένα πιο συντηρητικό προφίλ, όπως οι πολιτικοί, αρκετά συχνά επιδιώκουν να πουν κάτι χιουμοριστικό με σκοπό να γίνουν πιο οικείοι.
JW LTD via Getty Images

Προσπαθώντας να ορίσω τι ακριβώς είναι το χιούμορ διάβασα διάφορες ερμηνείες στο διαδίκτυο. Καταλήγω στο να το χαρακτηρίσω ως ένα είδος συμπεριφοράς, εκ μέρους κάποιου προσώπου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ευχάριστου κλίματος.

Μου αρέσει το χιούμορ και το θεωρώ απαραίτητο. Ίσως όμως να μην έχουν όλοι την ίδια άποψη με μένα. Υπάρχουν άτομα που φοβούνται το χιούμορ. Διστάζουν είτε να πουν κάτι αστείο, αν και θα ήθελαν, είτε να γελάσουν με κάποιο αστείο, αν και επίσης θα ήθελαν. Αποδίδω το φόβο αυτό απλά σε ανασφάλεια και τον κατανοώ. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο εξωστρεφείς.

Υπάρχουν κι άτομα όμως που το απαξιώνουν. Άγνωστο γιατί.

Η άσκηση λοιπόν είναι να συνυπάρξουμε οι τρεις προαναφερόμενες κατηγορίες ανθρώπων. Θεωρώ ότι το χιούμορ βοηθά τόσο τις καθημερινές ανθρώπινες διαπροσωπικές σχέσεις όσο και τις επαγγελματικές, για τους εξής ίδιους λόγους:

1.Γεφυρώνει το χάσμα και τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων.

2.Σε μία δύσκολη/κρίσιμη στιγμή δίνει μία μικρή ώθηση και αισιοδοξία.

3.Περιορίζει το άγχος (Το άγχος ποτέ δεν καταπολεμάται ολοκληρωτικά δυστυχώς).

4.Οι άνθρωποι που έχουν χιούμορ δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης απέναντι στο πρόσωπό τους.

5.Ακόμα και σε μία στιγμή σύγκρουσης το χιούμορ επιδρά αποτελεσματικά στην εκτόνωσή της.

6.Χρησιμοποιώντας κάποιος το χιούμορ κερδίζει την προσοχή των ακροατών του.

Αν ανατρέξει κάποιος στη μνήμη του για να θυμηθεί ευχάριστα γεγονότα με οικογένεια, φίλους ή συναδέλφους, θα δει ότι πρώτα πρώτα του έρχονται στο μυαλό οι στιγμές που περιείχαν μια δόση χιούμορ και δημιούργησαν μία ευχάριστη κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο αυτό.

Επίσης μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το χιούμορ στις αναρτήσεις τους. Ακόμα και πρόσωπα που παραδοσιακά έχουν ένα πιο συντηρητικό προφίλ, όπως οι πολιτικοί, αρκετά συχνά επιδιώκουν να πουν κάτι χιουμοριστικό με σκοπό να γίνουν πιο οικείοι (βέβαια αυτή η προσπάθεια κάποιες φορές αποτυγχάνει παταγωδώς, αλλά αυτό δεν είναι θέμα του παρόντος άρθρου).

Εν τέλει το χιούμορ, για όλους τους παραπάνω λόγους και για πολλούς ακόμα που θα τους βρείτε εσείς. είναι μία πολλή σοβαρή υπόθεση και καλά θα κάνουμε να το εκτιμάμε όταν το αντιλαμβανόμαστε.