Η Clio Muse αναπολεί τις LGBT σχέσεις των θεών στη Μύκονο

Μετά την αποτυχία του βενιζελικού κινήματος του 1935, η φιλοβασιλική κυβέρνηση προχώρησε σε διώξεις πολλών επιφανών πολιτικών της αντιπάλων. Στα πλαίσια των εκτοπίσεων, ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου εξορίστηκαν στη Μύκονο. Σήμερα φαντάζει σχεδόν αδιανόητο ότι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως αποτελούσε κάποτε τόπο τιμωρίας, είναι όμως μία συναρπαστική υπενθύμιση πως αυτό το ανεμοδαρμένο νησί στην καρδιά των Κυκλάδων είναι ένα μέρος όπου τα πάντα είναι δυνατά σε ένα κλίμα ανοχής και ελευθερίας. Το ξέρουν και οι θεοί.
archive

Μετά την αποτυχία του βενιζελικού κινήματος του 1935, η φιλοβασιλική κυβέρνηση προχώρησε σε διώξεις πολλών επιφανών πολιτικών της αντιπάλων. Στο πλαίσιο των εκτοπίσεων, ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου εξορίστηκαν στη Μύκονο. Σήμερα φαντάζει σχεδόν αδιανόητο ότι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως αποτελούσε κάποτε τόπο τιμωρίας, είναι όμως μία συναρπαστική υπενθύμιση πως αυτό το ανεμοδαρμένο νησί στην καρδιά των Κυκλάδων είναι ένα μέρος όπου τα πάντα είναι δυνατά σε ένα κλίμα ανοχής καιελευθερίας. Το ξέρουν και οι θεοί.

Σε αντίθεση με τον Παπανδρέου, η Clio Muse πήγε στη Μύκονο οικειοθελώς σε αναζήτηση μιας θεϊκής εμπειρίας. Άλλωστε αυτό είναι το νησί που θα επέλεγαν οι θεοί του Ολύμπου για να απολαύσουν τις διακοπές τους παρέα με τους queer συντρόφους τους. Η ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη ιστορίες για ομοφυλόφιλες περιπέτειες των θεών, με τους συνήθεις ύποπτους να μην αφήνουν ευκαιρία να πάει χαμένη προκειμένου να απολαύσουν τους πιο όμορφους θνητούς (που συνήθως πλήρωναν βαρύ τίμημα για τα θεϊκά τους μπλεξίματα). Οι παραλίες της Μυκόνου, που σφύζουν από ερωτική διάθεση το καλοκαίρι, είναι ο κατάλληλος τόπος για να αναζητήσεικανείς τον προσωπικό του (queer) θεό.

Στον Καλαφάτη θα μπορούσε να έχει έρθει ο Απόλλωνας για να απολαύσει το τρελό του πάθος για τον Υμέναιο και να ξεχάσει την κλοπή των βοδιών του από τον Ερμή. Δίπλα του θα έκανε ηλιοθεραπεία και ο Αμφίων, με το χρυσό χνούδι στα μάγουλα, παίζοντας με τη λύρα που του είχε χαρίσει ο

αγγελιοφόρος των θεών.

Στην Ελιά θα ξάπλωνε ο Ενδυμίων, που συγκαταλεγόταν στους πιο όμορφους θνητούς του κόσμου και είχε αφήσει τη Σελήνη έγκυο 50 φορές. Μαζί του ξεμυαλίστηκε ο Ύπνος, που αρνιόταν να αφήσει τον όμορφο βοσκό να κλείσει τα μάτια του και του επέτρεπε να κοιμηθεί μόνο με τα μάτια ανοιχτά,για να μπορεί να τα κοιτάει ασταμάτητα όταν έκαναν έρωτα.

Στο Αγράρι η Clio Muse είχε την ευκαιρία να ακούσει από πρώτο χέρι όλες αυτές τις ιστορίες και να συνειδητοποιήσει πόσο απρόβλεπτες και δύσκολες μπορούν να είναι οι σχέσεις του καλοκαιριού. Σκεφτόταν τον άτυχο Αμεινία, που έλιωνε από πόθο μπροστά στην πόρτα του Νάρκισσου και αντί για αγάπη έλαβε ένα ξίφος για να αυτοκτονήσει. Εξίσου άτυχη και η Καλλιστώ, που νόμιζε ότι είχε βρει την υπέρτατη ευτυχία στην αγκαλιά της Άρτεμης προτού διαπιστώσει ότι είχε πέσει στα χέρια του Δία. Ο βασιλιάς των θεών είχε πάρει τη μορφή της θεάς του κυνηγιού για να την αποπλανήσει και όταν η Καλλιστώ προσπάθησε να τον απομακρύνει, εκείνος τη βίασε και την άφησε έγκυο. Η Άρτεμις θύμωσε με την απιστία και την απρόβλεπτη εγκυμοσύνη τηςακολούθου της και τη μεταμόρφωσε σε αρκούδα.

Στο Jackie O' η Clio Muse γνώρισε τους κινδύνους που κρύβουν τα παιχνίδια με τους θεούς. Ο Υάκινθος ήταν σε παράλληλη σχέση με τον Απόλλωνα και το Ζέφυρο. Ο θεός του ανέμου ζήλευε θανάσιμα και σκότωσε το νεαρό Υάκινθο στέλνοντας στο κεφάλι του το δίσκο που είχε πετάξει ο Απόλλωνας.

Στο Φωκό άκουσε την ιστορία του Κάλαμου και του Κάρπου, που απολάμβαναν το συναγωνισμό στο κολύμπι. Μία μέρα όμως, καθώς ο Κάρπος έφτανε στην ακτή, ένας ζηλιάρης άνεμος σήκωσε κύμα και τον έπνιξε χωρίς έλεος. Ο Κάλαμος στεναχωρήθηκε τόσο που έπεσε και πνίγηκε στο ποτάμι. Έδωσε το όνομά του στα καλάμια, που σκύβουν πάνω από την όχθη μήπως δουν τον αγαπημένοτους, ενώ ο Κάρπος το δικό του στα φρούτα της γης.

Το καλοκαίρι η Μύκονος μεταμορφώνεται στο κέντρο του κόσμου και μαγνητίζει τους επισκέπτες του με την προσμονή ότι όλα είναι δυνατά. Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από τη διαδρομή «Find your (queer) god in Mykonos», όπου πέντε από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού αποτελούν το σκηνικό για μία πανδαισία ιστοριών εμπνευσμένων από τις queer περιπέτειες των θεών του Ολύμπου. Όλοι μας, λίγο ως πολύ, έχουμε αυξημένες απαιτήσεις από τις καλοκαιρινές διακοπές μας. Κάποιοι θα γνωρίσουν τον προσωπικό τους θεό. Άλλοι θα κάνουν λάθη και θα τα πληρώσουν. Όλοι όμως θα γυρίσουν πίσω με αξέχαστες ιστορίες και με την ελπίδα ότι οι επόμενες διακοπές θα είναι ακόμα καλύτερες.

Δημοφιλή