Είναι ο Αλέξης Τσίπρας «ο ιδανικός αυτόχειρας»;

Ενώ θα μπορούσε νωρίς το Φεβρουάριο να κάνει μια συμφωνία με μέτρα 2 δισ. δίνοντας τον «μουτζούρη» στους προηγούμενους και αναπροσαρμόζοντας σύμφωνα με τις πολιτικές απόψεις του το «τρισκατάρατο» mail Χαρδούβελη επέλεξε να εξαντλήσει το χρόνο χρησιμοποιώντας τον για να ενισχύσει στο εσωτερικό την εικόνα του διαπραγματευτή.
Michele Tantussi via Getty Images

Υποσχέθηκε ότι μπορεί η Ελλάδα να βγει από την κρίση από άλλο δρόμο. Χωρίς περικοπές, χωρίς επιπλέον φόρους, με κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, με συνέχιση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα, με 13ο μισθό για συνταξιούχους.

Έξι μήνες μετά υπέγραψε πρόταση για μέτρα που αφαιρούν από την ελληνική οικονομία 11 δισεκατομμύρια. Διέλυσε όλες τις ψευδαισθήσεις που ο ίδιος καλλιέργησε.

Ενώ θα μπορούσε νωρίς το Φεβρουάριο να κάνει μια συμφωνία με μέτρα 2 δισ. δίνοντας τον «μουτζούρη» στους προηγούμενους και αναπροσαρμόζοντας σύμφωνα με τις πολιτικές απόψεις του το «τρισκατάρατο» mail Χαρδούβελη επέλεξε να εξαντλήσει το χρόνο χρησιμοποιώντας τον για να ενισχύσει στο εσωτερικό την εικόνα του διαπραγματευτή.

Δυστυχώς για την Ελλάδα όμως, κάθε μέρα ήταν χειρότερη από την προηγούμενη. Το «τέρας» της αβεβαιότητας διέλυσε την οικονομία και κατασπάραξε, τουλάχιστον στο εξωτερικό, μέσα σε ένα εξάμηνο το πολιτικό κεφάλαιο που έδινε στον κ. Τσίπρα η νωπή εντολή. Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε τότε να ανακτήσει μέρος αυτού του κεφαλαίου επαναβεβαιώνοντας την απήχηση των απόψεων του στο εσωτερικό. Έκανε δημοψήφισμα. Η ατζέντα της υπερηφάνειας απέναντι στους «γερμανοτσολιάδες ναιναίκους» σάρωσε. Προς στιγμήν όλα έδειχναν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από τους βουλευτές συμβιβασμό με μια βαριά υφεσιακή πρόταση με φόρους και περικοπές, αλλά μόλις υποτυπώδεις αποκρατικοποιήσεις. Η χώρα εκλιπαρεί για τη συμφωνία με τις τράπεζες κλειστές, την πραγματική οικονομία κατεστραμμένη και τον πόνο διάχυτο.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ακόμη ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Όσα όμως έπραξε αυτό το εξάμηνο δεν του εγγυώνται ότι θα παραμείνει. «Όπλισε» ορισμένους από τους δανειστές, όπως τον Σόιμπλε, με το επιπλέον επιχείρημα ότι οι Έλληνες δεν θέλουν κανόνες και άρα πρέπει να φύγουν από την Ευρωζώνη. Πρώτη φορά τυπώθηκε «οδικός χάρτης» για το Grexit και μοιράστηκε στους ηγέτες της Ε.Ε., πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης συγκαλείται Σύνοδος Κορυφής «τελευταίας ευκαιρίας». «Όπλισε» τους Ευρωσκεπτικιστές με το επιχείρημα ότι το Ευρώ είναι ένα σαθρό κατασκεύασμα και η Ε.Ε. μια «τελειωμένη» συμμαχία.

«Όπλισε» τους ακραίους στο κόμμα του με το επιχείρημα ότι ο λαός δεν θέλει πάση θυσία συμφωνία και ευρώ και πως υπάρχει και η εναλλακτική του εθνικού νομίσματος. «Όπλισε» τους λαϊκιστές στην Ελλάδα με το επιχείρημα ότι οι εχθροί μας είναι οι ξένοι, ενισχύοντας έτσι την εμβέλεια του λόγου της ακροδεξιάς.

Οι ψήφοι του ελληνικού κοινοβουλίου με την υποστήριξη των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου - πλην ΚΚΕ - του δίνουν την εντολή να κλείσει τη συμφωνία. Μετά τον αναστεναγμό της ανακούφισης θα έρθει η ώρα της εφαρμογής της συμφωνίας. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αισθάνεται για λίγο πολιτικά κυρίαρχος. Η πραγματικότητα θα δείξει πολύ γρήγορα πως αυτή η επιφαινόμενη κυριαρχία είναι το όπλο του ιδανικού αυτόχειρα.

Δημοφιλή