Στην Ινδία βλέπεις τα πάντα

Συμπληρώνω σχεδόν δύο μήνες στην Ινδία. Είναι μια ξεχωριστή και πολύ διαφορετική εμπειρία, από όλες όσες είχα μέχρι σήμερα στην καριέρα μου.
Kostas Katsouranis

Συμπληρώνω σχεδόν δύο μήνες στην Ινδία. Είναι μια ξεχωριστή και πολύ διαφορετική εμπειρία, από όλες όσες είχα μέχρι σήμερα στην καριέρα μου.

Πρόκειται για μια χώρα με πολύ μεγάλο πληθυσμό η οποία αρχίζει να επενδύει στο ποδόσφαιρο μέσω του πρωταθλήματος που γίνεται για πρώτη φορά.

Στην Ινδία βλέπεις τα πάντα. Υπάρχουν πλούσιοι και υπάρχουν και άνθρωποι που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η δική τους εξήγηση, για αυτές τις διαφορές στα κομμάτια του πληθυσμού, είναι ότι στη χώρα ζουν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριo άνθρωποι!

Βλέπεις τη χλιδή, βλέπεις όμως και τη φτώχεια. Ειδικά στους δρόμους. Το πιο σοκαριστικό που έχω δει εγώ είναι τα μικρά παιδιά, ακόμη και νεογέννητα, να ζουν στους δρόμους, να μην έχουν ρούχα, να μην έχουν να φάνε... Αυτό είναι άσχημο και με πληγώνει. Αλλά με αλλάζει ως άνθρωπο ως σύζυγο και πάνω απ όλα ως πατέρα. Δεν μπορείς να μείνεις ανεπηρέαστος από τόσο σκληρές εικόνες.

Για μένα η Ινδία είναι μια τεράστια εμπειρία, η οποία όπως είναι λογικό έχει και δυσκολίες. Πρώτα από όλα ζω μακριά από την οικογένεια μου. Μακριά από το παιδί και τη γυναίκα μου. Ο μικρός πηγαίνει σχολείο και δεν ήταν εφικτό να έρθουν μαζί μου. Το να ζεις μακριά από την οικογένεια σου είναι πολύ άσχημο, αλλά μιλάμε συνέχεια και τους βλέπω μέσω Facetime. Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε την απόσταση και πλέον κοιτάμε τον Δεκέμβριο. Έρχομαι στις 22 του μήνα το μεσημέρι και δεν βλέπω την ώρα.

Σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, η αλήθεια είναι ότι εδώ το βλέπουν πολύ σοβαρά και έχουν τη δυνατότητα οι χορηγοί και τα κανάλια, να επενδύσουν πάρα πολλά χρήματα. Σιγά σιγά αλλάζουν και τους κανονισμούς τους. Για παράδειγμα, μια ομάδα είχε δικαίωμα να έχει μόνο έναν παίκτη με επιφανή καριέρα, αλλά τώρα ο αριθμός είναι απεριόριστος που σημαίνει ότι θα έρθουν κι άλλα πιο μεγάλα ονόματα εδώ.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι η πρόθεση που έχουν να φτιάξουν γήπεδα, υποδομές, προπονητικά κέντρα. Θα βοηθήσουν και οι χορηγοί σε αυτό. Η συνδρομητική τηλεόραση έχει έρθει από την Αγγλία και σκοπεύουν να πιάσουν το 5% της αγοράς, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουν 50 εκατομμύρια συνδρομητές! Αριθμός απίστευτος. Νομίζω ότι η Ινδία θα βρει άκρη στο ποδόσφαιρο, και σε επίπεδο εθνικής ομάδας.

Η πρώτη κίνηση έγινε, έστω κι αν είχε κάποιες δυσκολίες. Για παράδειγμα οι αποστολές των ομάδων μένουν όλες μαζί σε ξενοδοχεία. Είναι σα να βρίσκομαι σε μια διοργάνωση η οποία όμως κρατά μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι Ινδοί τρελαίνονται για ποδόσφαιρο και μας κάνουν να νιώθουμε άνετα και να ξεχνάμε τα συνεχόμενα ταξίδια και τις ιδιαίτερες συνθήκες.

Η εικόνα που έχω αποκομίσει για τους Ινδούς είναι καλή. Πρόκειται για φιλόξενο λαό και καλούς ανθρώπους. Τώρα βρίσκομαι στην πόλη Γκόα, είναι πορτογαλική αποικία, και ετοιμαζόμαστε για αγώνα σε δύο μέρες. Η Γκόα είναι ένα πάρα πολύ όμορφο, τουριστικό μέρος και εμείς είμαστε εδώ για να πάρουμε ακόμη ένα θετικό αποτέλεσμα.

Δημοφιλή