Οι 8 κλισέ φωτογραφίες του Ελληνικού τουρισμού

Έχω γράψει και στο παρελθόν για αυτή τη μοναδική συλλογή οπτικών αποδείξεων του γεγονότος ότι «ζούμε-στην-ωραιότερη-χώρα-του-κόσμου», ωστόσο καθώς πλησιάζουμε προς μια ακόμη καλοκαιρινή σεζόν και η παρουσία τους γίνεται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, εκτιμώ ότι ήρθε η ώρα σου μιλήσω όσο πιο αναλυτικά γίνεται για τις 8 πιο κλισέ φωτογραφίες του Ελληνικού Τουρισμού.
ASSOCIATED PRESS

Βρίσκονται παντού. Ευδοκιμούν σαν τις νερατζιές στα πεζοδρόμια της Αθήνας και είναι στατιστικά βέβαιο ότι σε κάποια στιγμή της ζωής σου τις έχεις πετύχει στο διάβα σου εκεί που δεν το περιμένεις. Στην αίθουσα αναμονής του ΙΚΑ όταν πήγες να γράψεις τις εξετάσεις του παππού, στο ρουμς-το-λετ resort που πέρασες την πενταήμερη όταν πήγαινες λύκειο, στο ΚΨΜ του 3ου Λόχου όταν περήφανα υπηρετούσες τη μητέρα πατρίδα, στο συνεργείο αυτοκινήτων της γειτονιάς σου, κρεμασμένες ανάμεσα στα ημερολόγια της Pirelli.

Έχω γράψει και στο παρελθόν για αυτή τη μοναδική συλλογή οπτικών αποδείξεων του γεγονότος ότι «ζούμε-στην-ωραιότερη-χώρα-του-κόσμου», ωστόσο καθώς πλησιάζουμε προς μια ακόμη καλοκαιρινή σεζόν και η παρουσία τους γίνεται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ εκτιμώ ότι ήρθε η ώρα σου μιλήσω όσο πιο αναλυτικά γίνεται για τις 8 πιο κλισέ φωτογραφίες του Ελληνικού Τουρισμού.

Κλισέ #1: Το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο

Η επική, all time classic φωτογραφία. Όσα χρόνια και αν περάσουν. Έχει βοηθήσει γενιές και γενιές Δυτικοευρωπαίων τουριστικών πρακτόρων να πουλήσουν το ελληνικό όνειρο σε συμπατριώτες τους και έχει στοιχειώσει για τα καλά αφίσες / μπροσούρες / φυλλάδια αμέτρητων τουριστικών εκθέσεων ανά τον κόσμο. Η ουρά στο βουναλάκι πάνω από την παραλία (για όσους τουρίστες θέλουν την homemade εκδοχή της φωτογραφίας) είναι μεγαλύτερη από αυτήν σε Apple Store την ημέρα που λανσάρεται καινούργιο iPhone.

Κλισέ #2: Μικρή Βενετία - Μύκονος

Μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις και στη συγκεκριμένη περίπτωση καμία δεν θα είναι ικανή να σου μεταφέρει σωστά το νόημα. Το μόνο που πρέπει να θυμάσαι όταν τελειώσεις την ανάγνωση του συγκεκριμένου post είναι οι φήμες ότι στο Παλάτι του Δόγη στη Βενετία υπάρχουν κορνίζες με φωτογραφίες από τη Μικρή Βενετία του ανεμοδαρμένου ελληνικού νησιού.

Κλισέ #3: Ο μπλε τρούλος στη Σαντορίνη

Πιο γνωστός και από το ίδιο το Ηφαίστειο, ο κατά τα άλλα μαγευτικότατος τρούλος έχει κατακλύσει κάθε επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων στην Αθήνα, τις Κυκλάδες και επιλεγμένα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Κλισέ #4: Οι Καρυάτιδες photoshoped με φόντο ουρανό από το Lord of the Rings

Προσοχή γιατί εδώ μπορεί να γίνει παρεξήγηση. Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρομαι σε Καρυάτιδες σκέτες, κανονικές, όπως τις έφτιαξε ο δημιουργός τους και τις τοποθέτησε σε αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα που ονομάζεται Παρθενώνας. Αναφέρομαι στην special εκδοχή τους όπου ο καλλιτέχνης είχε τη φαεινή ιδέα μετά από εμπνευσμένο crop να τους κολλήσει στο υπόβαθρο σύννεφα και ουρανούς από άλλες εποχές. Σημαντική σημείωση: το συγκεκριμένο είδος κλισέ φωτογραφίας ανθεί κυρίως σε περιοδικά του εξωτερικού και ειδικότερα σε άρθρα για την οικονομική κατάσταση της ομορφότερης-χώρας-του-κόσμου. Όσο μάλιστα πιο αρνητικό το άρθρο, τόσο πιο σκοτεινιασμένος ο ουρανός...

Κλισέ #5: Μετέωρα

Εδώ τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο θάλασσα, παράλιες και τηγανίτα καλαμαράκια. Η Ελλάδα είναι ταυτόχρονα ο πολιτισμός και η πολιτιστική της κληρονομιά και δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για να πειστεί για αυτό ο Αγγλοσάξονας τουρίστας από ένα μοναστήρι σκαρφαλωμένο απάνω σε ένα βράχο.

Κλισέ #6: Δελφοί

Ισχύουν τα ίδια που είπα και αποπάνω για τα Μετέωρα, μόνο που εδώ προσπαθούμε να πουλήσουμε στον ξένο "2 days excursion" με ενδιάμεση στάση για χταπόδι στο Γαλαξίδι.

Κλισέ #7: Η Ιπτάμενη Στέλλα ΙΙ

Το συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας απευθύνεται στους απανταχού λάτρεις των πλοίων / σκαφών κλπ αφού απεικονίζει την μοναδική ψαρόβαρκα "Στέλλα ΙΙ" να ίπταται σχεδόν πάνω από τα καταγάλανα νερά ωσάν το μυθικό πειρατικό σκαρί "Ο Ιπτάμενος Ολλανδός". Για κάποιο παράξενο λόγο οι ιθαγενείς αυτής της χώρας (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου) την χρησιμοποιούμε ως απόδειξη ότι τα νερά μας είναι τα πιο καθαρά του κόσμου αγνοώντας την πλειάδα παρόμοιων φωτογραφιών από τις Μαλδίβες, τις Σεϋχέλλες, τα νησιά Φίτζι και μια σειρά άλλων εξωτικών προορισμών.

Κλισέ #8: Η εκατόμβη χταποδιών που λιάζεται στο σχοινί της μπουγάδας

Εδώ τα λόγια είναι περιττά. Αντί να το χαζεύουμε μέσα-σε-πιατο-δίπλα-σε-ούζο, κάποιο σαδιστικό μυαλό σκέφτηκε να μας το δείχνει να λιάζεται στο σχοινί της μπουγάδας παρέα με τους υπόλοιπους φίλους του που την πάτησαν από κάποιον (ικανότατο ομολογουμένως) ψαροτουφεκά...

Προσοχή: Το άρθρο δεν έχει κάτι εναντίον των συγκεκριμένων φωτογραφιών, οι οποίες αποτελούν εξαίρετο δείγμα δουλειάς των δημιουργών τους και μακάρι να μπορούσα να τις βγάλω έτσι και εγώ. Το άρθρο έχει να κάνει με τις εμμονές όλων μας με συγκεκριμένες οπτικές της πατρίδας μας, οι οποίες αδικούν όλες τις υπόλοιπες, υπέροχες εικόνες που την χαρακτηρίζουν αλλά παραμένουν κρυμμένες. Θα σας μιλήσω και για αυτές σε επόμενο post...