Ο TAP λοιπόν, είναι ένα έργο του μέλλοντος, όπως λένε οι εμπνευστές και κατασκευαστές του, το οποίο θα συμβάλει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης για τις επόμενες δεκαετίες. Οι μέτοχοι του TAP (Πολυεθνική), είναι μεγάλες εταιρείες, με διεθνή εμπειρία στον τομέα της ενέργειας, με έδρα, την Ελβετία. Το 2013 αναγνωρίστηκε από την Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές.
Athanasios Gioumpasis via Getty Images

Αναπτυξιακή επένδυση ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου

Ήταν ένα πρωινό διαφορετικό από τα άλλα. Πολύ επαγγελματικό. Και ταυτόχρονα με άνεση και φιλική ατμόσφαιρα. Στις 10:30 το πρωΐ, στο ξενοδοχείο HILTON με καφέ και γλυκίσματα μας περίμεναν οι οικοδεσπότες μας. Εκπρόσωποι, Έλληνες και ξένοι, της εταιρείας TAP. Trans Adriatic Pipeline. Πρόκειται για τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη, μέσα από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία.

Το μήκος του Aγωγού στην Ελλάδα είναι περίπου 550 χλμ. το μεγαλύτερο στη συνολική διαδρομή από τις τρεις χώρες. Στην Αλβανία το χερσαίο τμήμα έχει 215 χλμ. και το υποθαλάσσιο 37. Στην Ιταλία, το υποθαλάσσιο μήκος ανέρχεται σε 45 χλμ., το χερσαίο μόνο 8,2 χλμ.

Ο Αμερικανός Πρέσβης

Αφορμή ήταν το ATHENS ENERGY FORUM 2017 που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τους NEW YORK TIMES με τις ενεργειακές γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Ο Αμερικάνος πρέσβης Geoffrey Pyatt στην ομιλία του, κατά την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου, είπε χαρακτηριστικά πως η Ενέργεια είναι η υπ' αριθμόν ένα πηγή ανάπτυξης .

Έργο του μέλλοντος

Ο TAP λοιπόν, είναι ένα έργο του μέλλοντος, όπως λένε οι εμπνευστές και κατασκευαστές του, το οποίο θα συμβάλει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης για τις επόμενες δεκαετίες. Οι μέτοχοι του TAP (Πολυεθνική), είναι μεγάλες εταιρείες, με διεθνή εμπειρία στον τομέα της ενέργειας, με έδρα, την Ελβετία.

Το 2013 αναγνωρίστηκε από την Ε.Ε.. το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές.

Μόλις ολοκληρωθούν τα έργας κατασκευής, (το 2020 ανοίγουν οι βάνες υγραερίου, μας λένε), το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ, ο TAP θα αποτελέσει σημαντικό σκέλος του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συναρπαστικό ταξίδι

Οι συνομιλητές μας είναι αισιόδοξοι, με αυτοπεποίθηση, και με σιγουριά - υπερβολική ίσως για το μέλλον του χώρου τους τουλάχιστον.

Μας μίλησαν κατ' αρχήν ο Achilles Tsaltas, εκ μέρους του New York Times - υπεύθυνος για τις διεθνείς διοργανώσεις, δυναμικός και πανταχού παρών. Ο Rikard Scoufias, η πολύ πρόθυμη κι ευγενική Κατερίνα Μουζουράκη, η Ulrike Andres.

Ήταν ωραίο να τους ακούς σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου η ανάπτυξη, οι επενδύσεις τα όνειρα για ένα όμορφο μέλλον είναι... όνειρα.

Περιέγραψαν την δουλειά τους σαν ένα συναρπαστικό ταξίδι, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Χωρίς να παραβλέπουμε, λένε, την πραγματικότητα, επαινούν την μέχρι τώρα επιχειρηματική τους συνεργασία στην Ελλάδα.

Καλούν τους ξένους να έρθουν στην Ελλάδα

Δεν πιστεύουν στα καταστροφικά σενάρια. Συστήνουν στους ξένους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα για εμπορικές δραστηριότητες. Δεν είναι πολιτικό το ζήτημα λένε. Είναι εμπορικό. Και το εντυπωσιακότερο: Έχουν εξαιρετική, λένε, συνεργασία με τις διαδοχικές Ελληνικές κυβερνήσεις!

Στόχος η επιτυχία

Μοιάζετε να μιλάτε για κάποιο έργο σε κάποια άλλη χώρα, όπου όλα λειτουργούν ρολόι. Η φτωχευμένη Ελλάδα έχει και τέτοιες αναλαμπές; Ρωτήσαμε.

Η επιτυχία του TAP θα είναι ασφαλής επιτυχία και για την Ελλάδα, η οποία μπορεί να γίνει επίκεντρο ενεργειακής ανάπτυξης στη Ευρώπη, με κομβικό ρόλο. Δεν μας νοιάζει το θα.

Αλλά;

Το τώρα!.. Το έργο απτελεί πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, δίνει νέες θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα.

Το θετικό στην οικονομική ανάπτυξη της φιλοξενούσας χώρας είναι στην διάρκεια της κατασκευής.

Πρωτοπόρο ταξίδι

Στην Ελλάδα διασχίζει 1.693 δρόμους 722 ποτάμια και 20 σιδηροδρομικές γραμμές. Συνολικά θα επηρρεάσει στα Δικαιώματα Γης 45.000 ιδιοκτήτες. Αυτό δεν είναι πολύπλοκο; O TAP δεσμεύεται ότι θα διασφαλίσει πως όλοι οι ιδιοκτήτες και χρήστες Γης που ζουν κατά μήκος του θα αποζημιωθούν με σεβασμό. Αυτό είναι στα λόγια;

Οι εργολήπτες συνεργάζονταν με εταιρείες με εμπειρία σ' αυτά τα θέματα.

Περιβάλλον και αρχαιότητες

Συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους και κοινότητες. Τα πρότυπα ασφαλείας είναι υψηλά, υποστηρίζουν.

Η προστασία του περιβάλλοντος; Αυτή είναι η μεγάλη μας δέσμευση.

Ο Μέγας Αλέξανδρος

-Με τις αρχαιότητες; Είναι ένα τεράστιο ζήτημα, όταν το έργο είναι υπόγειο στην Ελλάδα, και είναι αυτονόητο, να απαιτεί προστασία και σεβασμό. Τι κάνετε;

- Ελπίζουμε ότι δεν θα βρούμε τον Μέγα Αλέξανδρο!, λένε γελώντας και ταυτόχρονα διαβεβαιώνουν για μια σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπισή τους. Υπάρχει διεθνής υποδομή τονίζουν.

Δημοφιλή