ΤΟ BLOG
07/03/2017 07:11 EET | Updated 08/03/2018 07:12 EET

Η διαδοχή στον ΣΕΤΕ

Μοιάζει με αγώνες Σκυταλοδρομίας η αναμενόμενη (τον ερχόμενο Μάϊο) διαδοχή στην κορυφή της Διοικητικής Πυραμίδας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, (ΣΕΤΕ). Ο 63χρονος Ανδρέας Ανδρεάδης πρόεδρος ως τον Μάϊο, μετά από δύο θητείες ΣΕΤΕ, παραδίδει στον 47χρονο Γιάννη Ρέτσο - υποψήφιος πρόεδρος στις ερχόμενες εκλογές.

eurokinissi

Μετά τον Ανδρεάδη, υποψήφιος ο Γ. Ρέτσος

Μοιάζει με αγώνες Σκυταλοδρομίας η αναμενόμενη (τον ερχόμενο Μάϊο) διαδοχή στην κορυφή της Διοικητικής Πυραμίδας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, (ΣΕΤΕ). Ο 63χρονος Ανδρέας Ανδρεάδης πρόεδρος ως τον Μάϊο, μετά από δύο θητείες ΣΕΤΕ, παραδίδει στον 47χρονο Γιάννη Ρέτσο - υποψήφιος πρόεδρος στις ερχόμενες εκλογές.

"In his way" Υπουργός Τουρισμού

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης

Κοσμοπολίτης ο Ανδρέας Bon Viveur. Μαχητικός, αποτελεσματικός. Έχει συμβάλλει τα μεγίστα στην αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού, για την οποία έχει δώσει μεγάλες μάχες. Ουσιαστικά, τα τελευταία ιδίως, χρόνια της θητείας του, λένε πολλοί, έμοιαζε να είναι αυτός, ένας άλλος Υπουργός Τουρισμού. Χαρακτηριστικό του οι καινοτόμες ιδέες για την Ανάπτυξη.

Με μια βαλίτσα στο χέρι έχει οργώσει την υφήλιο, προσπαθώντας να ενισχύσει την Ελλάδα. Και βεβαίως και τις επιχειρήσεις του. Αφού με τον μεγαλύτερο αδερφό του Σταύρο, σοβαρός, αυστηρός, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σεμνός, βραβευμένος ως πρωτοπόρος επιχειρηματίας, θεωρούνται, οι δυο τους, «γκουρού του τουριστικού επιχειρείν, με το οικογενειακό τους όνομα δυνατά δεμένο με τον ελληνικό Τουρισμό.

Έχοντας γνωρίσει και τους δύο προσωπικά, ο καθένας έχει την δική του γοητεία, θέλω να τους επαινέσω και δημόσια. Μαζί τους βεβαίως και τον Γ. Βερνίκο πρόεδρο της ΟΚΕ (Οικονομική-Κοινωνική Επιτροπή), από τους ιδρυτές του ΣΕΤΕ, ο οποίος αποτελεί απαραίτητο σταθεροποιητικό στοιχείο, έχοντας επαφή με όλους.

Speed

Με μεγάλη ταχύτητα «σπινταρισμένος» και πολλά υποσχόμενος έχει μπει εδώ και αρκετά χρόνια στον κόσμο του τουρισμού, την αποκαλούμενη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, ο επιχειρηματίας Γιάννης Ρέτσος.

Ο Γιάννης Ρέτσος

Με θέα την Ακρόπολη

Τον γνώρισα στον δικό του χώρο. Στο κτήριο που κάποτε στέγαζε το Υπουργείο Παιδείας και τώρα μεταμορφώθηκε στο φρέσκο ξενοδοχείο ELECTRA της οδού Μητροπόλεως.

Με υποδέχθηκε νωρίς το μεσημέρι, πολύ ευγενικοί στην είσοδο. Για να ανέβουμε στο roof, με την εκπληκτική θέα. Ολοφώτεινη η Ακρόπολη, με τον Παρθενώνα να λάμπει, τον Λυκαβητό απέναντι, την Μητρόπολη μπροστά.

-Της τα συγχωρείς όλα της Ελλάδας όταν έχεις μπροστά σου αυτό το αριστούργημα... Είναι κάτι που λέω συχνά, τώρα τελευταία, όταν απολαμβάνω τις ομορφιές της χώρας μου. Σχεδόν μονολογούσα.

Φυσικά συμφώνησε. Αλλά, μου είπε ότι, είναι καλύτερα εκεί βραδάκι. Όλα φωτισμένα. Και κρύβονται και οι ασχήμιες της Αθήνας.

Καλές σπουδές με συνέχεια

Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και στη συνέχεια Διοίκηση Ξενοδοχείων στο Cornell University των ΗΠΑ. Και τώρα: Διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος στα Electra Hotels, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο. Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχείων και ως τώρα Α΄ Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Καλό Δυναμικό...

Βρυξέλλες

Στην κουβέντα μας έρχεται αμέσως στο θέμα του. Από τις προτεραιότητες του, εάν εκλεγεί, είναι η λειτουργία Αντιπροσωπείας του ΣΕΤΕ στις Βρυξέλλες. Η ενίσχυση, δηλαδή, του Ελληνικού Τουρισμού στο Κέντρο της Ευρώπης.

Μιλάει για την θεσμική ισχυροποίηση του ΣΕΤΕ, που είναι επίτευγμα της προηγούμενης εξαετούς θητείας του Α. Ανδρεάδη και τονίζει τον καθοριστικό ρόλο, που κατάφερε ο ΣΕΤΕ να έχει μέσα στην Ελληνική κοινωνία, τον οποίο βεβαίως σκοπεύει ο ίδιος να συνεχίσει.

Διεκδικεί...

- Ξέρω να διεκδικώ. Λέει κάπως αυτάρεσκα

- Δηλαδή; Τι κάνετε; Τον ρωτώ.

- Οι παλαιότεροι με συμβουλεύουν, όταν πάω σε μια διαπραγμάτευση να ζητάω κατ' αρχήν περισσότερα, με στόχο να κερδίσω, ας πούμε, τα μισά.

- Και;

- Όχι. Δεν συμφωνώ. Διεκδικώ κατευθείαν αυτό ακριβώς που θέλω. Το υπερασπίζομαι δυνατά, επίμονα και ανοιχτά. Και συνήθως το πετυχαίνω...

- Ωραία! Αυτή είναι η διαδικασία. Η ουσία στον Τουρισμό; Η δική σας δηλαδή οπτική, τώρα μέσα στην κρίση ποια είναι; Ήταν η ερώτησή μου. Κι εκείνος απαντά ορμητικά-

Οι... ατάκες του

- Στον τουρισμό τίποτα δε μας χαρίζεται. Χρειάζεται στρατηγική και σχέδιο ανάπτυξης, διαρκής συνεργασία και διεκδίκηση, ισχυρή εκπροσώπηση. Αυτός είναι ο δρόμος της Ανάπτυξης.

- Αν θέλουμε το 2017 να τα καταφέρουμε τότε πρέπει να προχωρήσουμε σε ρήξη με το παρελθόν και τις παθογένειές του.

- Εμείς οφείλουμε να είμαστε ακόμα πιο ισχυροί. Ακόμα πιο ενωμένοι. Ακόμα πιο σύγχρονοι και ρηξικέλευθοι. Οφείλουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα.

- Εξωστρέφεια, ενδυνάμωση της θεσμικής μας υπόστασης και ισχυρό μοντέλο εκπροσώπησης. Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας.

- Το δίδαγμα της κρίσης είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν μπήκαμε σε φάση εσωστρέφειας ή ενδοσκόπησης. Αυτό ήταν το κλειδί της επιτυχίας μας.

- Ο τουρισμός αποτελεί πλέον το πιο αξιόπιστο όχημα για την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση. Η κοινωνική και οικονομική προσφορά του είναι τεράστια.

- Τώρα χρειαζόμαστε ένα νέο και σύγχρονο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα οδηγήσει τον Ελληνικό Τουρισμό στην νέα δεκαετία, στην νέα εποχή.

Αισιόδοξος

Είναι αισιόδοξος πως η Ελλάδα θα βγει από κρίση με τον Τουρισμό να έχει παίξε σημαντικό ρόλο σ' αυτήν την προσπάθεια.

Ποιότητα

Μιλάει για την αύξηση θέσεων εργασίας. Για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Και βεβαίως για ποιότητα υπηρεσιών. Όχι μόνο στις μεγάλες τουριστικές μονάδες αλλά και τις μικρές, που αποτελούν, όπως λέει ζωντανό κομμάτι του τουρισμού μας. Και το μεγάλο ζητούμενο; Η προσέλκυση νέων αξιόλογων τουριστικών επενδύσεων.