Το μετρό της Νέας Υόρκης έχει κάτι που στο αθηναϊκό δεν υπάρχει, τουλάχιστον όχι ακόμα, και αυτό είναι η ετήσια «Βόλτα στο μετρό χωρίς παντελόνια». Είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεστε.
ASSOCIATED PRESS

Το αθηναϊκό μετρό έχει προθήκες με αντίκες και καθαρά, αστραφτερά πλακάκια σε όλους τους σταθμούς. Το μετρό της Νέας Υόρκης, αντίθετα, έχει πολλούς αρουραίους και ούρα. Το μετρό της Αθήνας έχει κλιματισμό, ενώ η μέση θερμοκρασία μίας μέσης στάσης του μετρό της Νέας Υόρκης, κάθε στιγμή του χρόνου είναι δυσάρεστα υψηλή. Ειδικά το καλοκαίρι, το μετρό της Νέας Υόρκης είναι «επικίνδυνα ζεστό», σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε από το γραφείο του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης. Εάν έχετε μπει στο μετρό οποιαδήποτε στιγμή ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, δεν χρειάζεται να διαβάσετε την αναφορά του Κυβερνήτη για να ξέρετε ότι είναι αλήθεια. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, στις πλατφόρμες των σταθμών σημειώνονται θερμοκρασίες πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου.

Παρ' όλα αυτά, το μετρό της Νέας Υόρκης έχει κάτι που στο αθηναϊκό δεν υπάρχει, τουλάχιστον όχι ακόμα, και αυτό είναι η ετήσια «Βόλτα στο μετρό χωρίς παντελόνια». Είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεστε. Άνθρωποι βγάζουν τα παντελόνια τους και μπαίνουν στο μετρό. Η 14η ετήσια «Βόλτα στο μετρό χωρίς παντελόνια», συμβαίνει στις 11 Ιανουαρίου. Μπορεί η τάση αυτή να ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί σε, τουλάχιστον, 61 πόλεις στον κόσμο. Μερικές από αυτές, όπως το Μόντρεαλ και το Κίεβο, είναι πόλεις εξαιρετικά κρύες για να κυκλοφορεί κανείς χωρίς παντελόνι Ιανουάριο μήνα, άλλα στις 11 Ιανουαρίου χιλιάδες κόσμος θα το κάνει.

Δεν είναι τυχαίο ότι η τάση αυτή ξεκίνησε από την Αμερική, αφού οι αμερικανοί ασχολούνται συχνά με ανώριμο τρόπο με τα παντελόνια, μιλούν για παντελόνια και, κυρίως, χρησιμοποιούν τη λέξη «παντελόνι» σε εκφράσεις και ιδιωματισμούς. Εδώ στην Αμερική, εάν κάποιος είναι ανυπόμονος λέμε ότι έχει «μυρμήγκια στο παντελόνι του» (ants in your pants), εάν κάποιος το παίζει έξυπνος λέμε ότι είναι «εξυπνακίστικο παντελόνι» (smarty pants), εάν κάποιος είναι υπερφίαλος λέμε ότι είναι «φανταχτερό παντελόνι» (fancy pants), εάν κάποιος βαριέται πολύ ότι «βγήκε από τα παντελόνια του από τη βαρεμάρα του» ( they bored the pants off) και εάν κάποιο πέσει έξω επιχειρηματικά ότι «έχασε μέχρι και τα παντελόνια του» (I lost my pants).

Όταν πρωτο-μετακόμισα στη Νέα Υόρκη, πριν από 30 χρόνια, σοκαρίστηκα όταν μία μέρα είδα ότι κάποιος μέσα στο μετρό είχε κυριολεκτικά χάσει το παντελόνι του. Αυτό συνέβη τη δεκαετία του '80 όταν ήταν ακόμα φυσιολογικό για ένα ζευγάρι τζιν να κοστίζει εκατοντάδες δολάρια και τα τζιν από γνωστούς σχεδιαστές ήταν η νέα τάση. Τότε, ένα ληστής είχε πλησιάσει το θύμα του, που καθόταν απέναντί μου, έβγαλε ένα μαχαίρι και του είπε «δώσε μου το παντελόνι σου». Ευτυχώς, το δικό μου παντελόνι δεν του προκάλεσε κανένα ενδιαφέρον, αλλά ίσως ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψει κανείς τον εαυτό του είναι να αφήσει το παντελόνι του στο σπίτι.

Χαρούμενη βόλτα στο μετρό χωρίς παντελόνι σε όλους!

Δημοφιλή