Το φαρμακείο της φύσης και τα κρυολογήματα του φθινοπώρου

Το μέλι είναι αγαπημένο συστατικό της Μεσογειακής διατροφής και προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία. Ο Ιπποκράτης θεωρούσε το μέλι «ελιξήριο της ζωής», ενώ οι Κινέζοι το χρησιμοποιούν από το 200 π.Χ. για θεραπευτικούς λόγους. Τακτική κατανάλωση από μέλι βοηθάει στην καταπολέμηση συμπτωμάτων κρυολογήματος όπως ο βήχας και καλό είναι να το συνδυάσετε με λεμόνι και κανέλα. Η κανέλα έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές, αντι-ιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες δηλαδή ότι καλύτερο για κρυολογήματα. Το λεμόνι με τη σειρά του δημιουργεί όξινο περιβάλλον το οποίο είναι εχθρικό προς βακτήρια και ιούς.
Andy Crawford via Getty Images

«Τα πάντα στη γη έχουν ένα σκοπό και κάθε βότανο θεραπεύει μια ασθένεια». Αυτή είναι η Ινδιάνικη θεωρία της Ύπαρξης και ενώ ο ρόλος της Ιατρικής είναι αναμφισβήτητος, η φύση μας προσφέρει σημαντικά βοηθήματα. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που η Επιστήμη στρέφεται σε φυσικές πηγές. Το φθινόπωρο έχουμε 80% περισσότερες πιθανότητες να κρυολογήσουμε καθώς η αλλαγή της εποχής συνοδεύεται από μεγάλες εναλλαγές στη θερμοκρασία. Ίσως τώρα λοιπόν να είναι η κατάλληλη εποχή να ανακαλύψετε το φαρμακείο της φύσης που έχετε στα ντουλάπια της κουζίνας σας.

Σκόρδο

Το σκόρδο ίσως είναι το πιο ισχυρό φυσικό αντιβιωτικό που υπάρχει. Το χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο όταν δεν είχαν πενικιλίνη. Η ουσία που χαρίζει στο σκόρδο τις αντιβιοτικές του ιδιότητες ονομάζεται allicin και του δίνει και τη χαρακτηριστική του μυρωδιά. Επιστημονική μελέτη του 1999 κατέληξε στο συμπέρασμα οτι το σκόρδο έχει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντιπαρασιτικές και αντι-ιικές ιδιότητες. Το να τρίψετε μερικές σκελίδες σκόρδο σε ζεστό νερό και να το πιείτε, όσο ασχημο και αν ακούγεται, είναι μια καλή πρώτη αντιμετώπιση όταν νιώθετε την επικείμενη έναρξη κρυολογήματος.

Κρεμμύδι

Εκτός από το σκόρδο, το κρεμμύδι επίσης παρουσιάζει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες όπως αναφέρει μελέτη του 2004. Το θείο που περιέχει το κρεμμύδι είναι αυτό που του δίνει τη χαρακτηριστική του μυρωδιά και τις αντιβακτηριακές ιδιότητες. Αποτελεσματικό κατά των κρυολογημάτων, ισχυρό αντιφλεγμονώδες αλλά και πολύ καλό για την υγιή ροή του αίματος. Φτιάξτε λοιπόν μια κρεμμυδόσουπα γιατί εκτός από πολύ γευστική είναι και πολύ χρήσιμη!

Χαμομήλι

Το ταπεινό χαμομηλάκι έχει σπουδαίες ιδιότητες. Μελέτη του 2009, που δημοσιεύτηκε στο Life Sciences, διαπίστωσε οτι το χαμομήλι προκαλεί στα κύτταρα παρόμοιες αντιδράσεις με αυτές των μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων. Επίσης το Memorial Sloan-Kettering Cancer Center προσθέτει οτι το χαμομήλι έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Όταν λοιπόν έχετε πονόλαιμο ένα ζεστό ρόφημα με χαμομήλι θα σας ανακουφίσει αμέσως.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην Ασιατική και Ινδική κουζίνα και έχει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Βοηθάει στη ανακούφιση γαστεντερικών ενοχλήσεων καθώς επίσης και στην καταπολέμηση της αναγούλας. Περιέχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες που ονομάζονται gingerols οι οποίες προσφέρουν ανακούφιση συμπτωμάτων σε άτομα με οστεοαρθρίτιδες και ρευματοειδείς αρθρίτιδες. Το τζίντζερ βοηθάει επίσης στην προώθηση υγιούς εφίδρωσης και έτσι συμβάλλει στην αποβολή τοξινών κατά τη διάρκεια κρυολογήματος. Τέλος, το τζίντζερ μπλοκάρει την παραγωγή ουσιών που προκαλούν συμφόρηση των βρόγχων και οι ουσίες gingerols που περιέχει είναι φυσικά κατασταλτικά του βήχα.

Μέλι

Το μέλι είναι αγαπημένο συστατικό της Μεσογειακής διατροφής και προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία. Ο Ιπποκράτης θεωρούσε το μέλι «ελιξήριο της ζωής», ενώ οι Κινέζοι το χρησιμοποιούν από το 200 π.Χ. για θεραπευτικούς λόγους. Τακτική κατανάλωση από μέλι βοηθάει στην καταπολέμηση συμπτωμάτων κρυολογήματος όπως ο βήχας και καλό είναι να το συνδυάσετε με λεμόνι και κανέλα. Η κανέλα έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές, αντι-ιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες δηλαδή ότι καλύτερο για κρυολογήματα. Το λεμόνι με τη σειρά του δημιουργεί όξινο περιβάλλον το οποίο είναι εχθρικό προς βακτήρια και ιούς. Συγκεκριμένα το μέλι Manuka περιέχει περισσότερα ανόργανα άλατα, αμινοξέα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά από κάθε άλλο είδος μελιού, και έτσι ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και δίνει περισσότερη ενέργεια.

Βότανα και αιθέρια έλαια

Αιθέρια έλαια από θυμάρι, ρίγανη, tea tree, γεράνιο, grapefruit και lavender περιέχουν αντιβακτηριακούς παράγοντες και συμβάλλουν στην καταπολέμηση των μικροβίων. Ιδιαίτερα η ρίγανη έχει χαρακτηριστεί ως θαυματουργό βότανο. Περιέχει τις ουσίες θυμόλη και καρβακρόλη οι οποίες έχει βρεθεί οτι καταπολεμούν διάφορες μολύνσεις και φλεγμονές. Το θυμάρι έχει αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ ο ευκάλυπτος ελευθερώνει την ανάσα και καταπραΰνει φλεγμονές της ρινικής κοιλότητας. Επίσης κάντε εισπνοές πάνω από βραστό νερό με θυμάρι και ο βήχας θα κοπεί μαχαίρι.

Κοτόσουπα

Κλασική, αγαπημένη και τόσο θαυματουργή! Η κοτόσουπα κάνει καλό όταν έχετε κρυολόγημα για διάφορους λόγους. Κατ 'αρχάς, κρατάει τον οργανισμό ενυδατωμένο. Όταν είστε άρρωστοι χρειάζεστε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια υγρών την ημέρα. Ο ατμός από τη σούπα βοηθάει στην ανακούφιση από την συμφόρηση της μύτης και του πονόλαιμου. Τέλος, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ουσίες στο κοτόπουλο βοηθάνε να μειωθεί η φλεγμονή που σχετίζεται με το κρυολόγημα και οτι ρίχνει και τον πυρετό.

Θα πρέπει να τονιστεί οτι πάντα πρέπει να συμβουλεύεστε στο γιατρό σας και ότι σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για αντικατάσταση φαρμάκων αλλά απλά για βοηθήματα. Βοηθήματα της φύσης τα οποία όμως θα σας εκπλήξουν με τις θαυματουργές τους ιδιότητες. Ψάξτε λοιπόν τα ντουλάπια σας και θα εκπλαγείτε με το πόσα «φάρμακα» κρύβουν.