California Pacific Highway 1: Το παραθαλάσσιο road trip των ονείρων

Εδώ και χρόνια είχε πέσει στα χέρια μου ένα βιβλίο του National Geographic με τα καλύτερα road trips που αξίζει κανείς να κάνει πριν πεθάνει. Η αγάπη για ταξίδια και περιπέτεια με έκανε και το ξεφύλλισα όλο. Τα πιο πολλά ταξίδια μου φάνηκαν άπιαστα και δύσκολα. Εκτός από ένα: California Pacific Highway 1. Όνειρο μακρινό και δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο και άπιαστο. Όπως όλα τα όνειρα εξάλλου.
Bob Stefko via Getty Images

Εδώ και χρόνια είχε πέσει στα χέρια μου ένα βιβλίο του National Geographic με τα καλύτερα road trips που αξίζει κανείς να κάνει πριν πεθάνει. Η αγάπη για ταξίδια και περιπέτεια με έκανε και το ξεφύλλισα όλο. Τα πιο πολλά ταξίδια μου φάνηκαν άπιαστα και δύσκολα. Εκτός από ένα: California Pacific Highway 1. Όνειρο μακρινό και δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο και άπιαστο. Όπως όλα τα όνειρα εξάλλου.

Άρχισα να ψάχνω τα πάντα για το δημοφιλές αυτό road trip και να προετοιμάζομαι. Ψυχολογικά τουλάχιστον. Πέρασαν 1-2 χρόνια και ένα επαγγελματικό ταξίδι στη Νέα Υόρκη έγινε αιτία να πραγματοποιήσω το όνειρο μου. Έφυγα αμέσως μετά για California. Άρχισα νότια και κατευθύνθηκα βόρεια.

San Diego. Γνωστό για τον ήπιο καιρό και τις παραλίες του. Πάνω από 100 χιλιόμετρα χρυσής αμμουδιάς και περίπου 300 μέρες ήλιο το χρόνο. Έντονη η παρουσία του Μεξικάνικου στοιχείου, καθώς το San Diego απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από την πόλη Tijuana του Μεξικό. Είναι και η πόλη του Comic-Con, η ετήσια διοργάνωση αφιερωμένη στα comics, που διεξάγεται στο San Diego από το 1970. Μην ξεχάσετε να επισκευτείτε την κοινότητα της La Jolla όπου θα δείτε πανέμορφο ηλιοβασίλεμα, θαλάσσιους ελέφαντες να λιάζονται και θα απολαύσετε πεντανόστιμο Μεξικάνικο φαγητό.

Orange County. Γνωστό και ως The O.C., εξού και η τηλεοπτική σειρά, το Orange County έχει το ultimate California lifestyle. Περιοχή εκλεπτυσμένη, 70 χιλιόμετρα χρυσής αμμουδιάς, παράδεισος για surfers και beach parties, χλιδάτα resorts και spas, ατελείωτες επιλογές για διασκέδαση και πολιτιστική εξερεύνηση. Στο Anaheim, βρίσκεται και το πρώτο Disneyland Theme Park. Στο Orange County δεν θα νιώσεις τουρίστας αλλά οτι ανήκεις στο California dreaming, όπως τραγουδούσαν και οι Mamas and Papas.

Los Angeles. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ανάμεσα σε συνοικίες εκατομμυρίων όπως το Bel-Air, τα Hidden Hills, το Malibu και το Beverly Hills, η πόλη των αγγέλων έχει μια προσιτή ηρεμία με χαλαρά vibes. Το Los Angeles φαίνεται να τα έχει όλα: θάλασσα (χιλιόμετρα χρυσής αμμουδιάς και φοίνικες), βουνό (φτάστε μέχρι το Hollywood sign για απίστευτη θέα), ποδήλατο (ακολουθείστε τον ποδηλατόδρομο από την Santa Monica μέχρι το Venice), μαγαζιά (κάντε μια βόλτα στο θρυλικό Rodeo Drive και στα πιο ακριβά μαγαζιά του κόσμου), celebrities (κάντε μια βόλτα στο Hollywood Walk of Fame).

Santa Barbara. Το Μεσογειακό κλίμα και οι γραφικές ακτές έχουν δώσει στη Santa Barbara το παρατσούκλι Aμερικάνικη Ριβιέρα και όχι άδικα. Πεντακάθαρη, προσεγμένη πόλη με έντονο το στοιχείο της ηρεμίας και της τάξης. Στις ακτές εδώ θα βρείτε το Channel Islands National Park, ένα σύμπλεγμα πέντε νησιών με μοναδική οικολογική ποικιλότητα. Τα προστατευμένα αυτά νερά προσφέρουν ευκαιρίες για καταδύσεις. Αν είστε τυχεροί, θα δείτε θαλάσσια λιοντάρια, δελφίνια και θαλάσσιους ελέφαντες.

Pismo Beach. Ακριβώς στη μέση μεταξύ Los Angeles και San Francisco βρίσκεται το Pismo beach. Ήσυχη πολή με περίπου 8000 κατοίκους. Το φαγητό εξαιρετικό καθώς θεωρείται "The clam capital of the world", δηλαδή η καλύτερη πόλη του κόσμου για να φάτε πεντανόστιμα οστρακοειδή. Στο εστιατόριο Cracked Crab θα φάτε και τα πιο νόστιμα βασιλικά καβούρια. Πριν φύγετε, χαλαρώστε στο γραφικό Shell Beach.

Morro Bay. Το σκηνικό εδώ αλλάζει δραματικά. Το Morro Bay είναι ένα ήσυχο ψαροχώρι, γεμάτο σπάνια πτηνά και θαλάσσια θηλαστικά. Η τοπική αλιευτική βιομηχανία είναι από τις πιο σημαντικές στην California. Σήμα κατατεθέν, το Morro Rock, που ονομάστηκε έτσι από τον εξερευνητή Juan Rodriguez Cabrillo τον 16ο αιώνα. Δημιουργεί ένα τοπίο άγριας φύσης και μυστηρίου.

Big Sur. Πρίν ξεκινήσεις να οδηγείς το Big Sur, πρέπει να ξέρεις οτι δεν υπάρχουν περιθώρια επιστροφής, φόβου ή δειλίας: 240 χιλιόμετρα ακτογραμμής, κατά τόπους χωρίς σήμα τηλεφώνου, βενζινάδικο ή πρόσβαση σε νερό και φαγητό. Το οδήγημα δύσκολο αλλά και προκλητικά όμορφο: οδηγείς σε υψόμετρο και ο δρόμος είναι εντελώς κορδέλα. Η ανταμοιβή όμως αξίζει. Περάστε τη θρυλική Bixby Creek Bridge και κάντε μια στάση να εξερευνήσετε Εθνικούς Δρυμούς όπως το Los Padres National Forest.

Την μυθική αυτή ακτογραμμή χτυπάνε άγρια κύμματα, το βουνό συναντάει τη θάλασσα και το όνειρο την πραγματικότητα. Η ομορφιά απερίγραπτη με θέα που κόβει την ανάσα. Ξεχνάς τα πάντα και υποκλίνεσαι στο μεγαλείο της φύσης.

Carmel & Monterey. Το Carmel-by-the-Sea είναι μια πόλη ρομαντική. Καταλαβαίνεις αμέσως ότι το βιωτικό επίπεδο είναι ανεβασμένο. Έχει καλλιτεχνικό αέρα, με όμορφες γκαλερί και γραφικά bistro. Έχει μια γκαλερί για κάθε 34 κατοίκους! Η παραλία Carmel είναι πεντακάθαρη, φιλική προς σκύλους, με άσπρη αμμουδιά.

Συνεχίστε στην πόλη του Monterey. Εδώ θα συναντήσετε το Monterey Bay National Marine Sanctuary, το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στην Αμερική. 450 χιλιόμετρα ακτογραμμής με ποικίλα οικοσυστήματα γεμάτα πτηνά, θαλάσσια θηλαστικά, ψάρια και φυτά. Η περιοχή είναι προστατευόμενη και χρησιμοποιείται πολύ για επιστημονικές έρευνες.

San Francisco. "I left my heart in San Francisco" τραγουδούσε το 1953 ο Tony Bennett και όσοι επισκέπτονται την περίφημη αυτή πόλη πιστεύω ότι συμφωνούν. Πόλη χαλαρή, φιλική, με Ευρωπαϊκό αέρα. Δεν ξέρεις τι να πρωτοκοιτάξεις: η Golden Gate Bridge κλέβει την παράσταση, το Alcatraz επιβλητικό και ταυτόχρονα παγερό ενώ το Fisherman's Wharf προσφέρει εστιατόρια όπου θα φάτε την περίφημη θαλασσινή σούπα chowder. Να είστε όμως προετοιμασμένοι: ή θα περπατάτε στους απίστευτα ανηφορικούς και κατηφορικόυς δρόμους του San Francisco, ή θα είστε γενναίοι και θα τους οδηγήσετε ή θα ανεβείτε στο σήμα κατατεθέν της πόλης, το tram, εμπειρία ανάλογη με τρενάκι του λούνα πάρκ!

Το όνειρο κάπου εδώ τελείωσε. Μου άφησε περιπετειώδεις εμπειρίες, ενδιαφέρουσες γνωριμίες, όμορφες αναμνήσεις, περίπου 3000 φωτογραφίες και άλλες τόσες εικόνες στο μυαλό μου. Αν μπορούσα θα το έκανα όλο από την αρχή.

Δημοφιλή