Η δεξιότητα του να ζητάω βοήθεια

Στη ζωή όλοι θα χρειαστούμε κάποια στιγμή τη βοήθεια των άλλων. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε και να μπορούμε να φέρουμε εις πέρας τα πάντα οποιαδήποτε στιγμή. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι, ενώ με χαρά προσφέρουν την βοήθεια τους στους άλλους, οι ίδιοι δεν ζητούν ποτέ βοήθεια. Πολλές φορές είναι ο φόβος και οι λανθασμένες πεποιθήσεις σχετικά με την αναζήτηση βοήθειας που δυσκολεύουν πολλούς να την ζητήσουν. Μπορεί να φοβούνται ότι:
Delpixart via Getty Images

Στη ζωή όλοι θα χρειαστούμε κάποια στιγμή τη βοήθεια των άλλων. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε και να μπορούμε να φέρουμε εις πέρας τα πάντα οποιαδήποτε στιγμή. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι, ενώ με χαρά προσφέρουν την βοήθεια τους στους άλλους, οι ίδιοι δεν ζητούν ποτέ βοήθεια. Πολλές φορές είναι ο φόβος και οι λανθασμένες πεποιθήσεις σχετικά με την αναζήτηση βοήθειας που δυσκολεύουν πολλούς να την ζητήσουν. Μπορεί να φοβούνται ότι:

•Θα φανούν αδύναμοι, εξαρτημένοι, ανεπαρκείς.

•Αν ζητήσουν βοήθεια, οι άλλοι θα αρνηθούν να τους την προσφέρουν και αυτό θα τους εκθέσει και θα τους καταρρακώσει.

•Οι άλλοι θα δουν την αδυναμία τους και θα την εκμεταλλευτούν.

•Θα χάσουν την εκτίμηση των άλλων.

•Θα χάσουν τον έλεγχο τον οποίο θα πάρει κάποιος άλλος και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να αντέξουν.

•Αν ζητήσουν βοήθεια από κάποιον, αυτός θα ζητήσει να του το ανταποδώσουν και ίσως να μην μπορούν ή να μην θέλουν να το κάνουν με τον τρόπο που τους το ζητάει.

•Θα είναι βάρος στους άλλους, θα τους κουράσουν, θα τους βγάλουν εκτός προγράμματος ή θα αναγκαστούν ίσως να κάνουν από ευγένεια ή ντροπή κάτι που μπορεί να μην θέλουν.

Ίσως είναι πιο εύκολο να αρνηθούμε ότι έχουμε μια δυσκολία από το να παραδεχθούμε ότι έχουμε κάποιο πρόβλημα και να ζητήσουμε βοήθεια. Όταν ζητάς βοήθεια πρέπει να παραδεχθείς ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις. Ότι έχεις αδυναμίες και δεν γνωρίζεις ή δεν μπορείς να φέρεις εις πέρας κάτι. Δεν υπάρχει όμως κανείς που να τα ξέρει και να τα καταφέρνει όλα και αναλαμβάνοντας τα πάντα συνεχώς μόνοι μας μπορεί να «καούμε» ψυχολογικά και σωματικά.

Είναι δύναμη και σημαντική δεξιότητα το να ξέρω πότε χρειάζομαι βοήθεια και πώς να την ζητάω και να την παίρνω αποτελεσματικά. Έχει πολλά θετικά τα οποία συχνά δεν λαμβάνουμε υπόψη:

•Πρώτα από όλα είναι αυτοεπίγνωση, γνωρίζω τις δυνατότητες, τα όρια μου, τις δεξιότητες που κατέχω και δεν κατέχω και έτσι ξέρω πότε και που να απευθυνθώ ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις μου και όλο αυτό να το χρησιμοποιήσω υπέρ μου. Αν δεν αναγνωρίσω τις ελλείψεις μου δεν θα μπορέσω ποτέ να τις βελτιώσω.

•Ζητώντας βοήθεια συνεργάζομαι με κάποιον, μοιράζομαι δυσκολίες, συναισθήματα, σκέψεις, στιγμές. Δείχνω την εμπιστοσύνη μου στο άλλο άτομο το οποίο μέσα από αυτό μπορεί να νιώθει μεγάλη ικανοποίηση και χαρά που αναγνωρίστηκαν οι ικανότητες του και του δείχνεται εμπιστοσύνη. Άρα προσφέρω χαρά σε κάποιον και λαμβάνω βοήθεια εγώ.

•Μέσα από αυτήν την συνεργασία που προκύπτει ζητώντας βοήθεια, συνδέομαι με τον άλλο, έρχομαι πιο κοντά και ενισχύω τους δεσμούς.

•Το να ζητήσω βοήθεια είναι πάντα μια ευκαιρία να μάθω και να αναπτυχθώ. Μαθαίνω και αποκτώ περισσότερες δεξιότητες ανάλογες με αυτές που το άτομο που με βοήθησε είχε, παρατηρώντας την βοήθεια που δέχθηκα και συζητώντας μαζί του σχετικά με το πώς να φέρνω εις πέρας το θέμα που με δυσκόλεψε, θα μπορώ στο μέλλον να το φέρνω εις πέρας μόνος μου και να βοηθάω με την σειρά μου τους άλλους.

Είναι σημαντικό να γνωρίζω πώς να ζητάω αποτελεσματικά βοήθεια.

•Πρώτα από όλα χρειάζεται να αναγνωρίσω ότι χρειάζομαι βοήθεια, να αφήσω εγωισμούς και προκαταλήψεις.

•Να κάνω μια λίστα με αυτά που χρειάζομαι. Όσο πιο ξεκάθαρα γνωρίζω αυτό που χρειάζομαι τόσο καλύτερα, πιο στοχευμένα θα το επικοινωνήσω και η βοήθεια που θα λάβω θα είναι πιο αποτελεσματική.

•Θα ήταν καλό να σκεφτώ ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος να με βοηθήσει στην συγκεκριμένη ανάγκη, σύμφωνα με τις δυνατότητές του, τη διαθεσιμότητα του τη δεδομένη στιγμή, τα ενδιαφέροντα του, τη σχέση που έχω μαζί του.

•Θα ήταν καλό επίσης να ζητήσω βοήθεια με ευθύτητα και ειλικρίνεια, όχι με υπονοούμενα και άλλους πλάγιους τρόπους.

•Όσο εξασκούμαι στο να ζητάω βοήθεια όταν την χρειάζομαι, τόσο ευκολότερα και αποτελεσματικότερα θα μπορώ να το κάνω.

•Αν χρειάζομαι επαγγελματική βοήθεια θα ήταν καλό να απευθυνθώ σε έναν ειδικό ανάλογα με την ανάγκη μου.

Ζητώντας βοήθεια μπορούμε να προσχωρήσουμε παραπέρα και όχι να μείνουμε κολλημένοι, αγχωμένοι, απογοητευμένοι μέσα σε φαύλους κύκλους. Μπορεί να εκπλαγούμε μερικές φορές από την προθυμία και το ενδιαφέρον που μπορεί να δείξουν μερικοί άνθρωποι στο να μας βοηθήσουν. Να δώσουμε χαρά σε αυτούς που μας βοήθησαν και εμείς να λάβουμε αυτό που χρειαζόμαστε.