Οάσεις

Γράφτηκαν και ακούστηκαν τόσα πολλά για την παρουσία για έξι εβδομάδες της Marina Abramovic στην Αθήνα, με πρωτοβουλία και συνεργασία του πληθωρικού Οργανισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, που έχει στόχο να διευρύνει την επαφή του Ελληνικού κοινού με διάφορες μορφές της σύγχρονηης Τέχνης. Για μας προσωπικά που παρακολουθήσαμε αυτήν την «βιωματική» όπως λέει η ίδια εμπειρία, την πρώτη μέρα, ειδικά για τους δημοσιογράφους που ξεκινούσε και τελείωνε πρωί, χωρίς κόσμο με ένα χαλαρό πρόγραμμα ασκήσεων - που άμα ήθελες το ακολουθούσες. Εγώ μάλλον απλώς το παρακολουθούσα.
DEA / ARCHIVIO J. LANGE via Getty Images

Μικρές ή μεγάλες οάσεις μέσα στην Αθήνα της παρακμής είναι και κάποιες εκδηλώσεις ανθρώπων δημιουργικών, με πολλές και ποικίλες δραστηριότητες και με εμφανή προσπάθεια από παντού να αντλήσουν χαρά της ζωής.

Το ζεύγος γιατρών Ζήση και Άλκηστις Βουκουβάλα. Πρόεδρος και αντιπόεδρος αντίστοιχα του Ανθρωπιστικού Οργανισμού LIFELINE HELLAS, προσέθεσαν μία ακόμη εκδήλωση στις πολλές με συγκεκριμένο πάντα σκοπό προσφοράς.

Αυτή τη φορά τη διοργάνωσαν στο ανακαινισμένο ιστορικό «ZONARS» της οδού Πανεπιστημίου και με σκοπό τα έσοδα, σε συνεργασία με το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη, να ενισχύσουν το Δημοτικό Ιατρείο και το Κοινωνικό Φοντιστήριο του Δήμου Αθηναίων. Aξιέπαινες Πρωτοβουλίες

Μουσική Διπλωματία

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε η μουσική εκδήλωση Ambassadors in concert in Athens για καλό σκοπό. Πρέσβεις και μέλη του διπλωματικού σώματος από την Αγγλία, Αμερική, Αυστρία, Γεωργία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μεξικό Λιθουανία, Σλοβακία και Τσεχία ανέβηκαν στην σκηνή του Μεγάρου Μουσικής και γοήτευσαν το κοινό με μελωδίες των Schubert, Verdi, Lehar και Θεοδωράκη, αλλά και Jazz πινελιές.

Μαζί τους διακεκριμένοι λυρικοί καλλιτέχνες. Όμορφη στιγμή, όταν παιδιά από το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες συνόδευαν τον πρέσβη του Μεξικού σε παραδοσιακό τραγούδι της χώρας του.

Τα παιδικά χωριά SOS Ελλάδος είναι οι πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας, που ξεκίνησε από την πρεσβεία της Αυστρίας στην χώρα μας.

Αυτή τη χρονιά σκοπός ήταν η ενίσχυση των παιδιών προσφύγων με υποστήριξη από τα παιδικά χωριά SOS που συμβάλλουν εδώ και δεκαετίες στην παιδική φροντίδα και ειδικά μέσα στην κρίση.

Στην Κωνσταντινούπολη

Πανέμορφη ήταν η έκθεση, που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης «Thomas Hope Σχέδια της Οθωμανικής Κωνσταντινούπουλης»

Με ξεναγό την επιμελήτρια της έκθεσης Φανή Τσιγκάκου, και βέβαια παρών ο Τούρκος πρέσβης Krim Uras, ο νέος διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη ο Olivier Descotes και Asli Aksungur, ακόλουθος Πολιτισμού και Τουρισμού της πρεσβείας της Τουρκίας.

Χαλαρό massage της Abramovic

Γράφτηκαν και ακούστηκαν τόσα πολλά για την παρουσία για έξι εβδομάδες της Marina Abramovic στην Αθήνα, με πρωτοβουλία και συνεργασία του πληθωρικού Οργανισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, που έχει στόχο να διευρύνει την επαφή του Ελληνικού κοινού με διάφορες μορφές της σύγχρονηης Τέχνης.

Για μας προσωπικά που παρακολουθήσαμε αυτήν την «βιωματική» όπως λέει η ίδια εμπειρία, την πρώτη μέρα, ειδικά για τους δημοσιογράφους που ξεκινούσε και τελείωνε πρωί, χωρίς κόσμο με ένα χαλαρό πρόγραμμα ασκήσεων - που άμα ήθελες το ακολουθούσες. Εγώ μάλλον απλώς το παρακολουθούσα.

Σκοπός του, λέει η διερεύνηση των ορίων σώματος και μυαλού. Να σας πω την αλήθεια, όταν κατόπιν απαλής καθοδήγησης, έφτανες σε κάποια καθίσματα για να κοιτάς, έτσι χωρίς λόγο, επί ώρα τον ακριβώς απέναντι σου. Δίπλα μου όμως, ήταν καθισμένη η ίδια η Marina Abramovic. Έτσι λοιπόν και εγώ βρήκα πιο ενδιαφέρον όχι να κοιτάω απέναντι μου αλλά εκείνη δίπλα μου. Την περιεργαζόμουν κι εκείνη το ένιωθε.

Ήθελα ίσως να την ψυχολογήσω ...

Μια γυναίκα, με παγκόσμια προβολή, έδειχνε πολύ έντονη, παρ' όλο που πρέσβευε ηρεμία. Με άγριο δυναμισμό αρρενωπή, μεσογειακή παρουσία και ώριμη ομορφιά.

Αυτήν την εμπειρία, που την καλλιεργεί και την εμπλουτίζει ποικιλοτρόπως, χαρακτηρίζεται πρώτα «Τέχνη» και μετά «άυλη».

Ο καθένας μας δικαιούται να την αποδεχθεί ή όχι.

Βγαίνοντας όμως απ' αυτόν τον «περίπατο» αισθάνεται σίγουρα πιο ήρεμος, πιο κοντά στο σώμα του, ξεχασμένος από άλλες σκέψεις. Σαν να έχει κάνει ένα καλό SPA! Χαλαρωτικό massage. Γιατί όχι;