Κύθνος: Η τέλεια καλοκαιρινή απόδραση

Λέγεται ότι η Κύθνος πήρε πιθανόν το όνομα της από τον αρχηγό των Δρυόπων, Κύθνο, και πρώτο οικιστή του νησιού, αν και είναι αμφίβολη η ύπαρξη του. Μια άλλη εκδοχή θέλει το όνομα να στηρίζεται στην ρίζα «κυθ», η οποία προέρχεται από το ρήμα κεύθω, δηλαδή κρύπτω, και αναφέρεται στον τόπο όπου κρύβεται κάποιος, πιθανώς τόπος με δάση, κοιλάδες, σπήλαια ή μεταλλεία.
Tuul / robertharding via Getty Images

Η Κύθνος ίσως περιλαμβάνει όλα όσα θέλεις για τη φετινή καλοκαιρινή σου απόδραση. Συνδυάζει το χαρακτηριστικό Κυκλαδίτικο τοπίο, πεντακάθαρες θάλασσες και πεντανόστιμα τοπικά προϊόντα.

Λέγεται ότι η Κύθνος πήρε πιθανόν το όνομα της από τον αρχηγό των Δρυόπων, Κύθνο, και πρώτο οικιστή του νησιού, αν και είναι αμφίβολη η ύπαρξη του. Μια άλλη εκδοχή θέλει το όνομα να στηρίζεται στην ρίζα «κυθ», η οποία προέρχεται από το ρήμα κεύθω, δηλαδή κρύπτω, και αναφέρεται στον τόπο όπου κρύβεται κάποιος, πιθανώς τόπος με δάση, κοιλάδες, σπήλαια ή μεταλλεία.

Η Χώρα της Κύθνου είναι γραφική και πανέμορφη. Πεντακάθαρα σοκάκια με Κυκλαδίτικο χρώμα και όμορφες εκκλησίες όπως ο Άγιος Σάββας, της Σωτήρος με τέμπλο του 17ου αιώνα και η Αγία Τριάδα, η παλαιότερη του νησιού. Η Χώρα είναι τόσο καλοδιατηρημένη που νιώθεις οτι είναι ψεύτικη και απάτητη από κόσμο. Παντού το χαρακτηριστικό Κυκλαδίτικο μπλε, όμορφες πόρτες και περβάζια με γλάστρες που σκορπίζουν χρώμα.

Η Κύθνος ανάμεσα από άλλα ενδείκνυται και για πεζοπορία. Με αφετηρία τον Μέριχα υπάρχουν δυο ενδιαφέρουσες διαδρομές που μπορείς να διανύσεις με τα πόδια ή με ποδήλατο. Η πρώτη διαδρομή οδηγεί προς τη Χώρα (7,5 χλμ) και συνεχίζει για τα Λουτρά (4,5 χλμ) και την Αγία Ειρήνη. Η δεύτερη διαδρομή οδηγεί από τον Μέριχα στη Δρυοπίδα (4,5 χλμ). Από εκεί ο δρόμος συνεχίζει μέχρι τον οικισμό της Παναγιάς Κανάλας (6,5 χλμ) και τελειώνει στον Άγιο Δημήτριο (1 χλμ από τη διασταύρωση του δρόμου προς Κανάλα μέχρι και τον όρμο).

Η παραλία της Κολώνας συγκαταλέγεται στις ομορφότερες παραλίες του νησιού και έχει 5 αστέρια στο Trip Advisor. Είναι ξεχωριστή κυρίως λόγω της γεωμορφολογικής ιδιαιτερότητας της. Πρόκειται στην ουσία για μια αμμουδιά, μήκους 250 μέτρων περίπου, που ενώνει το νησί της Κύθνου με μια μικρή βραχονησίδα, αυτή του Αγίου Λουκά. Η λωρίδα της αμμουδιάς που ενώνει τις δύο στεριές μοιάζει με κολώνα, και έτσι προκύπτει η ονομασία της. Η θάλασσα αγγίζει και τις δύο πλευρές της λωρίδας άμμου, με αποτέλεσμα να προκύπτουν δύο παραλίες με κοινή αμμουδιά, δημιουργώντας μια ξεχωριστή εικόνα και εμπειρία. Η παραλία της Κολώνας έχει καταγάλανα νερά και χρυσαφένια άμμο. Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να φτάσουν στην παραλία μέσω μονοπατιού αλλά πολλοί είναι εκείνοι που διαλέγουν να φτάσουν με θαλάσσιο ταξί.

Αφού κάνεις τις βόλτες σου στην πανέμορφη Χώρα και τις βουτιές σου στην εντυπωσιακή Κολώνα θα θέλεις να δοκιμάσεις και τις τοπικές λιχουδιές. Στην Κύθνο εκτός από κρέας και φρέσκο ψάρι, θα βρεις λουκάνικα, παξιμάδια, άσπρο τυρί τρίμμα ή κοπανιστή, μέλι θυμαρίσιο, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα, και νόστιμη κάπαρη, από την οποία γίνεται και η προτότυπη καπαροσαλάτα. Τα σφουγγάτα είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό θερμιώτικο πιάτο. Πρόκειται για μικρές, στρογγυλές και αφράτες τυροκροκέτες, που γίνονται από το ντόπιο κατσικίσιο ανάλατο τρίμμα.

Μην φύγεις όμως από την Κύθνο χωρίς να δοκιμάσεις τις πίτες. Η κουκουλόπιτα γεμίζεται με τυρί τρίμμα, άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι και αποτελεί δείγμα απλής, νόστιμης, δημιουργικής μαγειρικής. Το πιταρό είναι μικρό πιτάκι με σχήμα μισοφέγγαρο με βάση πάλι το τρίμμα. Το κολόπι είναι ατομική σκεπαστή πίτα με σπανάκι, ρύζι, άνηθο και κρεμμυδάκι. Είναι απλό και πεντανόστιμο.

Η Κύθνος είναι από τους προορισμούς που θα θέλεις στο μέλλον να ξαναεπισκεφτείς. Είναι απλή, όμορφη, ήσυχη και διακριτική. Μην το σκέφτεσαι λοιπόν. Το καλοκαίρι περνάει.