Κοσμοπολίτικο Βερολίνο

Φεύγοντας, λοιπόν, από τους Δελφούς «πετάξαμε» για το Βερολίνο, με αφορμή την ΙΤΒ, Διεθνή Τουριστική Έκθεση, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως, που πραγματοποιείται τέτοια εποχή, στην γερμανική πρωτεύουσα. Η ελληνική παρουσία ήταν πραγματικά έντονη, πολυπληθής. Δικαιολογημένα, άλλωστε, αφού η χώρα μας είναι από τις ωραιότερες του κόσμου, πόλος έλξης τουριστών απ' όλον τον Πλανήτη.
archive

Μετά τους Δελφούς στο Βερολίνο. Μόλις ολοκληρώθηκε το Δελφικό οικονομικό Συμπόσιο Delphi Economic Forum, που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στον Ομφαλό της Γης, εκεί όπου 27 αιώνες πριν ανθούσε η Δελφική Αμφικτυονία.

Με την συμμετοχή προσωπικοτήτων από τον Ελληνικό και Διεθνή Ακαδημαϊκό, πολιτικό, οικονομικό, κόσμο και βεβαίως εκείνον του πολιτισμού. Με ανησυχίες και προτάσεις για το παρόν και το μέλλον της Ηπείρου μας. Με την επισήμανση, μεταξύ άλλων, πως ο λαϊκισμός είναι σύγχρονη απειλή στις κοινωνίες της Δύσης.

Φεύγοντας, λοιπόν, από τους Δελφούς «πετάξαμε» για το Βερολίνο, με αφορμή την ΙΤΒ, Διεθνή Τουριστική Έκθεση την μεγαλύτερη παγκοσμίως, που πραγματοποιείται τέτοια εποχή, στην γερμανική πρωτεύουσα.Η ελληνική παρουσία ήταν πραγματικά έντονη, πολυπληθής. Δικαιολογημένα, άλλωστε, αφού η χώρα μας είναι από τις ωραιότερες του κόσμου, πόλος έλξης τουριστών απ' όλον τον Πλανήτη.

Ο γαλάζιος ΕΟΤ

Διασχίσαμε όλο τον... κόσμο για να φτάσουμε ως το Ελληνικό Περίπτερο, στα εγκαίνια της Έκθεσης, με την παρουσία της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και του Γ. Γ. Του ΕΟΤ Δημήτρη Τρυφωνόπουλου.

Εξωτικά ταξίδια

Ήταν εντυπωσιακό και γοητευτικό να προσπερνάς τις εξωτικές ομορφιές της Κόστα Ρίκα, του Αγίου Δομίνικου, της Βραζιλίας, της Ινδίας και τόσων άλλων, με τοπικά εδέσματα, μουσικές, χορούς, τοπικές ενδυμασίες, περπατώντας ανάμεσα στα καλλιτεχνικά, παρδαλά συνήθως στημένα εθνικά περίπτερά τους!

Ακόμη φοράω την κόκκινη κορδελίτσα, που μου πέρασε σα βραχιόλι στο χέρι, η ευτραφής Βραζιλιάνα που χόρευε και με σταμάτησε. Κάνε τρεις ευχές μου είπε με πολύ πλατύ χαμόγελο, στα κόκκινα βαμμένα χείλη της, και μου φόρεσε το δώρο της...

Αισιόδοξοι: Έλενα Κουντουρά - Με χαμόγελο ο Δημήτρης Τρυφωνόπουλος

Κατάκοποι, αλλά χορτάτοι από την γεμάτη διαφορετικές εικόνες διαδρομή φτάσαμε στο Γαλάζιο Ελληνικό Περίπτερο.

Εκεί ο Γ. Γ. Του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος σε αλλεπάλληλα ραντεβού και επαφές με ξένους αξιωματούχους, με φωτεινό χαμόγελο, αισιόδοξος, ακαταπόνητος προσπαθεί για την προώθηση του Τουρισμού μας.

Κι εμείς ανάμεσα σε φίλους και γνωστούς. Τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδη, ο οποίος δήλωσε πως, στην Ελλάδα αναμένονται 1,5 εκατομύρια αφίξεις το 2017.

Τα συνολικά έσοδα μπορεί να κινηθούν μεταξύ 14,2 και 14,5 δισ. ευρώ συμβάλλοντας δυναμικά στην ελληνική οικονομία. Προϋπόθεση όλων αυτών τόνισε είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και φυσικά η μείωση της υπερφορολόγησης.

Τον υποψήφιο νέο Πρόεδρο Γιάννη Ρέτσο, τον Γ. Αγγελόπουλο, με ιστορία της οικογένειάς του στον χώρο του Τουρισμού, την βραβευμένη στη Ρόδο Μαίρη Καμπουροπούλου. Τον εμπορικό οικονομικό Ακόλουθο της Πρεσβείας μας πολυταξιδεμένο Χρ. Ντοκομέ. Τον αγαπητό συνάδελφο Γιώργο Παππά. Τον δραστήριο και αεικίνητο, επαρκέστατο στο πόστο του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας Ν. Βλαχάκη και πολλούς άλλους ξενοδόχους από τα νησιά μας, με ποτήρι «Νυχτέρι» στο χέρι, ένα από τα τοπικά κρασιά της Σαντορίνης και βέβαια ελληνικούς μεζέδες, ακούγαμε τα καλά νέα για τον Τουρισμό μας.

Διψήφια αύξηση τουρισμού, μας λέει ο Γ.Γ. ΕΟΤ

Εξαιρετικά υψηλή είναι η ζήτηση για την Ελλάδα στο Γερμανικό ταξιδιωτικό κοινό το 2017. Και συγκεκριμένα θεαματική διψήφια αύξηση μέχρι 70% καταγράφεται στα τουριστικά πακέτα από την Γερμανία προς την Ελλάδα για το 2017, σε σχέση με το 2016, όπως επίσημα δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικού Γραφείου της Γερμανίας DRV Norber Fiebing.

Ελληνική Βραδιά

Χαρούμενοι και αισιόδοξοι ήσαν και το έδειχναν η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο Γ.Γ. του ΕΟΤ Δ. Τρυφωνόπουλος, με την παρουσία του Έλληνα πρέσβη Θεοδ. Δασκαρόλη σε μια όμορφη ελληνική βραδυά. Με χρώματα, μουσική, υπέροχες γεύσεις κυρίως ελληνική ζωντάνεια που διοργάνωσαν στο «Grand Hyatt» για την προβολή της χώρας μας και του Τουρισμού μας και συμμετείχαν κορυφαίοι αξιωματούχοι της Γερμανίας (από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Παιδείας από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ κ.ά. και της παγκόσμιας βιομηχανίας Τουρισμού.

Υμνεί την Ελλάδα

Ύμνο για την Ελλάδα, την Ιστορία, τον Πολιτισμό μας έκανε μιλώντας μαζί μας ο Γ. Γ. Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμό του ΟΗΕ, ο Ιορδανός Τάλεμπ Ριφάϊ. «Υπάρχουμε χάρη σε σας!». Έλεγε και το πίστευε. «Οι αρχές, οι αξίες, οι ιδέες, οι βάσεις της Ανθρωπότητας, είναι δικές σας. Είστε το Φως! Είπε και με αγκάλιασε... Τι όμορφα λόγια... Μαζί μ' αυτή την δυνατή προσωπικότητα, το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού διοργανώνει στις 26 -27 Απριλίου στην Αλεξανδρούπολη διεθνή συνάντηση για το πρόγραμμα «Δυτικός Δρόμος του Μεταξιού».

Στο Adlon

Η διαμονή μας στο ιστορικό ξενοδοχείο Adlon, το πιο κοσμικό του Βερολίνου, στην Λεωφόρο Under den Linden, απέναντι ακριβώς από την Πύλη του Βραδεμβούργου ήταν η κατ' αρχήν εγγύηση ομορφιάς αυτού του ταξιδιού. Χτίστηκε το 1907. Και πρώτος, που το επισκέφθηκε ήταν ο... εμπνευστής του, ο Αυτοκράτωρ της Γερμανίας Γουλιέμος Β.

Αυτοκρατορικό

Εκεί στεγάστηκε το Αυτοκρατορικό Βερολίνο. Η αριστοκρατία και οι λαμπεροί καλεσμένοι της ζούσαν αυτή τη μυθική πολυτέλεια, ανάμεσα σε βασιλείς, τον Τσάρο της Ρωσίας, τον Μαχαραγιά της Ινδίας, βιομηχάνους, πολιτικούς, τον Έντισον, τον Φορντ, τον Ροκφέλερ...

Η Μάρλεν και ο Αϊνστάιν

Αργότερα ο Τσάρλι Τσάπλιν, η Μάρλεν Ντήτριχ, (πορτραίτο της μαζί με της Μέρλυν Μονρόε υπάρχει, σα να σε καλημερίζει, στην είσοδο της Γκαλερί) ο Αϊνστάιν, ο Τόμας Μαν, η Τζόζεφιν Μπέϊκερ...Το κτήριο την «γλίτωσε» από τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο - ώσπου στο τέλος του 1945, καταστράφηκε από τυχαία πυρκαγιά στο κελάρι του, μάλλον λένε από Ρώσους στρατιώτες. Χρόνια αργότερα, μετά την πτώση του Τείχους έγινε ο επανασχεδιασμός του, με βάση το παλιό και μόλις το 1997 άνοιξε λαμπερό τις πύλες του. Από «τον Χίτλερ στο Χόλλυγουντ» ήταν ένας... κακεντρεχής τίτλος γερμανικού εντύπου, αφού το νέο Adlon έγινε, πια στέκι αστέρων του Χόλυγουντ.

Ομπάμα-Κλίντον-Μάικλ Τζάκσον

Εκεί έμειναν ο Κλίντον, ο Ομπάμα, οι Rolling Stones ή ο Μάικλ Τζάκσον που προκάλεσε τον κόσμο πετώντας ψηλά από το μπαλκόνι του, (το ξανάπιασε, βέβαια), το ολίγων μηνών... μωρό του!

Κοσμοπολίτικο χαμόγελο

Μ' αυτά και μ' αυτά δεν χρειάζονται πολλά για να αισθανθεί κανείς, έτσι κι εμείς στο κέντρο του κόσμου. Πίνοντας το ποτό μας, δίπλα στον πιανίστα, στο κοσμοπολίτικο περιβάλλον του lobby, με το περίφημο Bar.

Το πολύχρωμο βιτρό στο Αίθριο, το συντριβάνι, με τους ελέφαντες από πολύτιμο υλικό να τον στηρίζουν, (το μόνο, που υπάρχει ολόιδιο από την παλαιά διακόσμηση, δώρο του Ινδού Μαχαραγιά). Και το κυριότερο, το χαμόγελο όλων. Άμα διασταυρωνόταν το βλέμμα μας σου χάριζαν αυτό το τόσο απλό δώρο: το χαμόγελο!

Κουβανέζικο πάρτυ

Το ωραιότερο, που ζήσαμε μέσα στο Adlon με θέα την πύλη του Βραδεμβούργου, ήταν ένα πάρτυ που οργανώθηκε με αφορμή την Διεθνή τουριστική Έκθεση. Είχε θέμα την Κούβα, με Κουβανούς χορευτές τραγουδίστριες, ποτά, πούρα...Δίπλα μας ο «καθαρά Βερολινέζος» Κονσταντέν χόρευε ασταμάτητα με Κουβανέζα ντάμα.

Το story του τραπεζίτη

-Τι δουλειά κάνετε; Τον ρώτησα, όταν γνωριστήκαμε, πίνοντας mojito.

-Sorry, που θα σας στεναχωρήσω, aλλά είμαι Τραπεζίτης! Είπε γελώντας γνωρίζοντας, βέβαια, ότι είμαι Ελληνίδα... Χόρευε ωραία ο Τραπεζίτης.

Πότσνταμ-Μουσείο Barberini

Από τις ωραίες βόλτες μας λίγο έξω από το Βερολίνο. Ήταν στο ιστορικό Πότσνταμ, στο νέο Μουσείο του Μπαρμπερίνι. Παλιό παλάτι του Κάiζερ που καταστράφηκε στον Πόλεμο και ξαναχτίστηκε από τον Μαικήνα των Τεχνών πάμπλουτο Επιχειρηματία Χάσο Πλάτνερ.

Εγκαινιάστηκε μόλις τώρα, με την παρουσία βεβαίως της Καγκελαρίου Μέρκελ και του δωρητή με 250 πίνακες της προσωπικής συλλογής του κι έργα δανεισμένα από Πινακοθήκες του Κόσμου. Τα Νούφαρα του Μονέ, είναι το καμάρι της Έκθεσης. Όπως και έργα του Μουνχ, του Ροντέν...

Με τον πρόεδρο Κάρολο Παπούλια

Είχαμε επισκεφθεί πριν χρόνια τον Πότσνταμ. Συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια, ο οποίος υπέγραψε το Βιβλίο υψηλών επισκεπτών, μαζί με ένα όμορφο κείμενο, στο παλάτι Cecilienhof. Εκεί είχε γίνει η Διάσκεψη του '45, μετά την άνευ όρων παράδοση της Ναζιστικής Γερμανίας. Συμμετείχαν ο Χ. Τρούμαν Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ι. Στάλιν ηγέτης ΕΣΣΔ, οι Ουίνστον Τσώρτσιλ και Κλέμεντ Άτλιν, πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου.

Φιλαρμονική Βερολίνου με Ζούπιν Μέτα και ο γλάρος με τον εγγονό μου

Όμορφη βραδυά στην περίφημη Φιλαρμονική του Βερολίνου στο κοντσέρτο με Τσαϊκόφσκι και Εlgar, με Μαέστρο τον «Σταρ του Πόντιουμ», τον Ζούπιν Μέτα και Βιολονίστα τον P. Zukerman. Εμπειρία. Μαγικό το θέαμα. Το άκουσμα... Και θυμήθηκα, βλέποντας με τον πεντάχρονο εγγονό μου Γιώργο junior, ένα γλάρο πέρσι το καλοκαίρι, να πετάει στη θάλασσα της Εύβοιας, του παραλλήλιζα το φτερούγισμα με αυτόν τον συγκεκριμένο Μαέστρο, όταν ανοιγοκλείνει τα χέρια του, διευθύνοντας την Ορχήστρα του... Ο μαέστρος μοιάζει με με γλάρο, συμφωνήσαμε και οι δύο!

One Grand Show

Άλλου είδος ευχαρίστηση ήταν ένα show, κλασiκού παλιού Βερολινέζικου Καμπαρέ. Στο Reidrichstadt Palast Berlin, το The One, Grand Show. Ομορφιά, ερωτική μουσική, καλλίγραμμα τα κορμιά όλων των ειδών... Τουριστικό, ίσως. Αλλά χορταστικό... και μάλιστα με φανταχτερά ρούχα του Z. P. Gautier.

Ντεγκά μπαλαρίνες

Και η αποζημίωση: Μια βόλτα στο νησί των Μουσείων, όσες φορές και να πάει κανείς. Αξίζει.

Στην Προτομή της Νεφερτίτη, (1340π.χ.), της Βασίλισσας της Ομορφιάς, συζύγου του σοφού Φαραώ Ακενατόν. Ή στην Neue National galerie, που μόνο και μόνο το κτίριο του 1879 με τα σκαλιά και τα αγάλματα σε απογειώνει. Αγαπημένος μου ζωγράφος στον όροφο των Ιμπρεσιονιστών, ο Έντγκαρ Ντεγκά, με τις ρομαντικές μπαλαρίνες του...