Το pilates ως μέσο ενδυνάμωσης για το σώμα και το πνεύμα μας

Στη διοργάνωση αυτή μετά από τρία χρόνια ένα πράγμα είναι σίγουρο, πως δεν ξεχωρίζεις διοργανωτές και συμμετέχοντες, γινόμαστε όλοι μια μεγάλη οικογένεια. Μια μεγάλη ελληνική παραδοσιακή οικογένεια, με ήθη, έθιμα και παραδόσεις και πάνω απ΄όλα την αγάπη για τον αθλητισμό, την αγάπη για ζωή, και βέβαια... την καλοπέραση, διότι δεν είναι καθόλου κακό που οι Έλληνες ξέρουμε να περνάμε καλά την κάθε μας στιγμή.
Vladimir Rys

Το pilates είναι μια μορφή άσκησης «τέλεια» όπως συνηθίζω να λέω. Κι αυτό διότι δεν έχει επιβαρύνσεις, δεν τραυματίζει τον ασκούμενο, γυμνάζει ομοιόμορφα και συνδυαστικά όλο το σώμα και το βασικότερο, απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και επιπέδου. Πιο συγκεκριμένα ο καλύτερος ορισμός για το pilates τον οποίο έδωσε ο Joseph Pilates είναι «τεχνική του ελέγχου του σώματος». Δηλαδή η ικανότητα να ελέγχουμε τις κινήσεις του σώματός μας με το ίδιο μας το βάρος.

Το pilates μπορεί να γίνει με το ίδιο μας το σώμα ή με όργανα εναλλακτικά χωρίς μεγάλες επιβαρύνσεις. Είναι μια μορφή άσκησης η οποία απευθύνεται σε ανθρώπους με σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα, σε ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος, να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, να γραμμώσουν, σε επαγγελματίες αθλητές καθώς και σε παιδιά. Η δεκαετής εμπειρία μου σε αυτή τη μορφή άσκησης μου έχει δείξει ότι το pilates μπορεί πραγματικά να «μεταμορφώσει» τους ανθρώπους εξωτερικά αλλά και εσωτερικά.

Μπορεί να γίνει ένα πολύ δυνατό όπλο που βοηθάει τους ανθρώπους να ισχυροποιήσουν το σώμα και το πνεύμα τους και να μπορούν να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες της καθημερινότητας καθώς και να ξεπερνούν χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους. Όσο και να φαίνεται περίεργο το pilates λειτουργεί σαν φάρμακο, χωρίς καμία απολύτως αντένδειξη. Σημαντική όμως προϋπόθεση είναι να γίνεται από κάποιον πτυχιούχο γνώστη της ανατομίας και φυσιολογίας του σώματος. Πώς συνδέεται όλο αυτό και το "Navarino Challenge" στην Costa Navarino, στην Μεσσηνία; Και όμως...

Αρχικά νιώθω την ανάγκη να πω δύο λόγια για τη Μεσσηνία. Είναι ένας πραγματικά μαγικός προορισμός. Με το που φτάσεις και αντικρίσεις το τοπίο γαληνεύει σώμα και πνεύμα. Αλλάζεις ρυθμούς ζωής, γεμίζεις μπαταρίες, αναπνέεις καθαρό αέρα. Είναι ένα μέρος που σε προετοιμάζει για έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

Στο "Navarino Challenge" συμμετέχω για τρίτη συνεχή χρονιά και το υπέροχο αυτό συναίσθημα που ένιωσα με το που αντίκρισα το τοπίο ήρθαν να συμπληρώσουν οι υπέροχοι συνεργάτες και άνθρωποι που βρίσκονται εκεί με πρώτο τον Ελληνοαμερικανό υπερμαραθωνοδρόμο, Κωνσταντίνο Καρνάζη, έναν άνθρωπο τόσο απλό αλλά συνάμα τόσο σπουδαίο. Δίπλα στον καθένα μας να μας δίνει μαθήματα ήθους, πειθαρχίας και πάνω απ΄ όλα να μεταδίδει την αγάπη του για τον αθλητισμό και την αγάπη του για προσφορά στον συνάνθρωπο.

Βέβαια πρέπει να σας πω ότι πέρα από τον Καρνάζη συμμετέχουν πολλοί σημαντικοί αθλητές, πολλοί Έλληνες Ολυμπιονίκες αλλά και άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό καθώς κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε αυτόν δίπλα μας με μεγάλο μεράκι, αληθινή προσπάθεια και πάντα με το όμορφο χαμόγελο τους στα χείλη.

Στη διοργάνωση αυτή μετά από τρία χρόνια ένα πράγμα είναι σίγουρο, πως δεν ξεχωρίζεις διοργανωτές και συμμετέχοντες, γινόμαστε όλοι μια μεγάλη οικογένεια. Μια μεγάλη ελληνική παραδοσιακή οικογένεια, με ήθη, έθιμα και παραδόσεις και πάνω απ΄όλα την αγάπη για τον αθλητισμό, την αγάπη για ζωή, και βέβαια... την καλοπέραση, διότι δεν είναι καθόλου κακό που οι Έλληνες ξέρουμε να περνάμε καλά την κάθε μας στιγμή.

Πάλι όμως τώρα θα συνεχίσουμε το κομμάτι της δουλειάς μας με το "Navarino Challenge". Για τέταρτη χρονιά λοιπόν, η πετυχημένη εκδήλωση θα γίνει το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου και εμένα θα με βρείτε στο γρασίδι μπροστά από το εστιατόριο Morias (ίσως φέτος μας βρείτε στην παραλία γιατί δε θα χωράμε πλέον) σε έναν υπέροχο κήπο με γκαζόν δίπλα στις πισίνες όπου παραδίδω το μάθημα του pilates.

Μικροί και μεγάλοι λοιπόν μετά τις βουτιές τους έρχονται να γυμναστούν, γονείς δείχνουν στα παιδιά τους το υγιές πρότυπο του αθλητισμού, κόντρα στη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας όπου είναι και ένας από τους λόγους της διοργάνωσης όλου του event. Αθλητές κάνουν μαζί μου την αποθεραπεία τους και όλοι μαζί μαθαίνουμε να γυμναζόμαστε με ασφάλεια βασισμένοι στις αρχές του pilates αλλά και στις αρχές της προπονητικής. Μαθαίνουμε να αγαπάμε, να φροντίζουμε και να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας και το σώμα μας. Διότι όπως έχει πει και ο Joseph Pilates, είμαστε τόσο νέοι όσο είναι η σπονδυλική μας στήλη.

Όσα και να πω όμως είναι λίγα μπροστά στις εικόνες που θα αντικρίσετε αν δεχτείτε την πρόσκληση και μας ακολουθήσετε φέτος. Θα σας περιμένω με μεγάλη χαρά και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα το μετανιώσετε...

Η HuffPost Greece είναι χορηγός επικοινωνίας στο "Navarino Challenge" το οποίο θα πραγματοποιηθεί 9-11 Σεπτεμβρίου στη Μεσσηνία. Δείτε περισσότερα στη σελίδα του "Navarino Challenge" στο Facebook.