Η αξιοπρεπής ζωή στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ

Φανταστείτε να είστε 58 ετών και άνεργος σήμερα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στις ηλικίες 55-64 ετών από 9,2% το 2011 έχει εκτιναχθεί στο 19,3% το 2016, ένας στους πέντε σχεδόν. Οι πιθανότητες για επάνοδο στην εργασία ελάχιστες, αν όχι μηδενικές. Η συνταξιοδότηση στα 67, μετά τις νέες ρυθμίσεις, μακρινό όνειρο. 150.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ιδιότυπη αυτή ομηρία.
sooc

Φανταστείτε να είστε 58 ετών και άνεργος σήμερα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στις ηλικίες 55-64 ετών από 9,2% το 2011 έχει εκτιναχθεί στο 19,3% το 2016, ένας στους πέντε σχεδόν.

Οι πιθανότητες για επάνοδο στην εργασία ελάχιστες, αν όχι μηδενικές. Η συνταξιοδότηση στα 67, μετά τις νέες ρυθμίσεις, μακρινό όνειρο. 150.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ιδιότυπη αυτή ομηρία.

Ευτυχώς, όμως, έχουμε κυβέρνηση της πρώτη φορά αριστεράς! Η κυρία με τα γεμιστά φρόντισε να φτιάξει το πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Μάλιστα, μπορεί ο 58άρης συμπολίτης μας να κάνει την αίτησή του από το σπίτι στην ειδική ιστοσελίδα χωρίς ταλαιπωρία. Έλα όμως που η ιστοσελίδα «πέφτει» συνέχεια γιατί, προφανώς, κανείς δεν σκέφτηκε, όταν τη σχεδίαζε, ότι εκατοντάδες χιλιάδες ζουν πια σε συνθήκες φτώχειας. Οπότε, θα πάει να στηθεί από τα ξημερώματα στην ουρά στα ΚΕΠ μπας και κάνει εκεί την αίτηση για να πάρει το αστρονομικό ποσό των 200 ευρώ και την κάρτα σίτισης. Αφού κάτσει εκεί για ώρες, πληροφορείται ότι ούτε στα ΚΕΠ δουλεύει το σύστημα.

Θα φύγει, λοιπόν, και θα πάει στο φαρμακείο στη γωνία να πάρει τουλάχιστον τα φάρμακά του. Έλα όμως που ούτε φάρμακα θα βρει. Στη Θεσσαλονίκη, πέρα από τα 100 περίπου φάρμακα που είναι επίσημα σε έλλειψη σύμφωνα με τον ΕΟΦ, άλλα 80 στοιχειώδη φάρμακα (αντιβιώσεις, ινσουλίνες, υπερτασικά, καρδιολογικά, ουρολογικά) είναι σε έλλειψη σε καθημερινή βάση, όπως αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ο Θεός να μη δώσει και πάθει τίποτα πιο σοβαρό και χρειαστεί να πάει και σε επιτροπή του ΕΟΠΥΥ. Εκεί θα του ζητάνε βεβαίωση από γιατρό για το προσδόκιμο ζωής, προφανώς με τη λογική «μην ξοδευόμαστε αν είναι να πεθάνεις».

Μετά από αυτή τη φρικτή και απέλπιδα ημέρα, ο 58άρης άνεργος, ο συγγενής μας, ο φίλος μας, ο γείτονάς μας, που έχει δουλέψει πάνω από 35 χρόνια αλλά σύνταξη δεν μπορεί να πάρει, θα πάει σπίτι του, θα ανοίξει την τηλεόραση και θα ακούσει τον «πυρίκαυστο» κύριο υφυπουργό να λέει «δε βαριέσαι, μέχρι το 2019, ποιος ζει, ποιος πεθαίνει».

Αυτή είναι η αξιοπρεπής ζωή στα χρόνια του Σύριζα.

Δημοφιλή