Καλοκαιρινές διατροφικές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τη ζέστη

Πράσινες σαλάτες. Ο ζεστός καιρός και η παρατεταμένη διαμονή σε εξωτερικούς χώρους το καλοκαίρι, μπορούν να κάνουν το σώμα μας να χάσει νερό αλλά και ηλεκτρολύτες όπως κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο και ασβέστιο μέσω της εφίδρωσης. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αναπληρώσουμε αυτά τα συσταστικά από μια πλούσια πράσινη σαλάτα. Τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι είναι πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, φυλλικού οξέως, βιταμίνης Α, C και K. Για παράδειγμα το μαρούλι iceberg περιέχει 96% νερό!
Polka Dot Images via Getty Images

Κάθε εποχή φέρνει αλλαγές στον οργανισμό μας και καλό είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθάμε το σώμα μας να προσαρμοστεί στα καινούργια καιρικά δεδομένα. Μια ισορροπημένη διατροφή είναι πάντα καλή αλλά υπάρχουν κάποιες τροφές που θα γίνουν ο καλύτερος σύμμαχος σας τους καλοκαιρινούς ζεστούς μήνες.

Καρπούζι. Τίποτα δε θυμίζει καλοκαίρι περισσότερο από μια δροσερή φέτα καρπούζι. Περιέχει 90% νερό και έτσι βοηθάει στο να μένουμε καλά ενυδατωμένοι στη ζέστη. Περιέχει επίσης βιταμίνες Α, Β6 και C καθώς και πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες προστατεύουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, το καρπούζι εχεί βρεθεί οτι ενισχύει την υγεία της καρδιάς, των οστών και διαθέτει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Κεράσια. Τα κεράσια με τη σειρά τους περιέχουν περίπου 80% νερό οπότε ευκαιρία να επωφεληθείτε αυτά τα άκρως καλοκαιρινά φρούτα. Ένα φλιτζάνι κεράσια έχει λιγότερες από 100 θερμίδες, βιταμίνη Β, φλαβονοειδή καθώς και περίπου 3 γραμμάρια φυτικές ίνες. Τα κεράσια είναι επίσης γνωστά για την ιδιότητα τους να ενισχύουν το φυσικό ύπνο, χάρη στην περιεκτικότητα μελατονίνης, ό,τι δηλαδή χρειάζεστε μετά από μια μέρα στην παραλία.

Ανανάς. Περιέχει μεγάλες ποσότητες μαγνησίου, το οποίο είναι παράγοντας που απαιτείται για τη δημιουργία ενζύμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας που τόσο χρειαζόμαστε το καλοκαίρι. Ο ανανάς περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, η οποία προστατεύει το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση κατά την ηλιοθεραπεία. Η βιταμίνη C βοηθάει επίσης στη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος μας, καθώς το κολλαγόνο εξαρτάται από τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης C από τη διατροφή μας. Τέλος ο ανανάς περιέχει το ένζυμο bromelain, το οποίο βοηθάει ιδιαίτερα στην πέψη, πολύ χρήσιμο όταν νιώθουμε το στομάχι μας «βαρύ» το καλοκαίρι.

Αγγούρι. Υπάρχει μια αγγλική έκφραση η οποία λέει "cool as a cucumber", δηλαδή δροσερό σαν αγγούρι, και δεν θα μπορούσε να είναι πιο σωστή! Τα αγγούρια περιέχουν 95% νερό και έτσι όχι μόνο ενυδατώνουν αλλά βοηθάνε στην απώλεια αυτών των περιττών κιλών καθώς είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες. Προτιμήστε να μην πετάτε τη φλούδα καθώς περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων βιταμίνης C και Κ.

Πράσινες σαλάτες. Ο ζεστός καιρός και η παρατεταμένη διαμονή σε εξωτερικούς χώρους το καλοκαίρι, μπορούν να κάνουν το σώμα μας να χάσει νερό αλλά και ηλεκτρολύτες όπως κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο και ασβέστιο μέσω της εφίδρωσης. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αναπληρώσουμε αυτά τα συσταστικά από μια πλούσια πράσινη σαλάτα. Τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι είναι πηγή πρωτείνης, σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, φυλλικού οξέως, βιταμίνης Α, C και K. Για παράδειγμα το μαρούλι iceberg περιέχει 96% νερό!

Ντομάτα. Οι ντομάτες είναι μια από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές του καλοκαιριού. Περιέχουν περίπου 94% νερό και 20 θερμίδες. Περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα λυκοπενίου, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού το οποίο προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Έτσι όχι μόνο οι ντομάτες βοηθάνε στην αναπλήρωση του νερού που χάνετε κατά την εφύδρωση αλλά και προστατέυουν κατά την ηλιοθεραπεία. Για ένα γρήγορο σνακ προτιμήστε τα μικρά ντοματίνια καθώς περιέχουν πιο πολύ λυκοπένιο από τις μεγάλες ντομάτες.

Λεμόνι. Πιείτε νερό με λεμόνι και θα έχετε μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμίνης C καθώς και μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο και φωσφόρο. Ο μεταβολισμός ενισχύεται και το πεπτικό μας σύστημα αποβάλλει πιο εύκολα τοξίνες. Χρήσιμο σε στομαχικές διαταραχές αλλά και σε συμπτώματα ηλίασης, ένα ποτήρι δροσερό νερό με λεμόνι βοηθάει στην αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών.

Σέλερι. Το σέλερι περιέχει βιταμίνες (Α, Β2, Β6, C, Κ), αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή, ασβέστιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ τα οποία βοηθούν στην αποβολή τοξινών από το σώμα. Βοηθάει την πέψη καθώς εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου και έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι ιδιαίτερα δροσιστικό και ελαφρύ καθώς περιέχει 96% νερό οπότε μην ξεχνάτε να το προσθέτετε σε σαλάτες και να το τρώτε σαν σνακ ανάμεσα από γεύματα.

Γιαούρτι. Ένα δροσερό μπωλ γιαούρτι περιέχει πρωτεΐνη, ηλεκτρολύτες, ασβέστιο και 85% νερό, κάνοντάς το τέλειο καλοκαιρινό έδεσμα. Βάλτε στο μπλέντερ γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς και νιώστε αμέσως ενέργεια για να βγάλετε τη ζεστή μέρα!

Φυσικά τους καλοκαιρινούς μήνες μη ξεχνάτε το νούμερο ένα κανόνα για να αποφύγετε την αφυδάτωση: νερό και πάλι νερό! Πίνετε άφθονο νερό και χυμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μην ξεχνάτε οτι ο καφές και το τσάι, παρότι υγρά, αφυδατώνουν τον οργανισμό. Καλό καλοκαίρι!