8 συν 2 καλοί λόγοι για να επισκεφτείς τη Θεσσαλονίκη ενόψει 82ης Δ.Ε.Θ.

Γιατί «γίνονται πράγματα»: Χωρίς να γίνομαι υπερβολική, σπάνια θα πετύχεις σαββατοκύριακο ή και καθημερινή χωρίς κάποια εκδήλωση, φεστιβάλ, σουαρέ, έκθεση και παντός τύπου πολιτιστική δραστηριότητα. Για να σου δώσω μόνο ένα μικρό στίγμα, κατά τη διάρκεια της Δ.Ε.Θ., η πόλη φιλοξενεί τη re:publica, ένα φεστιβάλ που φιλοδοξεί να φέρει σ' επαφή τη digital κοινότητα της Ευρώπης και διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
bestravelvideo via Getty Images

Θα είμαι ειλικρινής. Δυσκολεύομαι να είμαι αντικειμενική όταν πρόκειται να γράψω για τον τόπο μου. Επομένως, ακολουθεί ένας εντελώς υποκειμενικός οδηγός με δέκα (πάρα) πολύ καλούς λόγους για να επισκεφτείς τη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη 82η διοργάνωση της Δ.Ε.Θ. Διάβασε κι ετοιμάσου να κλείσεις εισιτήριο.

1. Γιατί θα σε υποδεχτούμε όπως σου αξίζει

Είναι γνωστό ότι φημιζόμαστε για τη φιλοξενία μας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει επίπεδο, χάρη στα εγχειρήματα νέων ανθρώπων που επιμένουν να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά. Άρτι αφιχθέν στολίδι, το Stay Youth hostel για το οποίο συζητά θετικά όλη η πόλη. Εξαιρετικές επιλογές για να μείνεις και να το θυμάσαι για καιρό, το Caravan Bed & Breakfast σ' ένα υπέροχο νεοκλασικό του 1929, αλλά και το αγαπημένο και πολυσυζητημένο Colors Urban Hotel.

2. Γιατί πάντα έχουμε κάτι νέο να σου πούμε

«Έχουμε κάποιο νέο "εναλλακτικό Μαριάννας" στη λίστα;» είναι η μόνιμη απορία της Αλεξάνδρας όταν καταφθάνει απ' το Παρίσι. «Σούζυ, σε τι νέο θα με πας αυτή τη φορά που θα' ρθω;», με ρωτά η Σοφία κάθε φορά που έρχεται απ' τις Βρυξέλλες. Η αλήθεια είναι πως, όλο και κάτι νέο ξεφυτρώνει και όλο και διαφορετική απάντηση δίνω και στις δύο. Στη λίστα «ολόφρεσκο, ωραίο, διαφορετικό, θέλω να μείνω για πάντα εδώ», το Ύψιλον που μετρά μερικές μέρες ζωής σ' ένα κτήριο με ιστορία 150 ετών. Εκτός από καφέ, μπορείς να τσιμπήσεις, να πιεις το ποτό σου, αλλά και να δουλέψεις σ' ένα εντελώς creative περιβάλλον. Στη λίστα «εναλλακτικά Μαριάννας», το Uberdooze το οποίο έχει αποκτήσει ήδη το φανατικό κοινό του και άπειρες φωτογραφίες στο Instagram με το «άγαλμα της Παναγίας πάνω απ' το booth» (hint: το άγαλμα απεικονίζει τον Αρχάγγελο Γαβριήλ).

3. Γιατί αγαπάμε τους φοιτητές

Η πλατεία Συντριβανίου και τα πέριξ της, κλασική φοιτητοπεριοχή της Θεσσαλονίκης, ζει αυτές τις μέρες σε ρυθμούς Δ.Ε.Θ. (κι εξεταστικής). Εσύ, οφείλεις να την τιμήσεις ανακαλύπτοντας αγαπημένα -όχι αποκλειστικά φοιτητικά- στέκια όπως ο πολυχώρος Tabya (η οικία Δούμπλα έχει ανακαινιστεί πλήρως και λειτουργεί ως cafe, bar, δισκοπωλείο και βιβλιοθήκη, ενώ στον πάνω όροφο φιλοξενείται και γκαλερί). Αν θέλεις μια επιλογή ακριβώς δίπλα στη Δ.Ε.Θ. επίλεξε το café Émigré και συνδύασε το μ' ένα σύντομο αλλά πεντανόστιμο μεσημεριανό.

4. Γιατί καθιερώσαμε τα κυριακάτικα brunch

Είναι θεσμός. Είναι η αναβίωση των πατροπαράδοτων κυριακάτικων τραπεζιών με την οικογένεια (αλλά σ' εργένικη έκδοση που θυμίζει «Φιλαράκια»). Είναι ο καλύτερος λόγος για να ξυπνήσεις νωρίς (έστω, 12 το μεσημέρι). Βάλε ξυπνητήρι και μην παραλείψεις να «νιώσεις διακοπές» στο be* ή απλώς να πέσεις με τα μούτρα στον μπουφέ του La Place Mignonne και να κάνεις refill με μπέικον χωρίς ενοχές.

5. Γιατί μας αρέσει η βόλτα στη νέα παραλία

Όσο εμείς μαλώνουμε για τα τραπεζοκαθίσματα που δε θέλουμε να χαλάσουν την αισθητική της νέας παραλίας μετά την ανάπλαση, εσύ μπορείς ν' απολαύσεις ξέγνοιαστος τη βόλτα σου. Αν ήμουν fit τύπος, θα σου πρότεινα να νοικιάσεις ποδήλατο απ' το Thess Bike και ν' απολαύσεις τη βόλτα. Είμαι, όμως Ταύρος, εξ ου και θα σου προτείνω να περπατήσεις μεν, αλλά ν' αναπληρώσεις θερμίδες μ' ένα κουπάκι σοκολατένιους λουκουμάδες με σιρόπι από λουκούμι τριαντάφυλλο απ' το Whipeat και μετά να πιεις έναν καφέ στο Allegro στο γυάλινο κτήριο του Μεγάρου Μουσικής, ώστε ν' απολαύσεις την εκπληκτική θέα.

6. Γιατί θα βάλεις συν δύο κιλά

«Υπάρχει άνθρωπος που ζει στη Θεσσαλονίκη και μπορεί να κάνει δίαιτα;», με ρωτούν οι Αθηναίοι κάθε μα κάθε φορά που έρχονται για σαββατοκύριακο. Ζούμε ένα δράμα, αλλά το σώζουμε με περπάτημα (το χειμώνα το' χαμε ακόμα πιο εύκαιρο χάρη στις απεργίες του Ο.Α.Σ.Θ.). Τι σου προτείνω; Ν' ακολουθήσεις το ένστικτό σου και τις οδηγίες φίλων που ξέρουν τα γούστα σου. Έχουμε άλλωστε, από street food με καλαμαράκια και γαρίδες (βλέπε Χαρτί και Καλαμάρι), μέχρι new age καφενεία (βλέπε Νέον) και από private cheffing (βλέπε Duck) μέχρι baby friendly ζαχαροπλαστεία για να βάλεις μισό κιλό ακόμα τρώγοντας πάβλοβα (βλέπε Μπεζές).

7. Γιατί θα βρεις πάντα κάτι ενδιαφέρον στα μουσεία μας

Ναι, ο Λευκός Πύργος είναι στα must see αν έρχεσαι πρώτη φορά. Ναι, υπάρχει ένας καλός λόγος να επισκεφτείς μουσεία, ακόμα κι αν έρχεσαι συχνά-πυκνά. Με αφορμή την επίσκεψη σου στη Δ.Ε.Θ., ευκαιρία να δεις το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της. Με αφορμή, δε, τη βόλτα σου στην παλιά παραλία, έχεις έναν πολύ καλό λόγο να επισκεφτείς το Μουσείο Φωτογραφίας (και να πιεις έναν καφέ με θέα όλη την πόλη).

8. Γιατί «γίνονται πράγματα»

Χωρίς να γίνομαι υπερβολική, σπάνια θα πετύχεις σαββατοκύριακο ή και καθημερινή χωρίς κάποια εκδήλωση, φεστιβάλ, σουαρέ, έκθεση και παντός τύπου πολιτιστική δραστηριότητα. Για να σου δώσω μόνο ένα μικρό στίγμα, κατά τη διάρκεια της Δ.Ε.Θ., η πόλη φιλοξενεί τη re:publica, ένα φεστιβάλ που φιλοδοξεί να φέρει σ' επαφή τη digital κοινότητα της Ευρώπης και διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

9. Γιατί αγαπάμε τις θεματικές βόλτες

Είπαμε πως μας αρέσει να περπατάμε. Άλλες φορές χωρίς λόγο και προορισμό, άλλες φορές στοχευμένα και με «θέμα». Νέα, αγαπημένη ασχολία είναι οι εναλλακτικές ξεναγήσεις και οι θεματικές διαδρομές. Θα βρεις εκείνη που είναι συνυφασμένη με τα ενδιαφέροντά σου, είμαι σίγουρη. Εμένα, αν με ρωτάς, θα σου πρότεινα τη βραδινή διαδρομή «Αυτός, Αυτές και Τα Μυστήρια» με οδηγό το Γιώργο Μαντζουρανίδη και τις dot2dot. Η Θεσσαλονίκη, άλλωστε, βρίθει αστικών θρύλων.

10. Γιατί θα σου λείψουμε

Αλλά μπορείς να μας πάρεις μαζί σου με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Μία βόλτα στο From Thessaloniki αρκεί για να βρεις τα πιο design σουβενίρ που κυκλοφορούν και θα σου θυμίζουν τις μέρες σου στην πόλη. Αξέχαστες, ε;