Συνέπειες εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Σημαντική επιρροή για την Ελλάδα δεν αναμένεται να υπάρξει από την όποια απόφαση της Βρετανίας σε επίπεδο χώρας. Η Ελλάδα ούτε κερδιζει ούτε χάνει σημαντικά ως χώρα από την όποια απόφαση της Βρετανίας. Όμως σε προσωπικό επίπεδο ίσως Έλληνες που σκοπεύουν να σπουδάσουν στη Βρετανία, να αντιμετωπίσουν ακριβότερα δίδακτρα αν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ. Για νέους φοιτητές ή νέες σπουδές, στην Αγγλία και Ουαλία, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, το κόστος φοίτησης σε ετήσια βάση να αυξηθεί κατά 6.000 λίρες περίπου, δηλαδή 8.000 ευρώ περίπου επιπλέον, από το 2017-2018.
WPA Pool via Getty Images

Καθώς αναμένονται σε λίγες ώρες τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αναρωτιέται κάποιος αν συμφέρει την Αγγλία μία τέτοια λύση, ή θα βγει χαμένη; Και αν ναι, σε τι βαθμό. Εκείνος που χάνει τα μέγιστα από μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, είναι η Γερμανία! Καθώς η Ευρώπη, έτσι όπως την κατάντησε η Γερμανία, έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο στρατόπεδο τιμωρίας και εκμετάλλευσης λαών από την γερμανική ηγεσία, με πρόσχημα τη διατήρηση της «νομισματικής σταθερότητας» του ευρώ, εξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ κλονίζει την ηγεμονία της Γερμανίας και τα άμεσα, επεκτατικά, συμφέροντα της!

Παράλληλα, χαμένες βγαίνουν και οι ΗΠΑ, που θέλουν να επιβάλλουν τις δικές τους συμφωνίες στην ΕΕ, τύπου TTIP, και να χρησιμοποιήσουν την Αγγλία ως έδρα των εταιριών τους στην Ευρώπη. Αυτό όμως, δε σημαίνει ότι η Αγγλία κερδίζει φεύγοντας οικονομικά! Η Αγγλία, κερδίζει, σε θέματα εθνικής ανεξαρτησίας, χάραξης της δικής της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, όχι όμως με την έννοια του άμεσου οικονομικού οφέλους. Έξοδος της Αγγλίας από την ΕΕ, θα δώσει δυνατό χτύπημα στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, ίσως τόσο δυνατό που να δώσει αφορμή για έξοδο και άλλων χωρών, και διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως την ξέραμε. Θα είναι νίκη των κρατών, των κοινωνιών-εθνών!

Ωστόσο, έξοδος της Αγγλίας από την ΕΕ δεν οδηγεί σε ανάπτυξη! Η Βρετανία έχει όφελος από την παραμονή στην ΕΕ που προσδιορίζεται από πολλές μελέτες σε 0,5% του ΑΕΠ ετησίως περίπου! Γι αυτό, ενώ πράγματι οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί από ένα Brexit, θα χάσουν κάτι σημαντικό και οι Εγγλέζοι.

Σημαντική επιρροή για την Ελλάδα δεν αναμένεται να υπάρξει από την οποια απόφαση της Βρετανίας σε επίπεδο χώρας.

Η Ελλάδα ούτε κερδίζει ούτε χάνει σημαντικά ως χώρα από την όποια απόφαση της Βρετανίας. Όμως σε προσωπικό επίπεδο ίσως Έλληνες που σκοπεύουν να σπουδάσουν στη Βρετανία, να αντιμετωπίσουν ακριβότερα δίδακτρα αν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ. Για νέους φοιτητές ή νέες σπουδές, στην Αγγλία και Ουαλία, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, το κόστος φοίτησης σε ετήσια βάση να αυξηθεί κατά 6.000 λίρες περίπου, δηλαδή 8.000 ευρώ περίπου επιπλέον, από το 2017-2018. Όμως, για υπάρχοντες φοιτητές στη Βρετανία δεν αναμένεται καποια επίπτωση, ενώ επίσης για νέους φοιτητές που θα σπουδάζουν στη Σκωτία στο μέλλον, και με δεδομένη τη διάθεση της Σκωτίας να μείνει στην ΕΕ, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια διαφορά.

Δημοφιλή