Η Βία... Γεννά Βία

Ακόμα και αν κάποιοι συμπολίτες μας, δικαιολογήσουν τις πράξεις των αυτοχαρακτηριζόμενων ως «αντιστασιακών», ακόμα και αν επιδοκιμάσουν κάποιες από αυτές (π.χ. απειλές και τρομοκρατία σε ιατρό που και ο ίδιος παραβιάζει τον όρκο του), ποιο είναι το επόμενο βήμα; Μήπως να βγούμε όλοι στους δρόμους, να εισβάλλουμε στις δημόσιες υπηρεσίες και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και να επιβάλλουμε το δίκαιο του καθενός; Είναι λύση η αυτοδικία;
Eurokinissi

Με αφορμή την εισβολή μελών της αναρχικής ομάδας με το προσωνύμιο «Ρουβίκωνας» στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» την προηγούμενη Τετάρτη, παραθέτω στο παρόν κείμενο τις πιο γνωστές «παρεμβάσεις» αυτής, όπως τα ίδια τα μέλη της χαρακτηρίζουν τις πράξεις τους, προκειμένου να καταδείξω την αδήριτη πλέον ανάγκη περιορισμού των ανεξέλεγκτων ενεργειών τους από τις αρμόδιες αρχές.

Ειδικότερα:

16 Δεκεμβρίου 2015

Μέλη της ομάδας «Ρουβίκωνας» εισβάλουν στα γραφεία του Τειρεσία, προκαλώντας υλικές ζημιές σε υπολογιστές και στην είσοδο του κτηρίου. Είχαν ακάλυπτα τα πρόσωπά τους.

15 Σεπτεμβρίου 2015

Επίθεση του «Ρουβίκωνα» στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, με αντίστοιχες υλικές ζημιές.

23 Φεβρουαρίου 2016

Εισβολή μελών του «Ρουβίκωνα» στην ΕΡΤ κατά τη διάρκεια μετάδοσης Δελτίου Ειδήσεων, με απαίτηση διακοπής του δελτίου και ανάγνωσης σχετικού κείμενου που έφεραν μαζί τους. Σύμφωνα με τη Λιάνα Κανέλη, που ήταν παρούσα στο περιστατικό, κατά την έφοδο της ομάδας των αντιεξουσιαστών τραυματίστηκε ελαφρά και ένας καμεραμάν.

6 Ιουλίου 2016

Εισβολή μελών του «Ρουβίκωνα» στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Κινήθηκαν προς το γκισέ των ισραηλινών αερογραμμών El Al. Εκεί σήκωσαν πανό, διαμαρτυρόμενοι για την ενέργεια ανδρών ασφαλείας της αεροπορικής εταιρείας να ασκήσουν βία λίγες ημέρες νωρίτερα σε βάρος Κολομβιανού, τον οποίο θεώρησαν ύποπτο.

13 Οκτωβρίου 2016

Τα μέλη του «Ρουβίκωνα» εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία της Attica Bank, στην οδό Ομήρου, στο κέντρο της Αθήνας. Ανέβηκαν στον 2ο όροφο και κρέμασαν πανό, ενώ σε ανάρτησή τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, καταφέρονταν εναντίον της κυβέρνησης και της τράπεζας.

8 Μαρτίου 2017

Εισβολή των μελών του «Ρουβίκωνα» στο κτίριο της Speedex, προκαλώντας φθορές.

16 Μαρτίου 2017

Έφοδος και βανδαλισμοί μελών του «Ρουβίκωνα» στα κεντρικά γραφεία μεγάλης αλυσίδας καφέ. Οι κουκουλοφόροι μπήκαν στο κτίριο και άρχισαν να ανεβαίνουν στους επάνω ορόφους προκαλώντας υλικές ζημιές με βαριοπούλα, ενώ βιντεοσκοπούσαν την επίθεση, η οποία έγινε λόγω «εργατικής δολοφονίας», όπως εξηγούσαν στο σχετικό βίντεο.

22 Μαρτίου 2017

Εισβολή μελών του «Ρουβίκωνα» σε γραφεία εταιρείας είσπραξης κοινοχρήστων, προκαλώντας σημαντικές ζημιές. Πέταξαν φέιγ βολάν και στη συνέχεια αποχώρησαν. Σε κείμενο που αναρτήθηκε αργότερα σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ισχυρίστηκαν, μεταξύ άλλων, ότι «βγήκε στο σφυρί το μοναδικό σπίτι εξαμελούς οικογένειας για χρέος 3.870 ευρώ προς την εταιρεία διαχείρισης κοινοχρήστων», στην οποία επιτέθηκαν.

18 Μαϊου 2017

Εισβολή σε σούπερ μάρκετ λόγω μη ανανέωσης, όπως ισχυρίστηκαν, σύμβασης πρώην εργαζόμενης λόγω εγκυμοσύνης.

19 Ιουλίου 2017

Εισβολή μελών του «Ρουβίκωνα» στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά την οποία πέταξαν φυλλάδια, φώναξαν συνθήματα και στη συνέχεια αποχώρησαν. Τα φυλλάδια έγραφαν: «Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ο μπράβος των μνημονίων».

26 Ιουλίου 2017

Εισβολή στον προαύλιο χώρο της Βουλής, πετώντας φυλλάδια και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της αποφυλάκισης της Ηριάννας και του Περικλή (βλ προηγούμενο σχετικό άρθρο μου). Έφτασαν μέχρι την κεντρική είσοδο του κτιρίου, όπου τους σταμάτησε η αστυνομία. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, έκανε λόγο για «συμβολική κίνηση» και γεγονός «περιορισμένης σημασίας». Μετά από συνομιλία του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, με τον αναπληρωτή υπ. Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, δόθηκε η εντολή να αφεθούν ελεύθεροι. Χαρακτηριστική στιγμή, η εικόνα περιπολικών, τα οποία ενώ είχαν ήδη αναχωρήσει με μέλη της αναρχικής ομάδας επέστρεψαν στη Βουλή απελευθερώνοντας τους νεαρούς, στον χώρο από τον οποίο τους παρέλαβαν!

5 Σεπτεμβρίου 2017

Εισβολή μελών του «Ρουβίκωνα» στο Υπουργείο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ. Τα φυλλάδια που σκόρπισαν έγραφαν: «Οργάνωση και αγώνας για την κοινωνική επανάσταση, τον ελευθεριακό κομμουνισμό, την αναρχία».

13 Σεπτεμβρίου 2017

Εισβολή μελών του «Ρουβίκωνα» στα γραφεία της Turkish Airlines, προκαλώντας φθορές. Η «παρέμβασή» τους αυτή χαρακτηρίστηκε ως πράξη αλληλεγγύης στους Τούρκους Semih Özakça και Nuriye Gülmen, δύο εκ των πολλών Τούρκων αξιωματικών που φυλακίστηκαν μετά το πογκρόμ που εξαπέλυσε το καθεστώς Ερντογάν ως «απάντηση» στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Την ίδια ημέρα ακολούθησε έφοδος στο σπίτι του αντιδημάρχου Ζωγράφου στα πλαίσια διαμαρτυρίας για τον θάνατο της εργαζόμενης στην καθαριότητα Ντανιέλας Πρελορέντζου στις αρχές του περασμένου Ιουλίου.

20 Σεπτεμβρίου 2017

Εισβολή σε συμβολαιογραφικό γραφείο, που συμμετέχει σε πλειστηριασμούς ακινήτων, στο κέντρο της Αθήνας, χαρακτηρίζοντας τον εν λόγω συμβολαιογράφο «Κοράκι των πλειστηριασμών».

22 Σεπτεμβρίου 2017

Εισβολή μελών του «Ρουβίκωνα» στο Υπ. Ναυτιλίας με συνθήματα του τύπου: «Ο Κλάδος Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων συνένοχος στο έγκλημα του Σαρωνικού» και «Το θαύμα της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας βρωμάει θάνατο».

26 Σεπτεμβρίου 2016

Εισβολή, αυτή τη φορά, στο κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, όπου σήκωσαν πανό με τη φράση «Αλληλεγγύη στη σκλαβιά των κρατουμένων των φυλακών των ΗΠΑ».

27 Σεπτεμβρίου 2017

Εισβολή μελών του «Ρουβίκωνα» στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου, αφού έκαναν ανενόχλητοι τις βόλτες τους, σκόρπισαν φυλλάδια και ανήρτησαν πανό, αποχώρησαν «με το κεφάλι ψηλά» και χωρίς κανέναν στο κατόπι τους! Σε μετέπειτα ανάρτησή τους στοχοποιούν γνωστό εισαγγελέα εφετών διότι εισηγήθηκε στο συμβούλιο εφετών την παραπομπή σε νέα δίκη πολλών πολιτικών κρατούμενων.

5 Οκτωβρίου 2017

Εισέβαλλαν στη ΔΟΥ Ψυχικού δίχως να προκαλέσουν φθορές.

11 Οκτωβρίου 2017

Εισβολή στην Πρεσβεία της Ισπανίας με το εξής μήνυμα: «Στεκόμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων της Καταλονίας, της Βασκονίας, της Ισπανίας. Στεκόμαστε ενάντια στην κρατική βία και καταστολή.». Στο σημείο έσπευσε η αστυνομία η οποία προχώρησε σε 18 προσαγωγές, οι οποίες στη συνέχεια, έγιναν συλλήψεις. Ο Ισπανός πρέσβης στην Ελλάδα, Ενρίκε Βιγέρα, δήλωσε: «Είμαι ακόμα πολύ συγκλονισμένος και έκπληκτος γιατί δεν είμαι συνηθισμένος να βιώνω τέτοιου είδους γεγονότα». Ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή επέβαλε το Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο στα 18 μέλη που συνελήφθησαν. Το δικαστήριο απάλλαξε τους κατηγορούμενους από την κατηγορία της παράνομης βίας, που είχε απαγγείλει σε βάρος τους ο εισαγγελέας Ποινικής δίωξης, ενώ τους κήρυξε ενόχους, κατά περίσταση, για το αδίκημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης και της άρνησης δακτυλοσκόπησης. Για την τελευταία κατηγορία το δικαστήριο επέβαλε, σε όσους από τους 18 την αντιμετώπιζαν, χρηματική ποινή 400 ευρώ στον καθένα.

19 Οκτωβρίου 2017

Εισβολή του Ρουβίκωνα στο Κέντρο Εισπράξεων Ασφαλιστικών Οφειλών. Προκάλεσαν ζημιές σε τζαμαρίες, γκισέ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

25 Οκτωβρίου 2017

Τα μέλη του Ρουβίκωνα εισέβαλλαν στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στοχοποίησαν συγκεκριμένο γιατρό, τον οποίο «προειδοποίησαν» πως αν συνεχίσει να λαμβάνει χρήματα θα χειροδικήσουν εναντίον του. Ειδικότερα, τον απείλησαν, λέγοντάς του τα εξής: «Θα έρθουμε έξω από το σπίτι σου και θα σου σπάσουμε το κεφάλι. Κι αν μας πιάσουν και πάμε φυλακή, ξέρεις τι θα κάνουμε; Θα βγούμε από τη φυλακή και θα σου ξανασπάσουμε το κεφάλι. Μη διανοηθείς, θα σου κόψουμε το χέρι. Θα σου βάλουμε τα λεφτά από το φακελάκι να τα φας. Συνεννοηθήκαμε;»

Όπως μπορούμε ευχερώς να συναγάγουμε εκ των ανωτέρω, η δράση της προαναφερόμενης αναρχικής ομάδας χαρακτηρίζεται από διαρκώς αυξανόμενη ένταση και συχνότητα, η σοβαρότητα των οποίων δεν φαίνεται να γίνεται αντιληπτή από το αρμόδιο Υπουργείο και εν γένει την Κυβέρνηση, καθώς μιλάμε πλέον για μία ανεξέλεγκτη κατάσταση, σχεδόν καθημερινή, κατά την οποία καλύπτονται ποινικά κολάσιμες πράξεις.

Τα μέλη του Ρουβίκωνα εισβάλλουν όπου επιθυμούν, όποτε επιθυμούν, απειλώντας και τρομοκρατώντας πολίτες, καταστρέφοντας τη δημόσια περιουσία, χωρίς καμία απολύτως συνέπεια.

Παρατηρώντας την απάθεια της κυβερνώσας πλειοψηφίας απέναντι σε τέτοιου είδους περιστατικά, τα οποία δεν περιορίζονται βέβαια στην περίπτωση «Ρουβίκωνα» η οποία είναι εντελώς ενδεικτική, αναρωτιέμαι για το εάν προσπαθεί να εξιλεωθεί με αυτή της την ανοχή σε τέτοιου είδους σαφείς παραβιάσεις διατάξεων δημόσιας τάξης, για τη στροφή 360 μοιρών στην πολιτική που εφαρμόζει, η οποία βεβαίως ουδεμία σχέση έχει με αυτά τα οποία πρεσβεύουν οι προγραμματικές και θεμελιώδεις αρχές της.

Και αν όντως τα μέλη της Κυβέρνησης αισθάνονται ενοχές επειδή δεν κατάφεραν να παραμείνουν σταθερά στις αρχές τους και αν ακόμα νοιώθουν συμπάθεια γι' αυτούς τους αναίτιους επαναστάτες, στις πράξεις των οποίων ίσως να αντικατοπτρίζονται οι δικές τους θέσεις και αξίες, τι θα γίνει με τον ευτελισμό των κανόνων δικαίου;

Ακόμα και αν κάποιοι συμπολίτες μας, δικαιολογήσουν τις πράξεις των αυτοχαρακτηριζόμενων ως «αντιστασιακών», ακόμα και αν επιδοκιμάσουν κάποιες από αυτές (π.χ. απειλές και τρομοκρατία σε ιατρό που και ο ίδιος παραβιάζει τον όρκο του), ποιο είναι το επόμενο βήμα; Μήπως να βγούμε όλοι στους δρόμους, να εισβάλλουμε στις δημόσιες υπηρεσίες και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και να επιβάλλουμε το δίκαιο του καθενός; Είναι λύση η αυτοδικία; Προφανώς και δεν είναι. Η βία γεννά βία και η δικαιοσύνη αποδίδεται από τους δικαστές. Σε μία εύρυθμη κοινωνία υπάρχουν κανόνες, η μη τήρηση των οποίων μόνο χάος μπορεί να δημιουργήσει. Όπως κανένας από εμάς δεν είναι τέλειος, έτσι ακριβώς και μία κοινωνία ανθρώπων είναι αδύνατον να μην αντιμετωπίζει δυσλειτουργικά θέματα και αδικίες. Ως νοήμονα όντα, όμως, οφείλουμε να αντιληφθούμε την έννοια του μέτρου. Οφείλουμε να σεβόμαστε τους θεσμούς μας και να έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτούς.

Δημοφιλή