Μέρισμα και αρθρογραφία. Παρασκήνιο και αριθμοί

Σε προηγούμενο άρθρο μας (Είναι το κοινωνικό μέρισμα αυτό που περιμένει ο μέσος Έλληνας;) χαρακτηρίσαμε ασφαλώς καλοδεχούμενο το χρηματικό βοήθημα που θα δοθεί στα άτομα που το δικαιούνται. Θα είναι πέραν κάθε αμφισβήτησης μια μορφή «δώρου Χριστουγέννων» μια και αυτό σε πολλές εργασιακές σχέσεις έχει εδώ και χρόνια καταργηθεί...Αυτή η κίνηση είναι (μια πραγματικότητα που σαν γεγονός δεν μπορεί να τύχει διαφορετικών ερμηνειών. Δύσκολα κάποιος θα θεωρούσε αρνητικό συμβάν να δει στον τραπεζικό λογαριασμό του ένα (έστω και μικρό) ποσό χρημάτων. Αυτά καταλαβαίνουμε από την πρώτη ανάγνωση...Αυτό είναι το «προσκήνιο» των λέξεων...
Bloomberg via Getty Images

Πολλοί θεωρούν (και όχι άδικα) ότι ο τίτλος ενός άρθρου παίζει καθοριστική σημασία για την προσέλκυση ή όχι σημαντικού αριθμού αναγνωστών. Πράγματι, είναι (μαζί με την εικόνα) το πρώτο «ερέθισμα» που δέχεται ο υποψήφιος αναγνώστης.

Ο τίτλος λοιπόν θα πρέπει (μεταξύ άλλων) να είσαι σαφής, αντιπροσωπευτικός των γραμμών που έπονται, περιεκτικός, και να περιλαμβάνει μια λέξη «κλειδί» ικανή να μαγνητίσει τα μάτια, τη σκέψη, ή τη φαντασία μας, ανά περίπτωση.

Βεβαίως, ακόμα και αν τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο διαφορετικός τρόπος «ανάγνωσης» συνήθως θα υπάρχει. Και αυτό γιατί κάποιοι μένουν στο «προσκήνιο» των λέξεων δηλαδή στο μήνυμα που αυτές θέλουν να περάσουν, ενώ άλλοι προχωρούν στο «παρασκήνιο» δηλαδή επιχειρούν τη «μετάφραση» που ενδεχομένως αυτές χρειάζονται ώστε να ανακαλυφθούν και εκείνα που - συνειδητά ή όχι - παρέλειψαν να πουν.

Το 32 % του πληθυσμού θα λάβει το κοινωνικό μέρισμα

Η παραπάνω δήλωση προέρχεται από επίσημα χείλη εκπροσώπων του λαού και αφορά βέβαια ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα «το κοινωνικό μέρισμα»

Σε προηγούμενο άρθρο μας (Είναι το κοινωνικό μέρισμα αυτό που περιμένει ο μέσος Έλληνας;) χαρακτηρίσαμε ασφαλώς καλοδεχούμενο το χρηματικό βοήθημα που θα δοθεί στα άτομα που το δικαιούνται. Θα είναι πέραν κάθε αμφισβήτησης μια μορφή «δώρου Χριστουγέννων» μια και αυτό σε πολλές εργασιακές σχέσεις έχει εδώ και χρόνια καταργηθεί.

Και εφόσον οι δικαιούχοι ανέρχονται στο 32 % του πληθυσμού της χώρας καταλαβαίνουμε ότι ο Χριστουγεννιάτικος μποναμάς θα περάσει τις πόρτες πολλών σπιτιών.

Αυτή η κίνηση είναι (καλύτερα θα είναι) μια πραγματικότητα που σαν γεγονός δεν μπορεί να τύχει διαφορετικών ερμηνειών. Δύσκολα κάποιος θα θεωρούσε αρνητικό συμβάν να δει στον τραπεζικό λογαριασμό του ένα (έστω και μικρό) ποσό χρημάτων.

Αυτά καταλαβαίνουμε από την πρώτη ανάγνωση. Αυτό είναι το μήνυμα που «αφιλτράριστο» καταφθάνει στον εγκέφαλό μας. Αυτό είναι το «προσκήνιο» των λέξεων.

Το 35,6 % του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού

Το παραπάνω στοιχεία είναι το αποτέλεσμα της έρευνας εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών της ΕΛΣΤΑΤ με περίοδο αναφοράς το έτος 2015 (Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, δελτίο τύπου 23.06.2017). Τα ποσοστά αναφέρονται στο κίνδυνο φτώχειας πριν τις κοινωνικές μεταβιβάσεις.

Σε κίνδυνο φτώχειας βρίσκονται εκείνα τα άτομα των οποίων το οικογενειακό διαθέσιμο εισόδημα είναι μικρότερο του 60 % του μέσου εθνικού διαθεσίμου εισοδήματος.

Πριν συνεχίσουμε θέλουμε να αναφέρουμε ότι οι αριθμοί προσφέρουν πραγματική χρησιμότητα όταν συγκρίνονται με άλλους. Έτσι λοιπόν το 35,6 % του πληθυσμού της Ελλάδος (που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας) από μόνο του ασφαλώς περιγράφει μια δυσάρεστη πραγματικότητα για τη χώρα. Συγκρινόμενο δε με το αντίστοιχο 27,6 % του 2009 εξηγεί τη μεγάλη κρίση που ξεκίνησε το 2008.

Όμως αν η σύγκριση γίνει με το αντίστοιχο ποσοστό του συνόλου των χωρών της ΕΕ που ήταν 26 % για το 2015 διαπιστώνουμε την μεγάλη διαφορά της Ελλάδος από το μέσο όρο της ΕΕ που ατυχώς την συγκαταλέγει στις 5 πιο φτωχές χώρες της ένωσης. Ενδεικτικά και μόνο να αναφέρουμε ότι στην Αυστρία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 18 % για το 2015 .

Αυτές οι πληροφορίες έρχονται να μας «βοηθήσουν» σε μια πληρέστερη αποκωδικοποίηση του αρχικού μηνύματος. Είναι τα απαραίτητα στοιχεία για να περάσει η ανάγνωση (πλέον ανάλυση) στο «παρασκήνιο» των λέξεων.

Το 32 % ενός πληθυσμού του οποίου (πληθυσμού) το 35,6 % βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού θα λάβει το κοινωνικό μέρισμα.

Αυτόν τον τίτλο δεν τον «συναντήσαμε» κάπου, τον κατασκευάσαμε εμείς ενώνοντας τους δύο προηγούμενους και εδώ η ανάγνωση των λέξεων «μοιάζει» να παρέχει καλύτερη πληροφόρηση.

Και αυτό γιατί η «δράση» του παρασκηνίου (πάντα στις λέξεις αναφερόμαστε) αποφάσισε να βγει στο προσκήνιο!

Τώρα η δική μας «λογική» ασφαλώς δίνει εύσημα στην κοινωνική πολιτική για το μέρισμα μια και αυτό σημαίνει ότι «σκέφτεται» το 35,6 % του πληθυσμού που ακροβατεί με τη φτώχεια (Η φτωποποίηση του σήμερα) συγχρόνως όμως αναζητά τα αίτια αυτής της πραγματικότητας που εκφράζεται με τη θλιβερή διαπίστωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις χωρών της ΕΕ των οποίων οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας.

Το ότι συνυπάρχει πλέον στη σκέψη μας το προσκήνιο με το παρασκήνιο των λέξεων μας οπλίζει με περισσότερο αντικειμενικά κριτήρια τα οποία - ανάλογα με την οπτική του καθενός - θα δικαιολογήσουν ενθουσιασμό ή θα συστήσουν αυτοσυγκράτηση και προβληματισμό αναφορικά με το γεγονός ότι παρέχεται κοινωνικό μέρισμα στο 1/3 του πληθυσμού της χώρας επειδή τόσο πολλά άτομα βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Βεβαίως αυτός είναι ο δικός μας τρόπος «ανάγνωσης».

Δημοφιλή