13 Σημάδια που δείχνουν ότι ένας άνδρας πάσχει από διατροφικές διαταραχές

Περίπου το 25% - 40% των ατόμων που νοσούν είναι άντρες με το μεγαλύτερο ποσοστό να πάσχει από αδηφαγική διαταραχή (Binge Eating Disorder) και νευρική βουλιμία. Διάφορες επιδημιολογικές έρευνες αναφέρουν ότι το 0.2-0.3% του αντρικού πληθυσμού νοσεί από ανορεξία, αντίστοιχα 0.1-0.5% από νευρική βουλιμία ενώ 1.1-3.1% από αδηφαγική διαταραχή. Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών που ασχολείται συστηματικά με το body building πάσχει από σωματική δυσμορφία και ειδικότερα μυϊκή δυσμορφία.
Radius Images via Getty Images

Πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι μόνο οι γυναίκες νοούν κατά κόρον από διατροφικές διαταραχές, αφού το κοινωνικό στερεότυπο τις θέλει πιο λεπτές, έως και αποστεωμένες θα τολμούσα να πω! Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Πρόκειται απλά για έναν επιπλέον μύθο ανάμεσα σε πολλούς άλλους που έχουν διαμορφωθεί γύρω από την νόσο.

Αγαπητοί αναγνώστες, οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι γένους θηλυκού και η αναζήτηση του τέλειου ιδανικού σώματος δεν θεωρείται πλέον αποκλειστική ενασχόληση των γυναικών. Τα τελευταία χρόνια οι στατιστικές δείχνουν ότι το «ισχυρό φύλο» υποκύπτει όλο και πιο πολύ στα κελεύσματα που επιτάσσει το στερεότυπο του δυνατού μυώδη γραμμωμένου άντρα! Καθώς το «τέλειο» ανδρικό σώμα επιβάλλεται να έχει σχήμα V, με κατά 10 κιλά αυξημένη μυϊκή μάζα από το μέσο όρο, με δυνατό μυώδη άνω κορμό, με επίπεδη κοιλιά και στενούς γοφούς. Αυτό, λοιπόν, το ιδεατό τέλειο σώμα οδηγεί σε εγκλωβισμό όλο και περισσότερους άντρες στο φαύλο κύκλο της άσκησης, του περιορισμού της τροφής (κυρίως των λιπαρών τροφών και των υδατανθράκων) και της αλόγιστης χρήσης αναβολικών και στεροειδών για την άμεση και γρήγορη ενίσχυση του μυικού συστήματος. Και επιπλέον να θυμάστε πάντα ότι η θεμέλιος λίθος για την ανάπτυξη συμπεριφορών διατροφικής διαταραχής είναι η έντονη ανησυχία γύρω από την εικόνα σώματος. Αντιλαμβάνεστε σε τι παγίδα μπαίνουν οι άντρες και πόσο δεν διαφέρουν καθόλου τελικά από εμάς τις γυναίκες!

Περίπου το 25% - 40% των ατόμων που νοσούν είναι άντρες με το μεγαλύτερο ποσοστό να πάσχει από αδηφαγική διαταραχή (Binge Eating Disorder) και νευρική βουλιμία. Διάφορες επιδημιολογικές έρευνες αναφέρουν ότι το 0.2-0.3% του αντρικού πληθυσμού νοσεί από ανορεξία, αντίστοιχα 0.1-0.5% από νευρική βουλιμία ενώ 1.1-3.1% από αδηφαγική διαταραχή. Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών που ασχολείται συστηματικά με το body building πάσχει από σωματική δυσμορφία και ειδικότερα μυϊκή δυσμορφία. Πρόκειται για μια διαταραχή, σύμφωνα με την οποία το άτομο εστιάζει αποκλειστικά στις ατέλειες που βλέπει στο σώμα του και συνεπώς αναζητά όλο και πιο αποτελεσματικούς - επικίνδυνους τρόπους, αποσκοπώντας φυσικά στην τελειοποίηση ενός γραμμωμένου σώματος.

Τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή έχουν μια παθολογικά διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που να καθορίζει καταλυτικά τις διαπροσωπικές και εργασιακές τους σχέσεις. Η εμμονή τους είναι τόσο έντονη ώστε όλη η υπόλοιπη καθημερινότητα να θεωρείται εμπόδιο στην ασίγαστη ανάγκη τους για την απόκτηση του τέλειου σώματος. Πολύ συχνά αυτή την διαταραχή την συναντάμε με το όρο αντίστροφη ανορεξία (reverse anorexia nervosa), η οποία χαρακτηρίζεται από την ανάγκη και εμμονή της απόκτησης μυώδη όγκου, ενώ είναι ενδεικτικό πως οι ασθενείς βιώνουν το σώμα τους ως μικρό, μη αρρενωπό και μη επαρκώς μυώδες. Ο όρος αυτός φωτογραφίζει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που εμφανίζουν οι γυναίκες στην ανορεξία, οι οποίες δηλαδή αδυνατούν να δουν την καχεκτικότητα στο σώμα τους και υποστηρίζουν με σθένος πόσο παχιές είναι.

Δυστυχώς πολλοί ειδικοί αδυνατούν να διαγνώσουν εγκαίρως την διατροφική διαταραχή σ' έναν άντρα, ιδίως όταν είναι πολύ γυμνασμένος και με αυξημένη μυική μάζα η οποία λόγω του όγκου, παραπλανεί τους ειδικούς, καθώς κυριαρχεί ευρέως η αντίληψη ότι η έντονη αθλητική και σωματική δραστηριότητα ενός άντρα είναι ένδειξη υγιεινού τρόπου ζωής. Ως συνέπεια πολλοί άντρες μένουν αβοήθητοι και εγκλωβισμένοι μέσα στην ασθένεια για χρόνια!

Θεωρώ λοιπόν σημαντικό να αναφερθώ σε κάποια από τα βασικά σημάδια που υποδηλώνουν ότι ένα αγόρι ή ένας άντρας φλερτάρει ή νοσεί από διατροφική διαταραχή:

  • Έντονη ενασχόληση με την γυμναστική, όπως body building και άρση βαρών.
  • Συνεχές τσεκάρισμα στον καθρέπτη ή μέτρημα με μεζούρα της περιμέτρου της κοιλιάς, των μηρών, της ωμοπλάτης κτλ.
  • Ό,τι και να γίνει, «βρέξει -χιονίσει» δεν αναβάλλει την άσκηση ακόμα και αν είναι τραυματισμένος ή άρρωστος.
  • Περιορίζει αισθητά τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά και αποκλείει ολόκληρες γκάμες τροφών.
  • Έντονη ενασχόληση με την περιεκτικότητα των συστατικών των τροφών και με τις θερμίδες.
  • Κάνει υπερφαγικά επεισόδια και λόγω των ενοχών προσπαθεί να ασκείται περισσότερο ή μπορεί να κάνει αλόγιστη χρήση λιποδιαλυτών.
  • Αδιαφορία για το άλλο φύλο και μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας ή διάθεσης.
  • Έντονα ξεσπάσματα θυμού που κάποιες φορές εκφράζονται ακόμη και με άσκηση σωματικής βίας.
  • Μείωση της τεστοστερόνης και ανεπάρκεια της βιταμίνης D.
  • Έντονος εκνευρισμός κατά τη διάρκεια των γευμάτων καθώς και αποφυγή του να τρώει μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια.
  • Δημιουργία τελετουργικών διαδικασιών κατά την διάρκεια της μέρας, που συχνά αφορούν την τροφή και το σώμα.
  • Βραδινό ξύπνημα για να φάει είτε μεγάλες ποσότητες, είτε να τσιμπολογήσει κάτι.
  • Προβλήματα ύπνου και σημάδια έντονης κόπωσης σε σημείο να πέφτει σε λήθαργο.

Μέσω της ανάγνωσης αυτού του άρθρο μου, ευελπιστώ να αποκομίσατε την κατάλληλη γνώση συμβάλλοντας έτσι και εσείς ενεργά στη αποδήμηση ενός μεγάλου μύθου που υπάρχει στην Ελλάδα, ότι οι άντρες δηλαδή δεν έχουν αρνητική εικόνα σώματος και δεν πάσχουν από διατροφικές διαταραχές.