Τήνος: «θαυματουργή» και αριστοκρατική

Η Τήνος συνδιάζει το ορεινό με το πεδινό, το βουνό με τη θάλασσα, το πράσινο με το άγονο, το Ορθόδοξο με το Καθολικό. Το 1390 έγινε Ενετικό κράτος και η Καθολική πλευρά του νησιού είναι ακόμα ζωντανή και σήμερα. Πανέμορφα χωριά όπως η Κώμη, το Εξώμβουργο και ο Βώλαξ έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Στον Βώλακα τα σπίτια κάθονται ανάμεσα από τεράστιους ογκόλιθους, την προέλευση των οποίων κανείς δεν γνωρίζει, προσφέροντας ένα θέαμα μοναδικό.
Tuul and Bruno Morandi via Getty Images

Εδώ και πολλά χρόνια άκουγα για τα περίφημα τάματα προς την Παναγία της Τήνου. Για το πώς το νησί θεωρείται ιερό και για το πώς καταφθάνουν εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο με σκοπό ή να προσευχηθούν ή να ευχαρηστήσουν την Παναγία για κάποιο θαύμα που τους έκανε. Το σεβόμουν αλλά δεν μπορούσα να ταυτiστώ με το όλο θέμα.

Ώσπου ένα βράδυ εδώ και μερικά χρόνια, ένας δικός μου άνθρωπος βρέθηκε σε κατάσταση ζωής και θανάτου. Άρχισα να προσεύχομαι τότε στην Παναγία για ένα θαύμα και να υπόσχομαι να πάω στην Τήνο να ανάψω μια λαμπάδα. Όλα πήγαν καλά και λίγους μήνες μετά βρέθηκα στην Τήνο. Από τότε έχω ξαναπάει 3 φορές.

Η Παναγία της Τήνου δεσπόζει πάνω από τη Χώρα και είναι ναός επιβλητικός και μεγαλοπρεπής. Κατά την παράδοση, στις αρχές του 19ου αιώνα η Παναγία παρουσιάστηκε στην μοναχή Πελαγία σε όραμα υποδεικνύοντάς της το µέρος όπου έπρεπε να σκάψουν για να βρουν την εικόνα της. Η εικόνα βρέθηκε μετά από πολλές προσπάθειες και λέγεται ότι η σκαπάνη ενός εργάτη χτύπησε την εικόνα κατά λάθος, αλλά άφησε άθικτες τις μορφές της Παναγίας και του Αγγέλου. Το προσκήνυμα της εικόνας της Παναγίας, που θεωρείται θαυματουργή, είναι σκοπός ζωής για πολλούς. Κάθε Δεκαπενταύγουστο η Τήνος γιορτάζει πανηγυρικά με λιτανεία της εικόνας και δίνει ελπίδα σε εκατοντάδες πιστούς.

Εκτός από το νησί της Παναγίας, η Τήνος είναι το νησί της αρχιτεκτονικής δημιουργίας και κομψότητας. Όπου και αν κοιτάξεις βλέπεις μοναδικά αρχιτεκτονικά στοιχεία μαρμαρογλυπτικής που στολίζουν όλο το νησί και το ξεχωρίζουν. Το Τηνιακό σπίτι μοναδικό. Απλό, ευρύχωρο, συνήθως λευκό με λιτές γραμμές και κομψή αισθητική. Τα υπέρθυρα και οι μαρμάρινοι φεγγίτες στολίζουν τις πόρτες των σπιτιών και αφήνουν το φως και τον αέρα να περνούν στο σπίτι.

Σήμα κατατεθέν της Τήνου είναι και οι περιστεριώνες, δηλαδή τα σπίτια των περιστεριών. Έχουν χαρακτηριστεί αρχιτεκτονικά κοσμήματα με ασυνήθιστα και πρωτότυπα μοτίβα. Το κάτω μέρος χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος ενώ το πάνω είναι για τα περιστέρια. Ο σύλλογος του νησιού "Οι Φίλοι του Πράσινου", κάνουν μια προσπάθεια να αναπαλαιώσουν όλους τους περιστεριώνες.

Η Τήνος συνδιάζει το ορεινό με το πεδινό, το βουνό με τη θάλασσα, το πράσινο με το άγονο, το Ορθόδοξο με το Καθολικό

Το 1390 έγινε Ενετικό κράτος και η Καθολική πλευρά του νησιού είναι ακόμα ζωντανή και σήμερα. Πανέμορφα χωριά όπως η Κώμη, το Εξώμβουργο και ο Βώλαξ έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Στον Βώλακα τα σπίτια κάθονται ανάμεσα από τεράστιους ογκόλιθους, την προέλευση των οποίων κανείς δεν γνωρίζει, προσφέροντας ένα θέαμα μοναδικό.

Μην ξεχάσετε να κάνετε μια στάση στον Πύργο, το µεγαλύτερο χωριό της Τήνου και από τα παλαιότερα, που οφείλει το όνοµά του σε ένα παλιό βενετσιάνικο πύργο, ο οποίος χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Είναι ο τόπος καταγωγής του μαρμαρογλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά και είναι χωριό πεντακάθαρο και προσεγμένο. Στο café Αλεξάνδρα στην πλατεία θα σας μείνει αξέχαστο το θεϊκό γαλακτομπούρεκο.

Γυρίζοντας στη Χώρα από τον Πύργο κάντε μια στάση στα Υστέρνια. Από τα πιο πυκνοκατοικημένα χωριά της Τήνου, βρίσκεται σκαρφαλωμένο στο βουνό Μεροβίγλια στα 310μ. και προσφέρει θέα προς το Αιγαίο που κόβει την ανάσα. Βρίσκεται κοντά σε κοιτάσματα μαρμάρου και έτσι είναι πλούσιο σε αγάλματα και προτομές. Από εδώ κατάγονται πολλοί σπουδαίοι γλύπτες, όπως ο Αντώνης Σώχος και ο Λάζαρος Λαµέρας.

Για ντόπιο και νόστιμο κρέας επισκεφθείτε τις ταβέρνες στα πλακόστρωτα σοκάκια στο Κτικάδο, ενώ για φρέσκο ψάρι κατευθυνθείτε προς τον Πάνορμο. Παλιά ήταν μεγάλο λιμάνι της Τήνου, σήμερα είναι ψαροχώρι με ταβερνάκια ποιότητας και απόκρημνες παραλίες.

Τα Λουτρά, αγαπημένος μου προορισμός, είναι ένα ήσυχο χωριό που πήρε το όνομα του από λουτρά που υπήρχαν στην περιοχή. Εδώ είχαν χτίσει τα μοναστήρια τους οι Ιησουίτες µοναχοί και οι Ουρσουλίνες μοναχές. Η ηρεμία και γαλήνη σε συνοδεύει ακόμα και σήμερα στα ήσυχα σοκάκια του χωριού. Στη µονή Ιησουιτών λειτουργεί λαογραφικό µουσείο, στο οποίο µπορεί να θαυµάσει κανείς κειµήλια της μονής ενώ στη μονή Ουρσουλινών εκτίθενται παλιά αντικείμενα των μαθητριών.

Οι λάτρεις της αρχαιολογίας θα θέλουν να κάνουν μια στάση στα Κιόνια, έναν από τους σηµαντικότερους τόπους λατρείας των αρχαίων Ελλήνων. Αποτελεί το µοναδικό ιερό στις Κυκλάδες που είναι αφιερωµένο εξ ολοκλήρου στον Ποσειδώνα, το θεό της θάλασσας.

Οι Παραλίες της Τήνου, περίπου σαράντα, πολλές και διαφορετικές, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός. Ξεχώρισα τρεις. Ο Άγιος Φωκάς είναι μια απέραντη παραλία με ψηλή άμμο στο μεγαλύτερο μέρος και πεύκα για σκιά και δροσιά. Λόγω της έκτασης της είναι ιδανική και για περπάτημα.

Η Λιβάδα είναι παραλία "καλά κρυμμένη" αλλά σε ανταμείβει όταν την βρεις. Σε μέρα άπνοιας προσφέρει απόλυτη ηρεμία και κρυστάλλινα νερά. Σε μέρα όμως με αρκετό αέρα, ενδείκνυται για λάτρεις του surfing. Τα μεγάλα κύματα έχουν λαξέψει τους βράχους προσφέροντας ένα μοναδικό φυσικό θέαμα. Στη Λιβάδα εκβάλλει και ένα ποταμάκι δημιουργώντας έτσι λιμνούλες, ενώ μόνιμοι κάτοικοι είναι πάπιες και κατσικούλες. Μην ξεχάσετε να φάτε στο ταβερνάκι φρουτάλια, την παραδοσιακή και νόστιμη ομελέτα της Τήνου με λουκάνικο και πατάτα.

Τέλος η Κολυμπήθρα χωρίζετε σε δύο παραλίες. Η μεγαλύτερη είναι πιο ήσυχη καθώς έχει ρεύματα και πολύ κύμα και τιμάται μόνο από surfers. Η πιο μικρή και πιο απάνεμη παραλία είναι πιο δημοφιλής και προσιτή για κολύμπι, προσφέροντας ξαπλώστρες και ταβερνάκι πάνω στο κύμα.

Φεύγοντας από την Τήνο βλέπεις το νησί με άλλη ματιά. Η αριστοκρατική του αρχιτεκτονική, οι ποικίλες παραλίες, το ποιοτικό φαγητό και οι φιλόξενοι άνθρωποι το ξεχωρίζουν από άλλα. Η Τήνος έχει μια κομψότητα και ένα μεράκι που της δίνει άλλον αέρα.

Δημοφιλή