Η γοητεία των ισχυρών

Η 58χρονη Αμανπούρ, η πολυβραβευμένη Δημοσιογράφος, Διεθνής Ανταποκρίτρια του CNN, οικογένειά της αποκαλεί, όπως είναι φυσικό το κορυφαίο Αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι, όπου είχε εργαστεί πάνω από 30 χρόνια, με μια μικρή διακοπή στο ABC, είναι λοιπόν, ένας... κανονικός άνθρωπος. Είναι θερμή. Ζεστή από κοντά στις εκφράσεις και τα λόγια της, στην κουβέντα και την παρέα. Χρησιμοποιεί το έντονο πρόσωπό της κι όλο της το σώμα με κινήσεις, χέρια, με δυνατό γέλιο για να εκφραστεί έτσι ή αλλιώς. Έχει αρρενωπή ομορφιά, με τα σκούρα της χαρακτηριστικά, δεν είναι πολύ ψηλή, κλασικό, απλό ντύσιμο και έντονα δείχνει ότι δεν είναι Βόρεια!
sooc

Έπαιρνε συνεχώς φωτογραφίες η Κριστιάν Αμανπούρ. Την Πανσέληνο στο μαγευτικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, αφού προηγουμένως είχε περπατήσει μέσα στις Αρχαιότητες από τη Στοά του Αττάλου, την Αρχαία Αγορά, με την Ακρόπολη από πάνω, από ψηλά... Ήταν η τελευταία βραδιά του Athens Democracy Forum, στο οποίο συμμετείχε.

Τη στέλνω στον 16χρονο γιο μου. Μου είπε, σα να ήταν περήφανη που είχε καταφέρει να βρει χρόνο να μοιραστεί αυτή την ομορφιά με το παιδί της. Ομολογώ πως δεν ήμουν σίγουρη εάν είχε παιδί, μια γυναίκα με τόσο έντονη και απαιτητική καριέρα. Λάθος μου ευτυχώς...

Θερμή

Η 58χρονη Αμανπούρ, η πολυβραβευμένη Δημοσιογράφος, Διεθνής Ανταποκρίτρια του CNN, οικογένειά της αποκαλεί, όπως είναι φυσικό το κορυφαίο Αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι, όπου είχε εργαστεί πάνω από 30 χρόνια, με μια μικρή διακοπή στο ABC, είναι λοιπόν, ένας... κανονικός άνθρωπος.

Είναι θερμή. Ζεστή από κοντά στις εκφράσεις και τα λόγια της, στην κουβέντα και την παρέα. Χρησιμοποιεί το έντονο πρόσωπό της κι όλο της το σώμα με κινήσεις, χέρια, με δυνατό γέλιο για να εκφραστεί έτσι ή αλλιώς. Έχει αρρενωπή ομορφιά, με τα σκούρα της χαρακτηριστικά, δεν είναι πολύ ψηλή, κλασικό, απλό ντύσιμο και έντονα δείχνει ότι δεν είναι Βόρεια!

Λονδίνο-Τεχεράνη

Η καταγωγή της είναι Βρεττανο-Ιρανική. Γεννήθηκε στο Λονδίνο από πατέρα Ιρανό και μητέρα Αγγλίδα. Έζησε και μεγάλωσε στην Τεχεράνη. Η οικογένειά της, διατηρούσε δεσμούς με τον Σάχη. Εγκατέλειψε τη χώρα μετά την Ισλαμική Επανάσταση. Η 11χρονη Κριστιάν είχε ήδη, μπει εσωτερική σε παρθεναγωγείο - οικοτροφείο στην Αγγλία και στη συνέχεια έφυγε για την Αμερική, όπου σπούδασε Δημοσιογραφία.

Δαρείος

Έχω πατέρα μουσουλμάνο από το Ιράν. Μητέρα χριστιανή από την Αγγλία. Παντρεύτηκα Εβραίο της Αμερικής! Λέει. Ο σύζυγός της είναι ο James Rubin, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, εκπρόσωπος του State Department επί Κλίντον, Σύμβουλος της Χίλαρι. Ο γιος τους πήρε το όνομα του Πέρση Βασιλιά Δαρείου.

Με μοτοσικλέτα

Μετά τις σπουδές της η Κριστιάν ξεκίνησε αμέσως συνεργασία με το CNN. Πρωτοπήγα, λέει, στα γραφεία τους με τη μοτοσυκλέτα μου, με μπουφάν και 100 δολάρια στην τσέπη! Ξεκίνησε αμέσως συνεργασία -σε μικρή κλίμακα- με το CNN για να φτάσει μετά από χρόνια στην κορύφωσή της ως Πολεμική Ανταποκρίτρια (το FORBES την περιέλαβε στις 100 πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου).

Το 1991 ακολούθησε τα Αμερικανικά στρατεύματα στην «Καταιγίδα της Ερήμου» κι έστελνε το ρεπορτάζ σε απευθείας μετάδοση του CNN. Οι ανταποκρίσεις της από την Ιρανική εισβολή στο Κουβέιτ το 1990 και από τον πρώτο πόλεμο στον Κόλπο φέρνουν την Κριστιάν τηλεοπτικά μέσα στα σπίτια, σ΄ όλον τον κόσμο.

Θαρραλέα

Είναι μια πολύ θαρραλέα γυναίκα. Κι όταν μιλάει γι' αυτήν την πλευρά της το γενικεύει. Υπάρχουν και γυναίκες στο Πεδίο της Μάχης. Οι Γυναίκες στον Πόλεμο, λέει, σηκώνοντας τους ώμους.

Αίσθηση είχαν κάνει οι περιγραφές της από την πολιορκία του Σεράγεβο, τη δεκαετία του '90.

Είχε κατηγορηθεί τότε πως ο τρόπος περιγραφής των πολεμικών ειδήσεων της Γιουγκοσλαβίας είχε συναίσθημα. Ευνόησε τους Βόσνιους Μουσουλμάνους.

Έλεγε «όμορφα ψέματα», την κατηγόρησε συνάδελφός της των New York Times. Ποια είναι η απάντησή της;

Αντικειμενικός ή ουδέτερος

Αντικειμενικότητα στη Δημοσιογραφία δε σημαίνει ότι είσαι ουδέτερος. Ο ουδέτερος είναι συνένοχος. Δεν υπάρχει εξίσωση όλων. Ούτε θεραπεία τους.Ναι, ακρόαση στην κάθε πλευρά. Όχι, όμως, ισότητα. Επιμένει.

Οι δημοσιογραφικές επιτυχίες της έχουν σχέση και με συνεντεύξεις Μεγάλων Ηγετών απ΄ όλα τα μέρη της Γης. Πλούσια, φτωχά τριτοκοσμικά, εμπόλεμα. Στόχος μου, λέει, είναι να κάνω τις ξένες ειδήσεις όχι τόσο ξένες.

Βασίλισσα Ελισάβετ

Ήταν το 2007, όταν τη βράβευσε για την προσφορά της στη Δημοσιογραφία η Βασίλισσα Ελισσάβετ την επέτειο των γενεθλίων της, με το παράσημο Αριστείας της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Έχει πάρει πολλές Τιμητικές διακρίσεις.

Όμορφα ψέματα

Της έχουν καταλογίσει, κακεντρεχείς ίσως, συνάδελφοί της, ότι θέλει να είναι Παντογνώστρια, ότι σε κάποιες ανταποκρίσεις της, μετέδιδε πράγματα, τα οποία ήταν αδύνατον να είχε η ίδια δει ή διασταυρώσει.

Έλεγε «όμορφα ψέματα...» της είπαν.

Είναι αλήθεια, πάντως, πως στη Δημοσιογραφία όταν πλησιάζεις από πολύ κοντά ένα συνταρακτικό γεγονός, έναν μεγάλο Ηγέτη, μία συγκλονιστική είδηση, μία έντονη εικόνα (δεν είναι ανάγκη να είναι πολεμική, βέβαια) μπορεί, πράγματι ο Δημοσιογράφος όταν το καταγράφει να το εμπλουτίσει με το δικό του προσωπικό τρόπο. Είναι, ίσως, τόσο έντονο αυτό που έζησε, που μόνο με πολύ τρανταχτά ίσως και υπερβολικά χρώματα μπορεί να το μεταδώσει... Χωρίς βέβαια, να το διαστρεβλώνει. Αυτά για να τη δικαιολογήσουμε...

Athens Democracy Forum

Και τώρα ταξίδεψε για να πάρει μέρος στο Athens Democracy Forum, Συνέδριο υπό την αιγίδα του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, που σηματοδοτεί την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Οργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά από τους N.Y. TIMES, μέσα στις αρχαιότητες και τα ιστορικά αξιοθέατα της Ελλάδας, με προσωπικότητες απ΄ όλον τον κόσμο.

Με τον Πρόεδρο

Σε συνέντευξη που πήρε για το CNN από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Παυλόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων πως με τόσες θυσίες και τόσες δυσκολίες οι Έλληνες παραμένουμε πιστοί στο Ευρωπαϊκό μας όραμα και προορισμός μας είναι πάντα η Ευρώπη.

Η γοητεία των ισχυρών

Η Κριστιάν συμμετείχε, μαζί, μόνο με γυναίκες, την δρ. Jennifer Ritia από την Κένυα, την πρέσβη Ελένη Κουναλούκου από τις ΗΠΑ και την δημοσιογράφο Alison Smale, από το Βερολίνο σε πάνελ με θέμα την Γοητεία των Ισχυρών. Η κεντρική ιδέα της συζήτησης ήταν πως ψηφοφόροι από πολλές χώρες έχουν με ενθουσιασμό στηρίξει απολυταρχικούς ή αυταρχικούς ηγέτες, που λάμπουν. Πολλά είναι τα αίτια. Νοσταλγοί ή οπαδοί της σταθερότητας.Της διαφθοράς. Μια αίσθηση αποξένωσης από το πολιτικό γίγνεσθαι. Ή και η άγνοια περί Δημοκρατίας.

Έχουν, λοιπόν, το δικαίωμα οι Δημοκρατίες να καταδικάζουν αυτές τις τάσεις ή είναι μία Δημοκρατική επιλογή; Και βέβαια οι απόψεις που ακούστηκαν καταδίκαζαν αυτές τις τάσεις της επιβολής των ισχυρών, είτε σε μια κοινωνία, είτε σε μια κυβέρνηση, είτε σε μια οικογένεια, είτε στον επαγγελματικό χώρο, είτε στη σχέση άντρα-γυναίκα.

Η Αμανπούρ μιλώντας γενικότερα:

«Ν' ανησυχούμε, είπε, για τη συσσώρευση εξουσίας, που οδηγεί μακριά από τη Δημοκρατία. Είμαστε όλοι Δημοκράτες. Πιστεύουμε στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πολλοί δίνουν τη ζωή τους γι΄ αυτά. Ας τα προστατεύσουμε.»

«BIGMAN» στην Ελλάδα

Βρισκόμαστε στην Ελλάδα και η ερώτηση αφορά τη χώρα μου. Ξεκίνησα την ερώτηση: ένας νέος «BIGMAN» έχει γεννηθεί και αυτός είναι ο επικαλούμενος την Αριστερά πρωθυπουργός της χώρας και η κυβέρνησή του, που από πολλούς κατηγορείται ότι έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Αφού το θέμα μας είναι ο «BIGMAN» και η γοητεία του ισχυρού, τι έχετε να πείτε; Ήταν η ερώτησή μου προς την Κριστιάν Αμανπούρ.

Γέλασε δυνατά. Έδειχνε να το ευχαριστιέται.

Μα, εσείς οι Έλληνες ψηφίζετε. Εσείς επιλέγετε! Κι έχετε Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές να δείξετε τι θέλετε, είπε. Αναφερόμενη και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με βασικό το Προσφυγικό.

Λίγο αργότερα, κάνοντας καφέ στην έξοδο του Συνεδρίου στο Μέγαρο Μουσικής, με ρώτησε κάθε πότε έχουμε εκλογές.

«Τόσο συχνά, που δεν μπορείτε να φανταστείτε της είπα. Σας διαβεβαιώ πως οι Έλληνες δεν επιθυμούν κάθε τόσο τις εκλογές, διότι αυτή η συχνότητα δεν είναι προς όφελος της χώρας».

Έ! Βέβαια, είπε. Κάθε πότε προβλέπονται;

Κάθε τέσσερα χρόνια. Κάτι που καταθέτουν κατά κόρον οι πολιτικοί με βάση το συμφέρον του κόμματός τους. Πληροφόρησα τη συνάδερφο Κριστιάν.

Roger Cohen

Ο αρθρογράφος εδώ και 25 χρόνια των New York Times, Roger Cohen, ο γελαστός, δυναμικός, με κύρος Αμερικανός δημοσιογράφος, συνοψίζοντας τις συζητήσεις για τη Δημοκρατία ζήτησε να αποδεχθούμε τις ανθρώπινες διαφορές και παράλληλα να σεβαστούμε τους Δημοκρατικούς Θεσμούς.

Mario Monti

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, αντικρούοντας τις θέσεις του Νομπελίστα οικονομολόγου Π. Κρούγκμαν είπε πως θα υπάρξει χάος στην Ευρώπη στην περίπτωση εξόδου της Ιταλίας ή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Και βέβαια ζήτησε να μη ρίχνει η Ευρώπη όλο το βάρος στην Ελλάδα.

Άψογη διοργάνωση

Σ΄ αυτή την κοσμοπολίτικη συνάντηση λαμπρών προσωπικοτήτων στην Αθήνα, την τεχνική διοργάνωσή της διεκπεραίωσε με άψογο τρόπο το Γραφείο του Συμεών Τσομώκου, με ένα έμπειρο επαγγελματικό επιτελείο.

Kenneth Roth

Οι εργασίες έκλεισαν με την βράβευση με το «Βραβείο της Δημοκρατίας» του Δήμου Αθηναίων ενός ανθρώπου που εργάζεται για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε 90 χώρες και ηγείται του Παρατηρίου Human Rights Watch, του Kenneth Roth.