Τι μας βοηθά και τι μας δυσκολεύει στην προσπάθεια επίτευξης ενός στόχου;

Ποιος είναι ο στόχος σου; Μια πολύ συχνή ερώτηση. Πρώτα από όλα όμως τι είναι ο στόχος; Ο στόχος θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η νοητική αναπαράσταση μιας επιθυμίας, μιας ευχής, μιας ανάγκης, μιας φιλοδοξίας συνοδευόμενη από την δέσμευση να την κάνουμε πραγματικότητα. Είναι η οργάνωση μιας επιθυμίας σε πιο συγκεκριμένα βήματα και η προσπάθεια να ακολουθηθούν αυτά με επιτυχία ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν αρκεί λοιπόν να θέτω απλώς έναν στόχο, αλλά να δεσμεύομαι και να προσπαθώ για αυτόν.
Anadolu Agency via Getty Images

Ποιος είναι ο στόχος σου; Μια πολύ συχνή ερώτηση. Πρώτα από όλα όμως τι είναι ο στόχος; Ο στόχος θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η νοητική αναπαράσταση μιας επιθυμίας, μιας ευχής, μιας ανάγκης, μιας φιλοδοξίας συνοδευόμενη από την δέσμευση να την κάνουμε πραγματικότητα. Είναι η οργάνωση μιας επιθυμίας σε πιο συγκεκριμένα βήματα και η προσπάθεια να ακολουθηθούν αυτά με επιτυχία ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν αρκεί λοιπόν να θέτω απλώς έναν στόχο, αλλά να δεσμεύομαι και να προσπαθώ για αυτόν.

Ο στόχος θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα ταξίδι και την προετοιμασία που κάνουμε για αυτό.

  • Πρώτα από όλα θα πρέπει να ξέρουμε τι είναι αυτό που επιθυμούμε πραγματικά να πετύχουμε, ποιος είναι ο πραγματικός, δικός μας στόχος και όχι ένας στόχος που επιβάλλεται από άλλους. Που θέλουμε να πάμε, ποιος είναι ο προορισμός του ταξιδιού.
  • Έπειτα να δούμε που βρισκόμαστε, από πού ξεκινάμε και ποια εφόδια διαθέτουμε, όπως γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες, δυνατότητες ή και ποια βοήθεια διαθέτουμε. Να βρούμε τα δυνατά και αδύναμα σημεία μας και ίσως να τα συζητήσουμε με ανθρώπους που εμπιστευόμαστε και εκτιμούμε την γνώμη τους.
  • Να εξετάσουμε τι είδους εφόδια απαιτούνται και αν δεν τα διαθέτουμε πως θα μπορούσαμε να τα αποκτήσουμε. Ποιες δεξιότητες, ποιες γνώσεις πρέπει να αποκτήσουμε, που μπορούμε να αναζητήσουμε βοήθεια για να επιτύχουμε τον στόχο μας.
  • Ποια διαδρομή θα ακολουθήσουμε, πως θα πάμε από εδώ μέχρι εκεί. Ποιες είναι οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε, πως θα το οργανώσουμε, τι πρέπει να προσέξουμε και πόσος χρόνος απαιτείται.

Τι βοηθά στην επίτευξη των στόχων

Είναι σημαντικό οι στόχοι μας να είναι ρεαλιστικοί, όπως και η διαδικασία για να τους πετύχουμε. Στην προσπάθεια μας για την επίτευξη των στόχων μας βοηθά:

  • Να κάνουμε μία λίστα με τους στόχους και έπειτα να τους κατατάξουμε ανάλογα με την προτεραιότητα τους. Οι προτεραιότητες θα ήταν καλό να ταιριάζουν με τις αξίες, τα πιστεύω και τις δυνατότητες μας. Στην λίστα αυτή να βάλουμε τους στόχους της άμεσης προτεραιότητας επάνω, της ενδιάμεσης από κάτω και πιο κάτω της μακράς προτεραιότητας.
  • Αφού χαράξουμε και ξεκινήσουμε την πορεία μας, είναι σημαντικό να παραμένουμε στην πορεία αυτή, επικεντρωμένοι στα βήματα που θα ήταν καλό να ακολουθήσουμε για να επιτύχουμε τον στόχο μας. Ίσως να κρατάμε ένα ημερολόγιο και να ανατρέχουμε σε αυτό όταν χρειάζεται, αλλά και μέσα από αυτό να παρακολουθούμε την πρόοδο μας.
  • Να δεχθούμε ότι ανάλογα με τις συνθήκες οι στόχοι μπορεί να αλλάξουν. Επίσης να είμαστε έτοιμοι για απρόοπτα και ανατροπές. Έτσι είναι καλό να είμαστε ευέλικτοι και όταν χρειάζεται, να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές για να επιτύχουμε τον τελικό μας στόχο.
  • Βοηθά να φανταστούμε τον μελλοντικό μας εαυτό που έχει πετύχει τον στόχο και όχι να τον έχουμε στο νου σαν έναν ξένο, με τον οποίο δεν ταυτιζόμαστε. Αυτοί που μπορούν να ταυτιστούν με τον μελλοντικό εαυτό τους αποφασίζουν και πράττουν πιο δυναμικά.
  • Τέλος είναι σημαντικό να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας για αυτό που πετυχαίνουμε κάθε φορά, έτσι ώστε να παίρνουμε περισσότερη δύναμη και ώθηση να συνεχίσουμε.

Τι δεν βοηθά στην επίτευξη των στόχων

  • Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι αυτός που θέτει τον στόχο. Μερικές φορές τα θέλω και οι στόχοι σημαντικών άλλων μπλέκονται με τα δικά μας και μπορεί να μας βγάλουν από το δρόμο μας.
  • Όταν κινητοποιούμαστε εξωτερικά, από άλλους, είναι πιο δύσκολο να φτάσουμε στον στόχο. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι οι οποίοι κινητοποιούνται εσωτερικά και όχι εξωτερικά πετυχαίνουν πιο εύκολα στόχους, είναι πιο ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι.
  • Πολλές φορές χανόμαστε στην σκέψη του στόχου και του μέλλοντος, αλλά δεν πράττουμε. Κάτι θα αλλάξει στο μέλλον και θα αλλάξουμε και εμείς, αλλά δεν κάνουμε τίποτα στο παρόν για αυτό.
  • Να εξετάσουμε τι είναι αυτό που συντηρεί την αναβλητικότητα αυτή. Να υιοθετήσουμε νέες θετικές συνήθειες οι οποίες θα μας κρατήσουν μακριά από τις παλιές, θα μας βγάλουν από την αδράνεια και θα θέσουν την βάση για την επίτευξη του στόχου.
  • Κάποιες φορές υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες μας και από την άλλη υποτιμούμε την προσπάθεια και τον χρόνο που απαιτείται για να πετύχουμε τον στόχο μας.
  • Τέλος είναι καλό να μην βάζουμε πολλούς στόχους ταυτόχρονα γιατί αυτό συχνά οδηγεί στην αυτο-εξάντληση.

Δεν αρκεί μόνο να ονειρευόμαστε ένα ευτυχές τέλος, την επίτευξη του στόχου. Είναι σημαντικό μέσα στο όνειρο να περιλαμβάνουμε και την διαδικασία, την πορεία, τις δυσκολίες και τον κόπο που πρέπει να καταβάλουμε. Και να μην ξεχνάμε να απολαμβάνουμε κάθε μικρή επιτυχία προς αυτόν.