Αντιγήρανση- «γυρνάει ο χρόνος πίσω;»

Ακούγοντας τον όρο «Αντιγήρανση» οι περισσότεροι σκέφτονται την ομορφιά, το λαμπερό δέρμα , την εξωτερική εμφάνιση ίσως επειδή αυτό που τρομάζει περισσότερο είναι ένα πρόσωπο με ρυτίδες και η όψη του ηλικιωμένου ανθρώπου.Η επιστήμη όμως της αντιγήρανσης είναι πολλά περισσότερα από αυτό.
LOIC VENANCE via Getty Images

Ακούγοντας τον όρο «Αντιγήρανση» οι περισσότεροι σκέφτονται την ομορφιά, το λαμπερό δέρμα , την εξωτερική εμφάνιση ίσως επειδή αυτό που τρομάζει περισσότερο είναι ένα πρόσωπο με ρυτίδες και η όψη του ηλικιωμένου ανθρώπου.

Η επιστήμη όμως της αντιγήρανσης είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Στοχεύει όχι στην επιμήκυνση του χρόνου ζωής, αλλά στην ποιότητα ζωής. Σημασία έχει μέχρι το πέρας της ζωής μας να είμαστε υγιείς στο σώμα και στο πνεύμα και δυνατοί και όχι να φτάσουμε 100 χρονών κλινήρεις, στα νοσοκομεία και ζώντας με χάπια.

Ουσιαστικά στοχεύει στην πρόληψη των χρονικών παθήσεων όπως καρδιαγγειακών , Alzheimer, σακχαρώδους διαβήτη, οστεοαρθρίτιδας, αυτοάνοσων και άλλων πολλών νόσων, που τα τελευταία χρόνια είναι σε έξαρση..

Οι ιατρικές θεωρίες για την Αντιγήρανση πολλές, οι επικρατέστερες και πλέον τεκμηριωμένες όμως είναι δύο: 1)Το μήκος των τελομερών. Τελομερή είναι τα άκρα των χρωμοσωμάτων που όσο μεγαλώνουμε μικραίνουν και γερνάμε και 2)Η θεωρία των ελευθέρων ριζών. Το σώμα "σκουριάζει" όπως το σίδερο στηη βροχή. Η ακτινοβολία ηλιακή και χημική, το άγχος, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, είναι οι βασικότεροι παράγοντες που μας οξειδώνουν. Άμυνά μας η σωστή διατροφή, ο υγιεινός τρόπος ζωής και ίσως η χρήση αντιοξειδωτικών σκευασμάτων.

Τα βασικά βήματα για να προλάβουμε τον χρόνο είναι:

1. Πάθος για ζωή, δημιουργία, αγάπη για αυτό που κάνουμε. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ξυπνάμε το πρωί και να αγκομαχούμε για τη δουλειά μας. Αντισταθείτε στα "πρέπει" και βάλτε τα "θέλω" σας μπροστά. Ο οργανισμός διαισθάνεται την καθημερινή πάλη και αυξάνει τις ορμόνες του στρες, οι οποίες μας γερνάνε.

2. Εσωτερική ηρεμία. Όσο παράξενο και αν μας φανεί, η βάση της αντιγήρανσης είναι η «ηρεμία της ψυχής» και γι΄αυτό σε όλα τα κέντρα αντιγήρανσης υπάρχουν τεχνικές εκμάθησης «διαχείρισης του στρες». Είναι δύσκολο να το πετύχετε. Θέλει πιθανά ανθεώρηση της ζωής και εστίαση στα βασικότερα σημεία της. Δεν ασχολούμαστε με μικροπράγματα.

Είναι βασικό να εκτονώνετε το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας ειδικά στη δύσκολη αυτή περίοδο της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε.

Η γυμναστική, ο περίπατος στη φύση , η βόλτα ,με τους φίλους, ένα καλό φαγητό , η πίστη σε κάτι ανώτερο, ο χορός , είναι μερικού μόνο από τους τρόπους.Αφιερώστε 10 λεπτά δύο φορές την ημέρα στο να ηρεμήσετε. Κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε κάτι όμορφο, κάντε γιόγκα, τάε τσι, διαλογισμό. Αναπνεύστε σωστά. Η σωστή αναπνοή διατηρεί την ισορροπία συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.

3. Σωστή διατροφή. «Είμαστε ότι τρώμε». Αν δε πάρουμε τα σωστά θρεπτικά στοιχεία (βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα), ο οργανισμός φθείρεται. Το κεντρικό νευρικό σύστημα αποδυναμώνεται, ο ρυθμός του μεταβολισμού επιβραδύνεται, το συκώτι και το έντερο- τα βασικότερα όργανα αποτοξίνωσης, υπολειτουργούν. Συχνά, μικρά γεύματα, που δεν αυξομειώνουν το σάκχαρο του αίματος, με τα απαραίτητα αμινοξέα και ωφέλιμα λιπαρά, είναι η συνταγή της επιτυχίας. Φρούτα, λαχανικά καθημερινά, με τα χρώματα "του ουράνιου τόξου", οργανικά ή πλυμένα καλά με εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ.

Λιπαρά ψάρια, κρέατα από ζώα που τρέφονται με γρασίδι και αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής. Από τις βασικότερες θεωρίες για αντιγήρανση είναι "ο θερμιδικός περιορισμός" (caloric restriction).

4. Καλός ύπνος. Είναι απαραίτητες τουλάχιστον 6 ώρες ποιοτικού ύπνου, οι οποίες να περιλαμβάνουν το διάστημα 12-4 το πρωί όπου εκκρίνεται η ορμόνη της αντιγήρανσης. Ιδανικά θα ήταν και 10-30 λεπτά σιέστα το μεσημέρι. Αναπλάθονται τα κύτταρα του εγκεφάλου και μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη και Αλτσχάιμερ.

5. Άσκηση. Σωστή και ποιοτική όμως, και όχι υπεράθληση. Μπορεί να είναι το γυμναστήριο, το γρήγορο περπάτημα, το κολύμπι, οι δουλειές του σπιτιού, η βόλτα με το σκύλο. 20-30 λεπτά καθημερινά πρέπει να είναι η βάση. Προσέξτε τη σωστή αναπνοή. Η διαφραγματική αναπνοή, αυτή των τραγουδιστών, είναι η ιδανική. Η γιόγκα μπορεί να σας το διδάξει αυτό.

6. Ιατρικές εξετάσεις και χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής. Ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει βιοχημικές και ορμονολογικές εξετάσεις αίματος, ούρων, σάλιου, μετρηση βιταμινών, μετάλλων, αμινοξέων και λιπαρών οξέων. Μόνο ένας εξειδικευμένος ιατρός, με εμπειρία, μπορεί να τις εκτιμήσει και να προχωρήσει σε θεραπεία και σχεδιασμό ολοκληρωμένου προγράμματος.