Savasana: Η πιο δύσκολη άσανα απ' όλες

Η Savasana απαιτεί ακινησία και σωστή τοποθέτηση κάθε μέρος του σώματος προκειμένου να επιτευχθεί η απόλυτη χαλάρωση. Αυτές οι στιγμές ηρεμίας κατευνάζουν τις σκέψεις και λειτουργούν ως το τέλειο χαλαρωτικό. Τα όργανα πρόσληψης - τα μάτια, τα αυτιά και η γλώσσα - αποτραβιούνται από τον εξωτερικό κόσμο.
Giorgos Zachariou

Πριν το τέλος κάθε μαθήματος γιόγκα εξασκούμε τη Savasana, που κυριολεκτικά σημαίνει «θέση του πτώματος». Σε αυτήν την asana το σώμα μένει ακίνητο ενώ ο νους βρίσκεται σε ήρεμη εγρήγορση.

Αν, όμως, σε αυτή τη θέση αρχίσουμε να νιώθουμε ανήσυχοι - σκεπτόμενοι το βραδινό μας, τις δουλειές που πρέπει να κάνουμε, τα ψώνια - και βιαζόμαστε να φύγουμε, τότε ζημιωνόμαστε χωρίς να το γνωρίζουμε.

Σίγουρα είμαστε όλοι πολυάσχολοι και συχνά είναι δύσκολο να βρούμε το κίνητρο για να πάμε στο μάθημα ή να κάνουμε πρακτική στο σπίτι. Μέχρι να φτάσουμε στο τέλος του μαθήματος και άρα στη Savasana, θέλουμε να φύγουμε γρήγορα και να ασχοληθούμε με τις υποχρεώσεις που «τρέχουν».

Ακριβώς, όμως, γι' αυτό το λόγο η Savasana είναι τόσο σημαντική και όχι μόνο στο τέλος του μαθήματος αλλά και μέσα στην ημέρα, ή κάθε φορά που νιώθουμε ότι τη χρειαζόμαστε.

Ο νους χαλαρώνει και ηρεμεί

Η Savasana απαιτεί ακινησία και σωστή τοποθέτηση κάθε μέρος του σώματος προκειμένου να επιτευχθεί η απόλυτη χαλάρωση. Αυτές οι στιγμές ηρεμίας κατευνάζουν τις σκέψεις και λειτουργούν ως το τέλειο χαλαρωτικό. Τα όργανα πρόσληψης - τα μάτια, τα αυτιά και η γλώσσα - αποτραβιούνται από τον εξωτερικό κόσμο. Το σώμα και ο νους γίνονται ένα και βιώνουν εσωτερική γαλήνη. Αυτή η asana αποτελεί το πρώτο βήμα για το διαλογισμό.

Το σώμα επιστρέφει στη φυσιολογική του κατάσταση

Κατά τη διάρκεια της Savasana ο ρυθμός της αναπνοής και ο καρδιακός παλμός επιστρέφουν στο φυσιολογικό, ενώ οι μύες χαλαρώνουν και η θερμοκρασία του σώματος επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η ανάρρωση από μικρές ή μεγάλες ενοχλήσεις που τυχόν νιώθουμε.

Αποκομίζουμε τα οφέλη της πρακτικής

Όσο πιο πολύ έχουμε κουραστεί τόσο πιο αποτελεσματικά θα χαλαρώσουμε. Και ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε βαθιά χαλάρωση, οι λειτουργικές δραστηριότητες όπως το ανοσοποιητικό και το πεπτικό σύστημα, ενεργοποιούνται και αναζωογονούνται. Το σώμα μας χρειάζεται λίγο χρόνο για να επεξεργαστεί και να θυμηθεί τις πληροφορίες και τη γνώση που κέρδισε κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Επιστροφή στην πραγματικότητα

Η πρακτική της Savasana, της πιο ήρεμης asana απ' όλες, μας οδηγεί σε μια ανανεωμένη αίσθηση ενέργειας και μας καθιστά έτοιμους για την επόμενη δραστηριότητα της ημέρας μας.

(Για κάθε πληροφορία, ερώτηση ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Μαρία Χρυσοχεράκη στο goldy.yogaonline@yahoo.gr)