Καλοκαιρινός Economist

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Κριμιζής στάθηκε επίσης στην πρόταση - διάγραμμα μιας νέας δομής για τη διοίκηση και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ) με στόχο την αυξημένη αποτελεσματικότητα. «Η συνταγή για έξοδο από την κρίση, μέσω βιώσιμης ανάπτυξης, περιλαμβάνει επικέντρωση στην ποιοτική έρευνα και αριστεία, και στην καλλιέργεια συνεργειών μεταξύ εκπαίδευσης, ερευνητικής κοινότητας και επιχειρηματικότητας», επισήμανε ο κ. Κριμιζής. Την περίοδο 2004-09, η ένταση Έρευνας και Καινοτομίας στην Ελλάδα ανήλθε σε 0,58% του ΑΕΠ, έναντι 1,84% του ΑΕΠ στην ΕΕ των «27», 2,61% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ και 3,39% του ΑΕΠ στην Ιαπωνία.
sooc

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε ένα ακόμη συνέδριο του Economist στην Αθήνα - στο Grand Resort στο Λαγονήσι, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο. Μίλησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκης.

Nicholas Burns, πρώην πρέσβης στην Αθήνα και στο ΝΑΤΟ

«Στις ΗΠΑ οι μεγάλοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το μεγάλο βάρος του οποίου δε μπορούν να φέρουν οι μελλοντικές γενιές της Ελλάδας», ανέφερε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Nicholas Burns, ο οποίος συμμετείχε στην 20ή Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την ελληνική Κυβέρνηση του Economist.

Όπως είπε, η οικονομική κρίση έχει στοιχίσει στον ελληνικό λαό και πολύ πρόσφατα προστέθηκε το μεταναστευτικό ζήτημα που έχει επιβαρύνει περαιτέρω την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα χρειάζεται βοήθεια από την ΕΕ, το ΔΝΤ, καθώς και το ΝΑΤΟ, που κατά τη γνώμη του μπορεί να βοηθήσει με τις περιπολίες στο Αιγαίο.

«Δεν υπάρχει κανένας ηγέτης στις ΗΠΑ που να θέλει την Ελλάδα εκτός Ευρώπης. Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος, ο μεγαλύτερος επενδυτής και σύμμαχος. Θέλουμε η ΕΕ να πετύχει και θέλουμε η Βρετανία να πετύχει εντός της ΕΕ», σημείωσε ο πρώην υφυπουργός των ΗΠΑ.

Ο ίδιος μίλησε για ρωσική επιθετικότητα στην Ευρώπη. Οι μεγάλοι ηγέτες του παρελθόντος είχαν στόχο την ειρήνη, αλλά σήμερα φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει, σύμφωνα με τον κ. Burns, ο οποίος αναφέρθηκε στη ρωσική εισβολή στην Κριμαία.

Ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, παρατήρησε πως μέσα από την εν εξελίξει προεκλογική εκστρατεία υπάρχει ο φόβος της απομόνωσης. Προέβλεψε πάντως ότι η Xίλαρι Kλίντον θα κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου και θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια αποδυναμωμένη Ευρώπη, που έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα από το 2010, με πολλές αδύναμες οικονομίες, ροές προσφύγων και αναταραχές - ενδεικτικά τα δημοψηφίσματα σε ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, ευχήθηκε στο επόμενο συνέδριο του Economist η Ελλάδα να έχει βγει από την κρίση και η ΕΕ να είναι ενωμένη.

Vladimir Chizhov, πρέσβης της Ρωσίας στην Ε.Ε.

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται στη Ρωσία, περί επιθετικής συμπεριφοράς, ο κ. Chizhov σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ εργάζονται για να αναπτύξουν ένα βορειοατλαντικό σύμφωνο, αναπτύσσοντας βαλιστικούς πυραύλους στην Ευρώπη. Η Ρωσία σήμερα δεν απειλεί τον δυτικό κόσμο. Οι Βαλτικές χώρες αποκτούν ολοένα μεγαλύτερο αριθμό στρατού προσπαθώντας να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Δύσης. Η Ρωσία δεν θέτει κανέναν άμεσο κίνδυνο προς τις γειτονικές της χώρες ή την Ευρώπη. Οι Έλληνες ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει υβριδικός πόλεμος. Ο Οδυσσέας με τον Δούρειο Ίππο κατάφερε να καταλάβει την Τροία, αλλά αυτό δεν ισχύει για τη Ρωσία».

Πρόσθεσε δε πως οι σχέσεις των δύο πλευρών θα πρέπει να βασίζονται στον ρεαλισμό. «Οι δυτικοί μας εταίροι πρέπει να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα των νέων παγκοσμιοποιημένων σχέσεων. Θέλουμε μια γειτονιά ειρήνης και όχι συγκρούσεων. Όλα τα έθνη έχουν μια ιστορική μοίρα που πρέπει να μοιραστούν», σημείωσε ο Ρώσος πρέσβης.

Σταμάτης Κριμιζής, Καθηγητής αστροφυσικής

Αξίζει να αναφέρουμε τις επισημάνσεις του διακεκριμένου καθηγητή της ΝΑΣΑ Σταμάτη Κριμιζή που έχουν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Εργαλεία ανάπτυξης της έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα «υπάρχουν και είναι διαθέσιμα», διεμήνυσε από το βήμα του Intelligent Leaders Summit του Economist το οποίο διοργανώνεται με την υποστήριξη της SAP, υπογραμμίζοντας ότι ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί το πιο σταθερό υπόβαθρο για αειφόρο οικονομική πρόοδο.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Έρευνα και Τεχνολογία (ΕΣΠΕΚ), το οποίο κατάρτισε από την περίοδο 2010-13 το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας και βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Πρόκειται για ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο, με 7ετή ορίζοντα», για την αύξηση της Έρευνας και Καινοτομίας ως ποσοστού του ΑΕΠ από 0,5% σε 1,5% έως το 2020.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Κριμιζής στάθηκε επίσης στην πρόταση - διάγραμμα μιας νέας δομής για τη διοίκηση και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ) με στόχο την αυξημένη αποτελεσματικότητα.

«Η συνταγή για έξοδο από την κρίση, μέσω βιώσιμης ανάπτυξης, περιλαμβάνει επικέντρωση στην ποιοτική έρευνα και αριστεία, και στην καλλιέργεια συνεργειών μεταξύ εκπαίδευσης, ερευνητικής κοινότητας και επιχειρηματικότητας», επισήμανε ο κ. Κριμιζής.

Την περίοδο 2004-09, η ένταση Έρευνας και Καινοτομίας στην Ελλάδα ανήλθε σε 0,58% του ΑΕΠ, έναντι 1,84% του ΑΕΠ στην ΕΕ των «27», 2,61% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ και 3,39% του ΑΕΠ στην Ιαπωνία.

O καθηγητής είπε ότι ο ελληνισμός διαθέτει περίπου το 3% των επιστημόνων κορυφαίας εμβέλειας παγκοσμίως, ενώ ο πληθυσμός της Ελλάδας ή των Ελλήνων διεθνώς αντιστοιχεί μόνο στο 0,15% ή 0,20% από τα 6,92 δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη.

Παρά τη σημαντική παραγωγή Ελλήνων επιστημόνων, το 85% εκείνων με ισχυρή επιρροή (σύμφωνα με διεθνείς δείκτες) δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Κριμιζής.

Στις εργασίες του συνεδρίου συνέβαλε με τη συνεχή παρουσία του, τον ζήλο του, την προθυμία του, για την άψογη διεξαγωγή του, ο Δ/ντής Δημοσίων σχέσεων Παναγιώτης Τζαφαράς.

Δημοφιλή