Εφοπλιστές, τραπεζίτες, επιχειρηματίες προσπαθούν...

Ήταν στη Χίο. Το νησί το ακριτικό, μυροβόλο, αγιότοκο, με πολύτιμη συμβολή στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους, εστία Ναυτοσύνης, με εξέχουσα θέση στις άλλες ναυτομάνες της Ελλάδας. Έτσι όπως το αποκάλεσε ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, που μαζί με την οικογένειά του -τον πάντα με χαμόγελο Νίκο, τη γοητευτική Σίλυα, τα παιδιά τους- ήταν οι οικοδεσπότες σ΄αυτό το ταξίδι. Φροντίδα όλων τους κι όλων μας να βοηθήσουμε ο καθένας με τον τρόπο του - και βέβαια από τους ισχυρούς έχουμε πολύ περισσότερες απαιτήσεις - να ξεφύγει η Ελλάδα από την κρίση.
sooc

«Καλό Αποκαλόκαιρο» λένε οι Ναυτικοί κι όσοι έχουν σχέση και αγάπη με τη θάλασσα, όχι μόνο γιατί η «Καλοσύνη» και η «Μπουνάτσα» συνεχίζεται στην Ελλάδα για καιρό, αλλά για να απομακρύνουν όσο γίνεται, το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα ... Έτσι κι εμείς το ευχόμαστε. Αν και ο αγαπημένος Γιάννης Τσέγκος, ψυχίατρος, λέει γελώντας, εμείς ευχόμαστε Καλό Χειμώνα, διότι αυτός το έχει ανάγκη, όχι το Καλοκαίρι... Παρακολουθήσαμε, λοιπόν, κάποιες όμορφες εκληλώσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με πολύ καλό καιρό.

Στα Καρδάμυλα

Ήταν στη Χίο. Το νησί το ακριτικό, μυροβόλο, αγιότοκο, με πολύτιμη συμβολή στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους, εστία Ναυτοσύνης, με εξέχουσα θέση στις άλλες ναυτομάνες της Ελλάδας. Έτσι όπως το αποκάλεσε ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, που μαζί με την οικογένειά του -τον πάντα με χαμόγελο Νίκο, τη γοητευτική Σίλυα, τα παιδιά τους- ήταν οι οικοδεσπότες σ΄αυτό το ταξίδι.

Φροντίδα όλων τους κι όλων μας να βοηθήσουμε ο καθένας με τον τρόπο του - και βέβαια από τους ισχυρούς έχουμε πολύ περισσότερες απαιτήσεις - να ξεφύγει η Ελλάδα από την κρίση.

Αφορμή, η τελετή Αγιασμού και οι εκδηλώσεις, με την παρουσία και ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου, για τη νέα σχολική χρονιά στους μαθητές του «Σπιτιού της Μαρίας». Όνομα λατρευτό μητέρας και κόρης.

Ένα όμορφο σπίτι μέσα στα δένδρα και λουλούδια, στεγάζει ετησίως 25 πολλά υποσχόμενα Ελληνόπαιδα, μέσα σε κλίμα οικογενειακής θαλπωρής εκπαιδεύονται στον δρόμο της προόδου. Λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια υπό την αιγίδα του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, με δραστηριότητες, που φθάνουν ως το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.

Αφελληνισμός της ναυτιλίας

Μίλησε όμορφα ο Καπετάνιος. Εκλεκτό το ακροατήριο με ηγετικά στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εφοπλιστές, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, την γλυκιά Λούκα Κατσέλη, Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, οι γονείς των μαθητών και βέβαια ναυτικοί του νησιού με τις οικογένειές τους. Ένας λόγος μεστός. Για τη μοναδική παγκόσμια πρωτιά που διαρκεί: τη Ναυτιλία μας, και τα προβλήματά της.

Ο κίνδυνος αφελληνισμού της, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα είναι η έννοια όλων μας, είπε. Οι ανταγωνιστές μας καραδοκούν. Θα είναι κι αυτή μια εθνική καταστροφή, τόνισε. Η αποκοπή από το βασικό ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό της, αφού η Ναυτοσύνη έχει ενταχθεί στο DNA των Ελλήνων.

Το μεγάλο κρίμα είναι τα δισεκατομμύρια δολλάρια, που ξοδεύονται σε ετήσια βάση, για την ναυπήγηση και επισκευές ελληνόκτητων πλοίων σε τρίτες χώρες, χωρίς ελληνική συμμετοχή. Θετική εξέλιξη, χαρακτήρισε, τη σύσταση του Ομίλου HEMEXPO, (με συμμετοχή ελληνικής προέλευσης εξοπλισμού πλοίων), με καλά οικονομικά αποτελέσματα για τη χώρα μας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συμβολή του Ιδρύματος για τη διάσωση μεταναστών, που κινδυνεύουν στο Ανατολικό Αιγαίο και τέλος παρότρυνε τους μαθητές της Στέγης να αριστεύσουν. Τα παιδιά αυτά, γιορτινά ντυμένα, που χαίρονταν στην εκδήλωση, με πρωταγωνιστές τους ίδιους.

Ένα σπίτι, ένα καράβι

Λευκό παραδοσιακό το σπίτι της οικογένειας Τσάκου στα Καρδάμυλα, μοιάζει το ίδιο με καράβι σαν να επιπλέει στα γαλαζοπράσινα νερά. Και μπροστά δεμένο το «Μάνια». Το ξύλινο χειροποίητο ιστιοφόρο, που μόνο να το βλέπεις αισθάνεσαι ότι ξεκίνησες για ταξίδια, όνειρα, περιπέτειες... Στο γεύμα, με το Αιγαιοπελαγίτικο αεράκι, την Αγάπη όλων, τις χρήσιμες κουβέντες, τα σχέδια για το μέλλον, δεν έλειπε η αισιοδοξία παρά τις δυσκολίες, για μια χώρα με τέτοιες φυσικές ομορφιές, που γι' αυτό και μόνο της συγχωρείς πολλά.

Γύρω μας, δίπλα μας για να μην μας λείψει τίποτα οι πολύτιμες συνεργάτιδες του ομίλου Τσάκος, πάντα στο πλευρό του Καπετάνιου, του Νίκου και των φίλων τους. Αξιέπαινες η Κάτια, η Κατερίνα, η Μαρία, η Δέσποινα. Από το επιτελείο του Νίκου, η Κορίνα Λαζάρου, φροντίζει, όλα να λειτουργούν ρολόι... Με τις καλύτερες εντυπώσεις από το εξαιρετικά περιποιημένο ξενοδοχείο «Αη-Γιάννης» στα Καρδάμυλα, με τον κοσμογυρισμένο σε όλες της θάλασσες, όπως λέει, Μιχάλη Σκάμαλο, που διηγείται ναυτικές ιστορίες, μακρινά ταξίδια...

Έχουμε φίλους στην Ήπειρο

Κάθε φορά που ταξιδεύουμε στην Ήπειρο, με guide τον πολύ Ηπειρώτη άντρα μου Γιώργο Βότση, - κι ομολογώ ότι δεν την γνώριζα, εκείνος μου έμαθε αυτή την τόσο άγρια όμορφη Ελλάδα. Είναι λοιπόν κάθε φορά χαρά, ευτυχία, γνησιότητα, αναζωογόνηση. Και δεν είναι μόνο η φύση, τα χωριά, τα Ζαγοροχώρια, τα Τζουμέρκα (ταυτισμένα με τον Γιώργο Μεράντζα), είναι πρώτα απ' όλα οι φίλοι εκεί. Ο Σάκης Νάτσης. Καθαρόαιμος, Κρύσταλλο, Ο Άρχοντας στο Ήπειρος Παλάς. Ο Γιάννης και η Έλενα Αβέρωφ, το ζεύγος των βουνίσιων αριστοκρατών. Η Τατιάνα Αβέρωφ, με τόσα πολλά για την ομώνυμη περίφημη πινακοθήκη στο Μέτσοβο, και ο Σωτήρης στο Κατώι. Ο Σταύρος και η Νατάσα Καλογιάννη, ζεστοί άνθρωποι, δημιουργικοί, πολιτισμένοι. Ο Νίκος Σαξώνης που μας πρωτοέμαθε το Πάπιγκο. Ο Θοδωρής και η Όλγα του. Ο Μίλτος και η Εύη. Ο Γλύπτης Θυμ. Παπαγιάννης, με το μουσείο του στο Ελληνικό. Και βέβαια, πριν απ' όλους ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο Βότσης τραγουδάει ηπειρώτικα

Τι να πω; Ότι ο Βότσης, δακρυσμένος βέβαια, τραγούδησε την Ασημούλα μαζί με τον Ναπολέοντα, στα ψηλά βουνά στους Καλαρύτες; Μα και στην χαρά, δάκρυα οι Ηπειρώτες; Ρωτώ. Ικανοποιητική απάντηση τόσα χρόνια δεν έχω πάρει... Ή με τον τσοπάνη με το φωτεινό πρόσωπο και το δυνατό γέλιο, τον Αποστόλη, τη γυναίκα του και το γιο του, με τσίπουρο στη στάνη, στο Συράκο. Και με κάθε ευκαιρία δεν μπορώ να μην επαινέσω την όμορφη επένδυση της οικογένειας Μπαρμπαγιάννη, με το επιβλητικό μέσα στο δάσος Mountain Grand Resort, ορεινή πλαγιά του Μετσόβου.

Προσκύνημα

Έτσι φθινοπωρινή, ήταν κι αυτή μας, λοιπόν, η επίσκεψη στην Ήπειρο, «Προσκύνημα» το λέει κάθε φορά ο Γιώργος, ενώ ο άλλος δυνατός Ηπειρώτης, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, διακυρήσσει πως «εμείς οι Ηπειρώτες πρώτα λέμε όχι και μετά ακούμε την ερώτηση!...»

Ηπειρώτικη αργυροτεχνία

Ήταν ευτύχημα που συνέπεσε εκείνο το week-end με μια τιμητική γιορτή για την γιαννιώτικη Αργυροτεχνία. Τα εγκαίνια του νέου εντυπωσιακού Μουσείου Αργυροτεχνίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο.

Σούρουπο, χρυσοκόκκινος ο ουρανός και ένα πραγματικό κτιριακό κόσμημα αναδύεται μέσα στο Κάστρο των Ιωαννίνων, στο δυτικό προμαχώνα της Ακρόπολης. Στο Ιτς Καλέ μαζί με το κτίσμα των παλαιών μαγειρείων, αναγεννήθηκε με εξαιρετικό τρόπο από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς. Και είναι αυτό το ένατο Μουσείο, επιστέγασμα τέτοιου είδους πρωτοβουλιών του Ιδρύματος, με στόχο τη διάσωση της γνώσης της ηπειρώτικης αυτής λεπτοδουλειάς, της μοναδικής τέχνης που συνεχίζει παράδοση αιώνων (ξεκινάει από το 15ο αιώνα). Αργυρά κομψοτεχνήματα, ασημικά του σπιτιού, πολεμική εξάρτηση, κομμάτια της Ιστορίας μας...

Η Σοφία Στάικου

Η Σοφία Στάικου, δυναμική και πεισματάρα γυναίκα, πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος, ήταν στο τιμόνι της εξαιρετικής αυτής δουλειάς κι ευχήθηκε και οι επόμενες διοικήσεις της Τράπεζας να ακολουθήσουν το Παράδειγμα - Και χειροκροτήθηκε.

Ο Μιχάλης Σάλλας

Ο Μιχάλης Σάλλας είναι ένας μεγάλος τραπεζίτης. Ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος άνθρωπος. Ένας πραγματικός Έλληνας. Είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κι ήταν συγκινητικό πρώτα-πρώτα για τον ίδιο τον κ. Σάλλα, αλλά και για όλους, το πολύ θερμό χειροκρότημα του κόσμου. Είναι κι αυτή μια σημαντική προσωπική επιβράβευση, με τον ήχο του ηπειρώτικου κλαρίνου από το δεξιοτέχνη Καψάλη να ακούγεται στο υψηλότερο σημείο, στην Κορυφή του Κάστρου.

Δραστήριος

Κλείνοντας θα αναφερθώ στον Πέτρο Δούκα. Τον πρώην υφυπουργό εξωτερικών, τον οποίο έχω ζήσει από κοντά, με την τότε ιδιότητά του, να προωθεί την οικονομική διπλωματία, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο.

Και τώρα, είμαστε σε περίοδο, λέει, που χρειάζεται πολλή προσπάθεια να ανοίξουμε νέους ορίζοντες διεθνών συνεργασιών με Έλληνες επιχειρηματίες. Και δουλεύει γι' αυτό. Στην Ελλάδα, στο Ντουμπάι, συνεχίζοντας το επάγγελμά του, που βεβαίως είχε και πριν πολιτευθεί. Και μετά...

Η ευαισθησία του, κι αυτό μ' αρέσει, είναι η μελέτη της Κλασσικής Αρχαιότητας, με βιβλία, έρευνα κι εκδόσεις. Σπαρτιάτης ο ίδιος. Επιμένει στην περιορισμένη χρονική διάρκεια των πολιτικών αξιωμάτων, όπως την είχαν νομοθετήσει οι πρόγονοί μας «για να μη διαιωνίζεται δυναστικά η εξουσία». Πήρε μέρος στο συνέδριο για τον Αριστοτέλη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γυναίκα του και φίλη μου, ευαίσθητη, εύθραυστη, γοητευτική, μητέρα τεσσάρων παιδιών, η Ιλεάνα Έβερτ.