ΤΟ BLOG
06/04/2016 08:17 EEST | Updated 07/04/2017 08:12 EEST

Επιτραπέζιο παιχνίδι κατά του ρατσισμού: Δημιουργία μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας

Στόχος ήταν το παιχνίδι μας να είναι δημιουργικό, συναρπαστικό και ευχάριστο, αλλά παράλληλα να εκπαιδεύει τα παιδιά στην αποδοχή και διαχείριση της διαφορετικότητας, ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του χουλιγκανισμού, της ομοφοβίας και να συμβάλλει στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και της συνεργασίας. Παράλληλα ως «πράσινα στελέχη» με οικολογική συνείδηση επιλέξαμε η παραγωγή του προϊόντος μας να γίνει με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά.

archive

Eίμαστε μαθητές της Β΄Λυκείου του τομέα Οικονομίας και Διοίκησης του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας. Η ιδέα της μαθητικής μας επιχείρησης "Εleven Plus" ξεκίνησε με ένα «καταιγισμό ιδεών». Ειπώθηκαν πολλές προτάσεις, μέχρι που ένας από μας, ο οποίος νιώθει ακόμα παιδί, σκέφτηκε να δημιουργήσουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και, καθώς όλοι νιώθουμε και είμαστε ακόμη παιδιά υπερψηφίσαμε την ιδέα του.

Πιάσαμε αμέσως δουλειά αξιοποιώντας τις εμπειρίες μας ως παίκτες επιτραπέζιων παιχνιδιών. Στόχος ήταν το παιχνίδι μας να είναι δημιουργικό, συναρπαστικό και ευχάριστο, αλλά παράλληλα να εκπαιδεύει τα παιδιά στην αποδοχή και διαχείριση της διαφορετικότητας, ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του χουλιγκανισμού, της ομοφοβίας και να συμβάλλει στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και της συνεργασίας.

Παράλληλα ως «πράσινα στελέχη» με οικολογική συνείδηση επιλέξαμε η παραγωγή του προϊόντος μας να γίνει με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά. Πιο συγκεκριμένα το ταμπλό του παιχνιδιού μας κατασκευάζεται από το χαρτόνι που παίρνουμε από τα μεγάλα κουτιά συσκευασίας που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των προϊόντων στα Super market, στο οποίο προσαρμόζουμε το πρωτότυπο σχέδιο που δημιούργησε η «γραφίστρια» μέλος της επιχείρησής μας.Τα πιόνια γίνονται από αυγοθήκες ή πλαστικά μπουκάλια νερού που τα βάφουμε και η θήκη φύλαξης είναι σακίδιο πλάτης από παλιά T-shirt. Οι οδηγίες χρήσης και οι κάρτες μας θα είναι από ανακυκλωμένο χαρτί.

Το χειροποίητο παιχνίδι μας απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 11 και άνω, παίζεται από 2-4 ομάδες ή παίκτες και περιέχει κάρτες με αποτελεσματικές και αναποτελεσματικές συμπεριφορές για το σύνολο της ομάδας.

Για παράδειγμα στις αναποτελεσματικές συμπεριφορές θα είναι κάρτες όπως: άλλαξες θέση στο τρένο γιατί κάθισε δίπλα σου άτομο ασιατικής καταγωγής, είπες σε γυναίκα οδηγό να πάει να πλύνει τα πιάτα της, αποκάλεσες χοντρή μια συμμαθήτριά σου, ενώ στις αποτελεσματικές: φιλοξένησες μια οικογένεια προσφύγων στο σπίτι σου, αγόρασες το περιοδικό «Σχεδία», βοήθησες στον καθαρισμό χώρου φιλοξενίας αστέγων.

Καθώς όλοι έχουμε ιδιαίτερες δεξιότητες και ταλέντα, μετά από την παρουσίαση του «βιογραφικού» μας, με ψηφοφορία τοποθετήθηκε το κατάλληλο άτομο στην κατάλληλη θέση. Για την υλοποίηση της ιδέας κάθε τμήμα ανέλαβε τη δουλειά που του αναλογούσε. Με έρευνα στο διαδίκτυο και τη βοήθεια της εκπαιδευτικού Ακριβής Χαζάπη, φτιάξαμε τις κάρτες αποτελεσματικής και αναποτελεσματικής συμπεριφοράς. Προετοιμάσαμε επιστολές και δελτίο τύπου για να στείλουμε σε πιθανούς χορηγούς. Με τη συναίνεση του συλλόγου διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ και του Διευθυντή Παπαγιαννούλη Κωνσταντίνου χρησιμοποιούμε τις υποδομές του σχολείου καθώς και τα αναλώσιμα υλικά που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της μαθητικής μας επιχείρησης και ενημερώσαμε τις συμμαθήτριες και τους συμμαθητές μας για την "Eleven Plus". Έχουμε κατασκευάσει δείγμα του προϊόντος μας και δεχόμαστε παραγγελίες με προκαταβολές. Η τιμή του επιτραπέζιου παιχνιδιού μας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και οι παραγγελίες ικανοποιητικές. Στο μέλλον σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε και άλλα παιχνίδια επιτραπέζια και διαδικτυακά με κοινωνικό προσανατολισμό.

Για την προβολή του προϊόντος μας προετοιμάζουμε ιστοσελίδα, ηλεκτρονική διεύθυνση και facebook group. Θα προβάλουμε το προϊόν μας σε εκδήλωση του Δήμου Νέας Ιωνίας, ενώ συμμετείχαμε με την "Εικονική Επιχείρησή" μας στην Εμπορική Έκθεση του "Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece" την πρώτη Απριλίου στο The Mall Athens.

Τα οφέλη που αποκομίσαμε από την μέχρι τώρα εμπειρία μας τα περιγράφουν οι παρακάτω φράσεις μας:

1. Μαθαίνω τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκπαιδεύομαι στην αποδοχή του άλλου, του διαφορετικού.

2. Μαθαίνω ότι κάποιες φράσεις, μπορεί να κρύβουν ρατσιστικές ιδέες και μπορεί να οδηγήσουν σε ρατσιστικές συμπεριφορές.

3. Μαθαίνω να λειτουργώ μια επιχείρηση με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

4. Μαθαίνω τους ρόλους και τα καθήκοντα της θέσης εργασίας μου.

5. Μαθαίνω πως λειτουργεί το κάθε τμήμα μιας επιχείρησης.

6. Μαθαίνω στην πράξη σε αυτή την ηλικία να «δουλεύω» μια επιχείρηση και να παράγω πραγματικό προϊόν.

7. Μαθαίνω να συνεργάζομαι.

8. Μαθαίνω τι σημαίνει ομαδική εργασία.

9. Μαθαίνω να ακούω και να σέβομαι την γνώμη του άλλου, ακόμη και αν είναι αντίθετη από

τη δική μου.

10. Μαθαίνω από τα λάθη μου, τα οποία θα προσπαθήσω να μην ξανακάνω στο μέλλον.

11. Μαθαίνω να εκφράζομαι δημιουργικά, να αξιοποιώ τα ιδιαίτερα ταλέντα και δεξιότητές μου.

Βοηθοί μας είναι οι καθηγήτριες Καϊμακάμη Ειρήνη και Πολίτη Γεωργία και η

εθελόντρια Φυντικάκη Μαριλένα από την εταιρεία του Ομίλου Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ.

"ΕLEVEN PLUS"

Γενικός Διευθυντής: Παναγιώτης Χειμωνίδης

Διευθύντρια Παραγωγής: Χριστίνα Ισακίδου

Διευθυντής Οικονομικού: Παναγιώτης Δεμερίδης

Διευθύντρια Πωλήσεων: Σταυρούλα Καραγεωργίου

Διευθύντριες Μάρκετινγκ: Αναστασία Σένκα, Ματίνα Ντρίκου

Δημόσιες Σχέσεις: Δανάη Γιονουζάι, Νίκος Καλεντίνης

Διευθυντής Ανθρώπινων Πόρων: Νάσος Δημητρίου

Διευθυντής Έρευνας και Πληροφορικών Συστημάτων: Κώστας Διαμαντόπουλος

Σχεδιασμός Προϊόντος: Κέλλυ Κοντοπίδη