ΤΟ BLOG
03/02/2016 10:39 EET | Updated 03/02/2017 07:12 EET

Ολλανδική Προεδρία στην Ε.Ε.

Σ' αυτό το «Μελίσσι δημιουργικότητας, πληθωρισμού, κοινωνικής - πολιτικής ευαισθησίας, φρέσκων ιδεών», όπως αποκαλούν πολλοί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βεβαίως χωράει και το χιούμορ. Αυτό έκανε, ανάμεσα στις πολλές ηχηρές, συνήθως με έντονο ενδιαφέρον, δραστηριότητές του, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, σε συνεργασία με τους διάσημους για τις πολιτικές φάρσες τους Αμερικανούς, ακτιβιστές «YES MEN». Ηταν μία ... στημένη συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο Andy Bichlbann, παριστάνοντας τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ιδιωτικής εταιρείας, παρουσίασε μια τεράστια αμυντική σφαίρα, την ENDURA sphere μέσα στην οποία εύποροι χρήστες μπορούν να βρούν καταφύγιο από τρομοκρατικές επιθέσεις ή ακραία άλλα φαινόμενα!

JERRY LAMPEN via Getty Images

Σας κάνω την ίδια ερώτηση που έκανα προ καιρού σε Διπλωμάτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, χωρίς να πάρω, όμως, ικανοποιητική απάντηση, είπα στον Ολλανδό πρέσβη Caspar Veldkamp, σε συνέντευξη Τύπου στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας της Ολλανδίας στη Ε.Ε.

Ρωτώ λοιπόν γιατί οι πρόσφυγες της Συρίας κ.λ.π. δεν καταφεύγουν στις γειτονικές τους, όμορες, ομόγλωσσες, ομόθρησκες και πάμπλουτες χώρες του Περσικού Κόλπου;

Να σκεφτεί κανείς ότι μόνο το Κουβέιτ παράγει το 25% του πετρελαίου του πλανήτη. Οικονομικά λοιπόν, μπορούν εάν θέλουν, να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Γιατί, λοιπόν, να έρχονται στην Ευρώπη που δεν αντέχει, και το δείχνει, τέτοιο βάρος και δη σε περίοδο κρίσης της;

Το θέμα δεν είναι απλό, είπε ο Ολλανδός πρέσβης, ξεκινώντας την απάντηση, λέγοντας πως οι ίδιοι οι προσφυγες κατ' αρχήν θέλουν την Ευρώπη.

-Μα, η Ευρώπη τους θέλει; Έχουν την πολυτέλεια οι προσφυγες μέσα στη απελπισία τους να επιλέγουν;

Και σε, κάθε περίπτωση χωρίς να συνυπολογίζουν τι πρόκειται να βρουν εκεί που θα πάνε;

Γιατί δεν τους καθοδηγεί, ο ΟΗΕ, που έχει ειδική αρμοδιότητα, αλλά και η ίδια η Ευρώπη σε πιο εφικτές για τους ίδιους και για όλους μας λύση;

Εύλογα τα ερωτήματα και προς την Ολλανδική Προεδρία, που έχει μία από τις προτεραιότητές της το επόμενο εξάμηνο την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Ο Ολλανδός πρέσβης μίλησε αρκετά γι' αυτό.

Αυτό, που μας απασχολεί είναι τι θα κάνουμε το επόμενο πρωί. Οι πρόσφυγες είναι εδώ. Στη διπλανή μας πόρτα. Η κατάσταση στην Ελλάδα με τους εγκλωβισμένους στη χώρα είναι ανησυχητική. Το θέμα είναι Ευρωπαϊκό και σαν τέτοιο το αντιμετωπίζουμε, απάντησε.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. που αναζητήσαμε:

Στην Ευρώπη 1.000.000 πρόσφυγες

Στην Τουρκία 2.500.000

Στην Ιορδανία 600.000

Στον Λίβανο 1.000.000

Στην Αίγυπτο 300.000

Στις χώρες του Κόλπου υπάρχει έλλειψη του θεσμού του πολιτικού ασύλου.

Και γιατί δεν φτιάχουν τώρα έναν σχετικό προσαρμοσμένο στις δικές τους αρχές, νέο θεσμό; Η Ευρώπη αναγκάζεται κι αυτή να αλλάξει όπως λένε οι συζητήσεις και να προσαρμόσει τη Διεθνή Σύμβαση για τους Πρόσφυγες στα νέα δεδομένα. Ήταν αφελής κι επίμονη ίσως η ερώτηση, χωρίς απάντηση...

Και οι βασιλείς της Ολλανδίας

Με την έναρξη της Ολλανδικής Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής κ. Juncker και το Σώμα των Επιτρόπων πραγματοποίησε επίσκεψη στις Κάτω Χώρες, οι οποίες ασκούν για δωδέκατη φορά την εκ περιτροπής Προεδρία, από το 2004. Έγιναν δεκτοί, εκτός από την πολιτική ηγεσία της χώρας, από τον Βασιλιά Γουλιέλμο Αλέξανδρο και την Βασίλισσα Μάξιμα στα Βασιλικά Ανάκτορα του Άμστερνταμ.

Το στρατηγικό θεματολόγιο όπως αποκαλούνται οι προτεραιότητες της Ολλανδικής Προεδρίας είναι:

• Απασχόληση, ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα

• Οικονομική, νομισματική ένωση

• Ενεργειακή ένωση, κλίμα

• Η Ε.Ε. ισχυρός παγκόσμιος παράγοντας

• Καταπολέμηση τρομοκρατίας

Έμπειροι

Η συνάντηση έγινε στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινολβουλίου στην Αθήνα, στο Νεοκλασσικό κτίριο της Αμαλίας, με ένα εξαιρετικό έμπειρο κι αποτελεσματικό, στην αποστολή του, επιτελείο να το διοικεί. Τον Λεωνίδα Αντωνακόπουλο εδώ και χρόνια επικεφαλής, γνωρίζει και προωθεί άριστα τα Ευρωπαϊκά θέματα της αρμοδιοτιότητάς του.

Τον Κων. Τσουτσοπλίδη στην Διεύθυνση Μ.Μ.Ε., πρόθυμος κι όσο χρειάζεται κι ευέλικτος, και η Μαρία Μαθιουλάκη άμεση και πρακτική στις σχέσεις της με τους δημοσιογράφους.

Δεν μπορώ να μην αναφέρω, ένα παλιό στέλεχος του Γραφείου που γνωρίζει «σαν το σπίτι της», πρόσωπα και πράγματα, κι εδώ και στο Στραβούργο, κομψή κυρία, τη Νικόλ Γεωργιάδου.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εγγύηση εγκυρότητας σοβαρότητας, ακρίβειας κι επαγγελματισμού είναι ο επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επικτροπής στη χώρα μας ο Πάνος Καρβούνης, στον οποίο «καταφεύγουμε» για μια ψύχραιμη γνώμη αλλά και με κάλυψη όλων των πλευρών, μέσα στην Ευρώπη στις δύσκολες ώρες, που ζει η Ελλάδα τώρα μέσα στην κρίση.

Δυναμικές παρουσίες από Ελληνικής πλευράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο πληθωρικός Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. και ο και δημοσιογράφος Γ. Κύρτσος με «αίσθηση του μέτρου», μέλος της Οικονομικής Επιτροπής.

Ο Μ. Κεφαλογιάννης για Τουρκία και Χάλκη

Ο κ. Κεφαλογιάννης, δεν έχει χρόνο ούτε να ανασάνει, όπως λέει, μεταξύ Αθήνας - Στρασβούργου - Βρυξελλών και όπου αλλού χρειάζεται. Προεδρεύει μιας ευαίσθητης, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη Επιτροπής της Ε.Ε. με την Τουρκία, η οποία περιλαμβάνει 70 βουλευτές κι ευρωβουλευτές.

Και μόλις τώρα ανήγγειλε την έναρξη μιας σημαντικής καμπάνιας για την επαναλειτουργία της Χάλκης.

Χιούμορ

Σ' αυτό το «Μελίσσι δημιουργικότητας, πληθωρισμού, κοινωνικής - πολιτικής ευαισθησίας, φρέσκων ιδεών», όπως αποκαλούν πολλοί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βεβαίως χωράει και το χιούμορ.

Αυτό έκανε, ανάμεσα στις πολλές ηχηρές, συνήθως με έντονο ενδιαφέρον, δραστηριότητές του, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, σε συνεργασία με τους διάσημους για τις πολιτικές φάρσες τους Αμερικανούς, ακτιβιστές «YES MEN».

Ηταν μία ... στημένη συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο Andy Bichlbann, παριστάνοντας τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ιδιωτικής εταιρείας, παρουσίασε μια τεράστια αμυντική σφαίρα, την ENDURA sphere μέσα στην οποία εύποροι χρήστες μπορούν να βρούν καταφύγιο από τρομοκρατικές επιθέσεις ή ακραία άλλα φαινόμενα!

Γι' αυτή την αστεία και τραβηγμένη λύση θέλαμε να πούμε, είπε ο Στέλιος, ότι οι παραδοσιακοί τρόποι αντιμετώπισης των πραγματικών κινδύνων της τρομοκρατίας έχουν αποτύχει και είναι ώρα να αναζητήσουμε άλλες. Κατ' αρχήν ειρήνη στη Συρία και να περιθωριοποιήσουμε τους εξτρεμιστές, με διάλογο προς τις μετριοπαθείς δυνάμεις του Ισλάμ, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Οι έπαινοι που δέχτηκε από το Διεθνή Τύπο γαι αυτή την πρωτοβουλία του είχαν και ένα άλλο χαρακτηριστικό, για όσους τον γνωρίζουν...

Το χιούμορ, το διατηρεί ευτυχώς αμείωτο μαζί και με άλλες ευαισθησίες και τώρα, σπάνιο για πολιτικό...

Το βραβείο

Υποψήφια για το Βραβείο Έρευνας και Καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η επικεφαλής της ομάδας Ευρωβουλευτών της «ΕΛΙΑΣ», Εύα Καϊλή.

Πρόκειται για τα 12α ετήσια Βραβεία των Ευρωβουλευτών 2016, που θα δωθούν τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες. Καλή Επιτυχία σε μία Ελληνίδα Ευρωβουλευτή.